ZF 24

Victorie a Germaniei în războiul energetic din această iarnă: Berlinul a învins presiunile lui Vladimir Putin legate de livrările de gaze naturale. Analiştii se întreabă dacă cea mai puternică economie a Europei va putea supravieţui şi următoarele ierni fără importurile energetice ruseşti

Victorie a Germaniei în războiul energetic din această...

Autor: Andrei Şerbănescu

23.01.2023, 14:45 421

Germania pare că va supravieţui în această iarnă fără gazul rusesc de care depindea până acum. Întrebarea care se pune, pe mai departe, este dacă va reuşi să acopere golul şi în iernile următoare, şi dacă va reuşi, la ce preţ?

Cea mai mare economie a Europei nu a mai primit livrări ruseşti din septembrie, dar este puţin probabil să se confrunte cu penurii de gaze în lunile următoare - o performanţă impresionantă având în vedere că, înainte de invazia Ucrainei, Germania depindea de Moscova pentru 52% din importurile sale, raportează Bloomberg.

Salvarea de la potenţialele raţionalizări şi pene de curent forţate a venit sub forma gazului natural lichefiat, a livrărilor prin conducte din Norvegia şi Olanda şi a unui vechi favorit: cărbunele.

Acest pivot complet - care ar putea costa 46 de miliarde de euro (50 de miliarde de dolari) - este ajutat de o vreme neaşteptat de blândă, care ţine în frâu cererea de încălzire.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat săptămâna aceasta pentru Bloomberg că Germania a înţeles ce presupune a fi prea dependent de Moscova. Obiectivul acum este de a construi capacităţi care să ofere Germaniei şansa de a avea la fel de mult gaz ca înainte de invazie fără a importa din Rusia.

Dar capacitatea reprezintă doar jumătate din problemă: fără contracte pe termen lung, cumpărătorii de GNL se confruntă cu o concurenţă acerbă pe pieţele internaţionale. Iar cantitatea de GNL disponibilă în lume nu este de aşteptat să crească prea multă vreme.

În cazul în care economia Chinei îşi revine după ce a slăbit restricţiile Covid-19, este posibil ca multe volume să nu mai fie disponibile pentru Europa. Un acord pe 15 ani pe care Germania l-a semnat cu Qatar echivalează doar cu aproximativ 6% din volumele ruseşti în 2021.

„Cea mai mare provocare pentru Germania în următorii doi ani este implementarea GNL-ului ca sursă de încărcare de bază", a declarat Simone Turri, şeful departamentului de tranzacţionare structurată pentru Europa de Vest al traderului elveţian de energie MET International. „Construirea de terminale GNL fără a semna noi contracte de distribuţie nu rezolvă problema".

Pierderea Rusiei a fost un mare câştig pentru Norvegia şi Olanda, exporturile de gaze din ultimele două ţări înregistrând o creştere bruscă. Cu toate acestea, există deja avertismente că vremurile îmbelşugate nu vor dura prea mult.

Norvegia este acum cel mai mare furnizor al Germaniei, cu 33%, după ce anul trecut aproape şi-a triplat exporturile totale de gaze naturale. Oslo se aşteaptă ca fluxurile să rămână stabile în următorii patru-cinci ani, dar apoi să se reducă treptat, pe măsură ce se epuizează rezervele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO