ZF 24

Vosganian: Risipim 600 mil. euro pe an cu salariile bugetarilor

Vosganian: Risipim 600 mil. euro pe an cu salariile bugetarilor

Varujan Vosganian

24.08.2007, 19:28 15

Administratia publica si celelalte structuri bugetare risipesc anual 600 mil. euro, adica bani de salarii pentru posturi si functionari publici care nu exista, spune Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. "Cel putin 600 de milioane de euro (8% din cheltuielile de personal ale bugetului, n.red.) sunt bani care se aloca pentru functionari care nu exista si pentru posturi vacante", a declarat el.
Prin Legea bugetului, Finantele aloca anual un fond de cheltuieli de personal, bani pe care ministerele, scolile si spitalele sa ii distribuie pentru plata salariilor, primelor si impozitelor datorate pentru angajatii statului. Insa in administratie si celelalte structuri bugetare exista o rata de circa 8% de posturi vacante, adica pozitii care exista oficial si au prevazute sume in buget, dar care nu sunt ocupate de nimeni.
Banii alocati pentru acestea nu raman insa niciodata necheltuiti: ministerele cheltuiesc toti banii pentru prime sau chiar pentru noi angajari, "pentru ca au de unde", afirma seful Finantelor.
Numarul functionarilor publici este in multe cazuri disproportionat, afirma Vosganian. Nu este normal ca intre doua comune, fiecare cu cate 5.000 de locuitori, sa existe o diferenta de la simplu la dublu a numarului de functionari, "dar acest lucru se intampla", a declarat el. Conform unor calcule preliminare ale celor de la Finante, prezentate in premiera pentru ZF, in unele judete numarul de functionari publici este de 10 la 1.000 de locuitori, in timp ce judetele cele mai birocratizate au 26 de functionari la 1.000 de locuitori.
In plus, multe institutii publice au mai multi functionari decat este necesar, fie pentru ca au angajat excesiv, fie pentru ca nu si-au redus personalul atunci cand li s-a redus obiectul de activitate. Exemplul dat de Vosganian este Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, care si-a pastrat din 2000 pana in prezent numarul de functionari, desi numarul somerilor aflati in evidenta a scazut de la un milion la 350.000. In aceeasi perioada, cheltuielile anuale de personal ale institutiei au crescut de cinci ori, spune seful Finantelor.
Conform datelor publicate de Finante, costul total al personalului bugetar (functionari, profesori, medici si tot restul angajatilor statului) a fost anul trecut de 6 mld. euro (6,1% din PIB), putand ajunge la 7,8 mld. euro anul acesta, daca se pastreaza ritmul de crestere de 30% atins in primul semestru.
Vosganian declara ca risipa din anumite zone ale administratiei publice trebuie sa inceteze si studiaza posibilitati pentru a reduce aceasta pierdere odata cu adoptarea bugetului pe anul viitor. E nevoie de un pachet legislativ si de o perioada de timp pentru a modifica aceasta stare de fapt, a precizat el.
In urma cu trei saptamani, ministrul muncii Paul Pacuraru propusese o reducere a personalului bugetar cu 10%, initiativa deocamdata abandonata, dupa protestele sindicalistilor. Chiar si FMI a atras atentia asupra numarului ridicat al functionarilor publici (peste 200.000, fata de 80.000 in 1990) si a salariilor prea mari ale acestora, care distorsioneaza si mediul privat.
"Ca ministru de finante si administrator al multor companii de stat, eu consider ca trebuie sa ma comport ca un manager, adica sa impun criterii de performanta. Ne apropiem de un nivel al veniturilor bugetare de 35% in PIB, iar la acest nivel oamenii trebuie sa simta ca impozitele pe care le platesc se intorc la ei", afirma Vosganian.
In perioada urmatoarelor saptamani, Finantele vor studia ministerele si autoritatile locale printr-o grila de criterii de eficienta (de exemplu, cheltuieli totale pe functionar si persoane deservite de functionar), dupa care vor lua anumite decizii ce vor fi transpuse in bugetul pe 2008, a spus ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO