ZF 24

Veste bună de 1 Mai: Micii româneşti sunt inatacabili

Veste bună de 1 Mai: Micii româneşti sunt inatacabili

Autor: Ioana Tudor

01.05.2014, 17:06 292

Comisia Europeană va semna pe 20 mai modificarea regulamentului privind lista de aditivi ce pot fi folosiţi pentru produsele alimentare tradiţionale, listă pe care se află şi bircarbonatul de sodiu (E500), folosit în reţeta tradiţională a micilor româneşti, iar documentul va fi publicat în luna iunie în Monitorul Oficial al Uniunii Europene şi îşi va produce efectele imediat, a spus Ştefan Pădure, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

„Pe 20 mai se va semna modificarea Regulamentului 1333/2008, care prevede ce aditivi ai voie în produsele tradiţionale. Modificarea va fi publicată în iunie în Monitorul Oficial al Uniunii Europene”, a spus Pădure.

La mijlocul lunii trecute, Comisia Tehnică din cadrul Departamentului pentru Sănătate a Comisiei Europene (SCOFCAH) a votat aprobarea listei de aditivi ce pot fi folosiţi pentru produsele alimentare tradiţionale. Pe listă se regăseşte şi bircarbonatul de sodiu.

În România se consumă între 20.000 şi 25.000 de tone de mici anual, cantitate care echivalează cu aproximativ 440 de milioane de mici, iar în cele două-trei zile ale mini-vacanţei de 1 Mai, românii cumpără circa 30 de milioane de mici, potrivit federaţiei ProAgro.

Întreaga criză a micilor a început în urmă cu trei ani, atunci când producătorii şi asociaţiile din industria cărnii au descoperit că un regulament european ce stabileşte folosirea aditivilor în industria alimentară nu include bicarbonatul de sodiu.

După ce întreg scandalul potenţialei interziceri a micilor a intrat în lumina reflectoarelor în primăvara anului trecut, procesatorii români au făcut demersuri la Bruxelles şi au inclus micii într-o listă a produselor tradiţionale, argumentând că în spatele produsului este o întreagă poveste cu o primă atestare documentară în urmă cu 93 de ani.

Cei mai mari producători de mici din România sunt Doly-Com Botoşani, Diana, Aldis Călăraşi, CrisTim şi Angst. Două treimi din piaţa micilor este acoperită de sortimentul de vită-porc, alte 25% de preparatul făcut din carne de porc, iar restul este împărţit de vită, oaie şi alte sortimente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO