ZF English

ai in Moldova se nasc Mesteri Manole

14.06.2001, 00:00 29



"Esti nebun, ai o functie si dai cu piciorul la tot pentru a deveni somer", erau cuvintele pe care familia i le adresa lui Alexandru Alexandrov, in urma cu mai bine de zece ani, in clipa in care acesta s-a decis sa intre in afaceri.

In ciuda pesimismului din jurul sau, Alexandrov, care detinea o functie de conducere la Trustul de Constructii Industriale din Iasi, a abandonat imediat dupa Revolutie firma de stat, cu gandul la deschiderea unei afaceri proprii.

"Statul nu stia sa rasplateasca in vreun fel competenta. Dadeai tot ce aveam mai bun in tine si te trata ca pe un nimic. N-am putut sa mai accept aceasta situatie", spune actualul patron al companiei de constructii Alex.



Selectie de personal la Palatul Culturii

Alexandrov isi aminteste ca in urma "divortului" sau de societatea la care lucra, era dispus sa faca orice, de la a-si deschide un butic sau o firma de comert si pana la o intreprindere mica. Pana la urma a ales sa ramana tot in domeniul constructiilor si si-a infiintat o firma cu doar 20 de angajati.

Primul sau contract pe care l-a incheiat a venit, in urma unei profunde meditatii, la o tigara, in balconul propriului apartament.

"Stateam la o tigara pe balcon si vedeam langa blocul meu cladirea de la Vama Veche, aflata intr-o avansata stare de degradare. M-am prezentat imediat la director si l-am intrebat daca este de acord sa-i execut lucrarile de restaurare.

Dupa cateva zile, raspunsul directorului a fost pozitiv, astfel incat, dat fiind ca nu aveam nici un angajat, am dat un anunt la ziar ca sa-mi caut oameni. Selectia candidatilor am facut-o in holul Palatului Culturii, intrucat nu dispuneam nici macar de un sediu", isi aminteste Alexandrov.

Restaurarea cladirii Vama Veche, o veche constructie din Iasi, cu radacini istorice, a insemnat practic lansarea in afaceri a unui om caruia familia si prietenii nu-i acordau initial mari sanse de reusita.

Ulterior, au inceput sa curga si comenzile, insa cum firma sa era inregistrata ca fiind o societate mica si era obligata sa aiba un numar restrans de salariati, Alexandrov a fost nevoit sa "croiasca" o noua societate pe numele sotiei sale.

Lucrurile, din punctul de vedere al limitei de persoane angajate, s-au rezolvat in 1991, cand Alex s-a transformat in societate comerciala.



Fatada cortina in structura curb-volumetrica

In cei 10 ani de activitate, firma ieseana a reusit sa ridice adevarate bijuterii pentru clienti grei din peisajul economic si nu numai, din Iasi. Rand pe rand, au fost construite sediile RomTelecom, Coca Cola, Bruni Food Products si, partial, cel al Metro.

De asemenea, printre beneficiarii serviciilor companiei Alex s-au numarat, de-a lungul timpului, Directia Generala a Vamilor, Primaria Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, SNP Petrom si BancPost.

Lucrarea cea mai complexa a constituit-o sediul administrativ al RomTelecom Iasi. Cladirea, situata in centrul orasului, a adus in peisajul urbanistic local prima fatada cortina in structura curb-volumetrica ridicata in Iasi, suprafata desfasurata a constructiei ridicandu-se la aproximativ 3.500 metri patrati.

In urma cu patru ani, Alex a primit din partea Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) Trofeul Calitatii, acordat pentru constructia sediului RomTelecom, pentru acest an fiind aproape de cucerirea aceluiasi premiu pentru realizarea sediului Directiei Generale a Vamilor.

Firma ieseana, care intre timp, a ajuns la peste 200 de angajati, a depasit deja granitele judetului, executand lucrari si in alte orase ale Moldovei, precum si la Chisinau.

Anul trecut, cifra de afaceri a societatii s-a ridicat la 56 de miliarde de lei, pentru acest an fiind estimata o crestere reala de cel putin 20%, adica undeva in jurul a 100 de miliarde de lei.



Un patron care crede in Internet

Alexandrov spune ca firma sa are comenzi pana la sfarsitul anului, iar daca vor mai aparea si alte lucrari, va fi nevoit sa mai angajeze personal.

De cele mai multe ori, conducerea companiei Alex prefera sa incheie contracte pentru lucrari cu firmele private, considerate mult mai sigure in privinta platilor catre constructor.

Angajatilor companiei le sunt oferite salarii "cat de cat motivante", ceva mai mari decat la firmele concurente de pe piata ieseana.

Lefurile sunt acordate atat in functie de cantitatea, cat si de calitatea lucrarilor realizate de fiecare constructor in conditiile proiectului. Pentru cei mai "longevivi" dintre ei sunt acordate anual sporuri de fidelitate.

Daca dezertarile la firmele concurente nu reprezinta o amenintare reala pentru patronul iesean, plecarile in strainatate sunt, in schimb, cele care dau cele mai mari batai de cap.

"Ne deranjeaza exodul in strainatate, iar din pacate nu prea avem ce face. Numai in ultima luna ne-au plecat in Israel 15 constructori", se plange Alexandrov.

Cat priveste proiectele de viitor, patronul companiei Alex are in vedere modernizarea bazei de productie, precum si a sectiei pentru producerea tamplariei PCV.

De asemenea, intentioneaza sa inceapa constructii de apartamente in Iasi, cat si sa infiinteze o sectie care va produce materiale pentru constructii (pavele, BCA).

In afara de firma Alex, Alexandrov patroneaza si alte doua societati mai mici, infiintate in urma cu cinci, respectiv sase ani - Alex Sistem (constructii pe baza de aluminiu) si Trustul Alex - pentru realizarea constructiilor de mai mica anvergura.

Pe de alta parte, compania Alex este dealer autorizat pe zona Moldovei pentru compania olandeza REMCO, care proiecteaza si produce hale industriale din otel galvanizat.

Halele de tip REMCO au avantajul valorificarii intregii suprafete construite, prin deschiderile mari, de aproximativ 80 de metri, care nu necesita stalpi intermediari de sustinere.

Alexandrov considera ca un rol esential in reusita afacerilor sale l-a avut si preocuparea permanenta de a obtine ultimele informatii din domeniu. Pentru el, una dintre cele mai bune surse de inspiratie - mai importanta decat brosurile sau cataloagele - este Internetul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO