ZF 24

Vasilescu, ARIS: Interesul pentru Romania nu s-a diminuat

05.11.2008, 11:48 20

"Este posibil ca multi furnizori ai Mercedes-Benz sa vina in Romania, datorita conditiilor mai bune. Cu toate ca am pierdut investitia Mercedes-Benz, putem castiga componentisti", a declarat Sorin Vasilescu, director al ARIS (Agentia Romana pentru Investitii Straine), in cadrul conferintei Piata auto romaneasca - intre maturitate si recesiune, organizata de Ziarul Financiar in parteneriat cu Romcar, reprezentantul Ford in Romania.

"Primim in fiecare saptamana cereri pentru noi investitii", a mai spus acesta. "Saptamanal avem cel putin doua cereri noi. Acum doua saptamani am insotit un mare grup euro-asiatic in vestul tarii, interesati de productia de componente. interesul pentru Romania nu s-a diminuat".

"Climatul investitional stabil si predictibil, cresterea economica sustinuta (8,6% in primul semestru si 9% in cel de al doilea trimestru), fiscalitatea competitiva (taxa unica de 16%) si valori spectaculoase ISD (6,4 miliarde euro in primele 8 luni, cu 32% mai mult fata de aceeasi perioada 2007) au asigurat un adevarat boom al sectorului auto (cu o cifra de afaceri de peste 8 miliarde de Euro pana la finele 2008 potrivit estimarilor ACAROM sau 11,5 MLD Eur inclusiv componennte auto ceea ce ar insemna 9,5 din PIB ).

"Companii precum Continental, SNR, Michelin, Pirelli, Delphi, Lisa Draexlmaier, INA Schaeffler, Koyo, Sumitomo, Yazaki, Leoni, Lear, Takata Petri, Faurecia si altii produc pentru unele dintre cele mai prestigioase nume din lume precum Ford, BMW, Daimler Chrysler, Peugeot, Citroen, Fiat, Mercedes Benz, Volvo, General Motors, Toyota, Subaru".

"Investitiile in sectorul auto in Romania au inceput odata cu venirea in tara noastra a companiei Renault, care prin preluarea Dacia Pitesti a dat tonul venirii marilor furnizori in Romania. Binecunoscutul "snowball effect" a functionat si in cazul altor mari jucatori internationali care au intrat pe piata romaneasca, precum Daewoo si mai nou Ford. Trebuie sa va marturisesc ca ne asteptam la venirea in Romania a unui numar semnificativ de furnizori, care de regula insotesc Ford in tarile unde acesta isi amplaseaza uzinele, valoarea investitiei acestora urmand sa se ridice la aproximativ 1 miliard euro", a completat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO