ZF 24

Veşti bune de pe cea mai mare piaţă pentru exporturile României: Încrederea oamenilor de afaceri în economia Germaniei, la maximul ultimelor 16 luni

Germania este cea mai mare piaţă pentru produsele Româneşti. Foto Mihai Dăscălescu

Germania este cea mai mare piaţă pentru produsele Româneşti. Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Bogdan Cojocaru

27.08.2013, 20:35 477

Încrederea oamenilor de afaceri în eco­no­mia Germaniei a depăşit în august aştep­tările şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, semn că cea mai mare economie europeană şi prin­cipala piaţă de desfacere pentru exporturile României capătă forţă.

Indicele centrului pentru studii economice Ifo al încrederii oamenilor de afaceri a crescut de la 106,2 puncte în iulie la 107,5 puncte în august, ma­ximul de după aprilie 2012. Indicele ia în calcul opi­niile a 7.000 de directori executivi. Analiştii ches­tionaţi de agenţia Bloomberg au anticipat un nivel de 107 puncte.

Economia germană a crescut cu 0,7% în al doi­lea trimestru comparativ cu cele trei luni ante­rioa­re, revenindu-şi după o iarnă mai rece decât de obicei care a frânat avansul. Evoluţia eco­no­mi­ei germane a ajutat zona euro să iasă din cea mai lungă recesiune din istorie.

Relansarea economiei are la bază consu­mul pri­vat şi prima creştere din 2011 a in­vestiţiilor în utilaje industriale şi fabrici, ceea ce arată că revenirea este sustenabilă.

„Cele mai recente date ne confirmă ideea că eco­nomia Germaniei va putea să păstreze un im­puls moderat, dar închegat în a doua jumătate a anu­lui în urma revenirii excepţio­nale din pri­mă­va­ră. Cererea internă ar trebui să rămână un factor major de creştere“, a afirmat Alexander Koch, economist la UniCredit.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO