ZF English

Cum sa-ti umpli buzunarele cu cainii altora

24.08.2001, 00:00 84



De cand se stie, timisoreanul Gerhard Ilia a avut in preajma lui unul sau mai multi caini. ai bunicii, si parintii sai au indragit aceste animale. Acum, insa, intreaga lui activitate se invarte in jurul lor. E vorba de o pasiune, de o provocare, dar de si o inedita sursa de venit.

La 22 de ani, Gerhard "Geri" Ilia se pregateste sa devina dresor de caini. In acest moment exista doar doi timisoreni cu patalama in regula pentru a practica o asemenea meserie. Cu unul dintre acestia, Simion Avram, Geri e prieten si i-a fost si un fel de ucenic. Aproape tot ce stie despre caini si dresaj a invatat de la el.

ai-a cumparat cainii acum trei ani: doi ciobanesti germani, un mascul si o femela, si un caucazian. A intemeiat o crescatorie atunci cand Nesa, cateaua sa, a facut trei pui. Geri are acum trei cateluse de ciobanesc german. Un asemenea exemplar cu pedigree se vinde in Romania cu 200 de marci, mult sub pretul pietei din strainatate. In Germania, un pui de caine-lup costa cel putin 500 de marci.

Pana cand va reusi sa faca din comertul cu caini o afacere, Geri castiga bani dresand sau plimband patrupedele altora.

Fiindca in Timisoara, ca si in alte mari orase ale tarii, se poate face un ban cinstit plimband cainii oamenilor de afaceri - de obicei singurii care sunt dispusi sa cheltuiasca bani ca sa le ofere necuvantatoarelor confortul unei plimbari, atata timp cat ei sau familiile lor n-au timp de asa ceva. Astfel, viitorul dresor isi impaca nevoia de bani cu placerea de a se ocupa de caini.



O meserie noua

In 1999, Gerhard a reusit la Facultatea de Tehnica Dentara. Insa, din cauza unei malformatii congenitale la un ochi, i-ar fi fost imposibil sa practice meseria de tehnician dentar. A abandonat si a inceput sa se ocupe serios de cainii lui.

De doua luni de zile, Geri are in ingrijire si alti caini. Sunt ai unor oameni de afaceri timisoreni, care nu prea mai au timp sa-si plimbe favoritii. Contra unei sume modice, Geri iese la plimbare, in fiecare zi lucratoare, cu trei caini. Nu cu toti deodata, ci pe rand.

Pe unul din cainii-lup il scoate la plimbare, de fiecare data, timp de o ora. Pe o femela Doberman o plimba mergand pe langa ea cu bicicleta, de sase ori pe saptamana, cate 15 minute. Cateaua e plina de energie, alearga tot timpul, asa incat Gerhard nici nu mai trebuie sa pedaleze. Al treilea patruped pe care il are in grija este o catea lup, pe care o si dreseaza.

Ofertele de la proprietarii de caini nu-i lipsesc, insa nu doreste sa mai faca mult timp acest lucru. Vrea sa se ocupe mai mult de cainii lui, sa-si faca o crescatorie. Pana atunci insa, ramane unul din putinii banateni care au facut din plimbarea celui mai bun prieten al omului o afacere.



Ochi de dresor

Adeseori, asemanarea dintre stapan si cainele sau este evidenta: un pudel alaturi de o doamna cu parul coafat permanent, un ogar afgan alaturi de o persoana inalta si slaba, sau un caine gras, langa un stapan supraponderal. Importanta este insa apropierea psihica a celor doi.

Cainele poate respecta doar o ierarhie identica cu cea dintr-o haita; daca stapanul nu e destul de puternic pentru a-l domina, nu va mai putea sa-l dreseze. Cainii din rasele mici, de apartament, sunt mai greu de stapanit, pentru ca sunt rasfatati si li se pemite aproape orice. Gerhard stie din proprie experienta ca rasele care se dreseaza cel mai usor sunt ciobanestii germani si labradorii.

Fiecare caine cu pedigree are, pe langa numele cu care este strigat, si un nume de canisa. Acesta e ca un nume de familie si il primesc toti urmasii care se nasc din femela unui crescator. ai fiecare generatie de pui frati primeste nume care incep cu aceeasi litera, in ordine alfabetica. Canisa lui Gerhard este la cea de-a doua generatie, asadar catelusele vor avea nume care incep cu litera B.



Plimbari de cateva sute de mii de lei pe luna

In America, plimbarea cainilor ai caror stapani sunt prea ocupati a devenit o afacere din care se castiga bani buni. In Romania, plimbatorii de caini nu si-au facut inca loc in nomenclatorul meseriilor. Sumele castigate de acestia sunt de ordinul sutelor de mii de lei pe luna pentru fiecare caine plimbat. Singurul criteriu care conteaza atunci cand se negociaza plata este durata plimbarii.

"Sunt multi iubitori de caini care nu au timp sa se ocupe de ei. Le dau de mancare, le asigura un spatiu adecvat, le fac curat, insa nu-si gasesc timp pentru a-i scoate la plimbare. ai cainelui tocmai asta ii place cel mai mult. De aceea, animalele ajung sa-l iubeasca si pe cel care ii plimba, nu doar pe stapan. Am trei astfel de caini, cu care ies zi de zi. Fac asta nu doar pentru bani, ci si din pasiune", spune Gerhard Ilia.





ABC-ul plimbatorului de animale

Ca sa deveniti pet-sitter trebuie sa stiti dinainte ca va fi nevoie sa plimbati cainii exact atunci cand n-ati avea chef sa iesiti afara - pe ploaie, pe zapada sau pe caldura mare, suna avertismentul cu care incep multe din articolele de pe Internet de genul "Cum sa incepi o afacere profitabila de pet-sitting" si adresate, dupa cum e si firesc, americanilor dornici sa porneasca o astfel de afacere.

Mai intai, dupa cum recomanda astfel de articole, trebuie ales un nume original pentru firma, o posibila sursa de inspiratie fiind listele organizatiei Pet Sitter's International (PSI) - www.petsit.com. In al doilea rand, trebuie contractata o asigurare, caci nimeni nu va angaja, in epoca proceselor intentate pentru orice fel de daune, un pet-sitter fara asigurare - care costa intre 150 si 300 de dolari.

Pe de alta parte, potentialul pet-sitter va trebui sa se decida ce gen de animale va avea in grija - unii prefera exclusiv cainii sau pisicile, altii ar ingriji orice animal. ai, tot asa, unii ofera servicii zilnice, ca plimbatul cainilor, in timp ce altii ofera servicii ocazionale pentru stapanii de animale care pleaca in concediu sau cu afaceri in alt oras.

In orice caz, articolele respective avertizeaza ca e bine ca viitorul pet-sitter sa-si dozeze bine efortul, ca sa nu fie nevoit sa faca in aceeasi zi plimbari cu 3-4 caini si 3-4 pisici. In fine, cel mai important lucru e incheierea contractului.

Cei mai multi pet-sitteri cer cantre 10 si 15 dolari pe jumatatea de ora de plimbare cu animalul; contractul insa trebuie sa prevada explicit, in afara de durata plimbarilor, daca plimbatorul trebuie sau nu sa hraneasca patrupedul, daca ii va administra o medicatie oarecare, daca exista animale pe care refuza sa le ia in grija (anumite rase agresive de caini sau diverse animale mult prea exotice).

Cat priveste reclama, autorii articolelor de pe Internet recomanda mai intai pet-sitter-ului sa plimbe cainii unor prieteni sau cunostinte, pentru a-si putea face referinte bune - dar si contactarea altor pet-sitteri din zona, pentru ca, de obicei, cererea de astfel de servicii e mai mare decat oferta, astfel incat "pasarea" comenzilor de la unul la altul devine o practica destul de curenta. (Crenguta Nicolae)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO