ZF 24

VIDEO ZF Live. Alexandru Bălan: Previziune sumbră pentru securitatea companiilor în 2016

Autor: Cristina Bellu

22.01.2016, 00:06 1142

Alexandru Bălan, Bitdefender: „Viruşii care criptează datele vor lua amploare“.

Şantajul cu furtul datelor sau criptarea aces­tora a devenit un trend pentru cei care atacă securitatea firmelor, în special a com­paniilor din zona business-to-business (B2B), a spus Alexandru Bălan, chief security re­sear­cher în cadrul Bitdefender, la emisiunea de business ZF Live.

„Viruşii care criptează datele vor continua să ia amploare. Anul acesta previziunile sunt destul de sumbre, mai ales în zona business-to-business (B2B), în zona IMM-urilor. Aceasta este prima şi cea mai tangibilă predicţie pe care putem s-o facem. Aceşti viruşi se manifestă prin faptul că iau datele, le criptează şi apoi este cerută o recompensă pentru a putea beneficia din nou de accesul la ele. Şansa de a le recupera fără a plăti recompensa respectivă este foarte mică.“

Pentru a se putea proteja de astfel de atacuri, Alexandru Bălan  spune că firmele ar trebui să-şi facă în primul rând backup la absolut toate datele, iar apoi să aleagă o soluţie de securitate decentă. „Firma trebuie să-şi facă o evaluare destul de sănătoasă atunci când face ale­gerea şi cînd îşi bugetează soluţia de s­e­cu­ri­tate. Şantajul cu furtul datelor este un lucru mult mai periculos decât şantajul cu crip­tarea acestora. Există deja un trend în a pe­netra in­fra­structura unei firme şi în a obţine datele sen­sibile ale acesteia. Aici sunt ţintite în spe­cial fir­mele din zona farma, birourile de avo­catură şi, în general, firmele care au date pe care vor să le protejeze, să nu fie făcute pu­blice.“

În momentul în care se achiziţionează o so­luţie de securitate este esenţial ca soluţia aleasă să acopere toate sectoarele vulnerabile, iar im­ple­mentarea ei să se facă cât mai corect. În acelaşi timp, compania trebuie să-şi estimeze foarte bine valoarea informaţiilor. „Dacă ai o shaor­merie poate că nu vrei să investeşti mai mult de 30 de dolari pe an într-o soluţie anti­vi­rus, dar dacă ai acelaşi număr de angajaţi şi este vorba de un birou de avocatură s-ar putea să vrei să investeşti în securitate undeva între 2% şi 5% din veniturile firmei. Cu cât datele au o valoare mai mare, cu atât se ajunge la un pro­cent mai mare din business investit în secu­ri­tatea firmei.“

Există două metode prin care datele pot fi com­promise: atacurile generice, care sunt tri­mise către toată lumea, şi atacurile ţintite, unde se profilează o firmă cu tot cu angajaţi şi se caută punctul vulnerabil. În general, com­pa­niile nu acordă încă suficientă atenţie măsu­ri­lor de protejare a datelor. De cele mai multe ori se merge pe ideea că „nouă n-o să ni se întâm­ple“.

„Dacă există o şansă cât de mică ca acest lucru să se întâmple, trebuie să vezi care este riscul şi care sunt consecinţele. Orice firmă ar trebui să practice pe lângă un audit de securitate şi simulări de atacuri pentru a-şi antrena angajaţii. Cea mai mare vulnerabilitate o reprezintă angajatul, printre cei mai expuşi fiind directorii de HR şi directorii financiari, pentru că aceştia nu au competenţe în zona de securitate sau în zona de IT“, a menţionat Alexandru Bălan.

Compania de soluţii de securitate IT Bitdefender, care are la nivel global un portofoliu de 500 de milioane de utilizatori ai tehnologiilor sale software, a fost fondată şi este controlată în continuare de antreprenorii locali Florin şi Măriuca Talpeş. În 2014, Bitdefender SRL a avut o cifră de afaceri de circa 61 de milioane de euro.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO