ZF English

De ce sa intri pe fereastra intr-o afacere din care esti dat afara pe usa

13.04.2001, 00:00 234



Catalin Ambrono a terminat Facultatea de Automatizari si Calculatoare din Iasi in anul 1989, primind repartitie la Trustul de Instalatii si Automatizari din Braila, unde a lucrat timp de patru ani.

Cum dupa Revolutie, firma abia supravietuia, Ambrono se decide sa deschida o afacere proprie la Iasi, dar continua in paralel si activitatea la trustul brailean.

La sfarsitul lui 1992, a infiintat firma EuroBIT, ce producea diferite aplicatii soft, in primul rand programe financiar-contabile.

"Veneam la Iasi in week-end-uri in cautare de beneficiari. Era foarte greu sa-i gasesc, pentru ca pe atunci, contabilii lucrau cu , adica acele calculatoare de birou cu numai patru operatiuni.

Cand le explicam ce avantaje aveau, parca se speriau ca un calculator le va lua locul. Le-am spus: nu va speriati, nu calculatorul semneaza si nimeni nu va va concedia", sustine Ambrono.

Ca un fapt amuzant, Ambrono isi aminteste de o discutie purtata cu un contabil obisnuit ca timp de 40 de ani sa lucreze in acelasi mod.

"I-am aratat contabilului respectiv un tabel si s-a uitat la el minute in sir. In cele din urma, mi-a spus ca ii este greu sa lucreze cu un tabel in care figurau stelute si nu liniute, ca pe foile sale", povesteste amuzat Ambrono.

Omul de afaceri iesean sustine ca la inceput a investit mai putini bani si mai mult "creier". Desi, prin contractele incheiate isi asigurase deja echivalentul salariului pe doi ani, Ambrono avea totusi o nemultumire, si anume ca isi irosea timpul, fiind nevoit sa-i invete pe oameni cum sa foloseasca un calculator.

"Pentru a sti sa lucreze cu programul meu trebuia mai intai sa stie sa umble cu un calculator. Omul cumpara calculatorul, iar eu eram nevoit sa-l invat cum se deschide un computer si ce inseamna o tastatura.

Asa ca m-am dus la banca pentru un imprumut, iar ulterior am vandut calculatorul si programul impreuna", spune patronul de la EuroBIT.



Batalia pentru cucerirea pietei

Aparitia in 1997 a telefoniei mobile, pur si simplu l-a a€oinnebunit" pe omul de afaceri iesean, care si-a dat seama ca are in fata sa o noua oportunitate si o piata locala imensa.

"La scurt timp de la infiintarea Mobifon au aparut in tara cinci dealeri, iar pentru a deveni subdealer am fost nevoit sa inchei un contract cu unul dintre ei.

Primul magazin l-am deschis la Focsani, intrucat acolo exista semnal", afirma Ambrono. Cand semnalul a ajuns si la Iasi, Connex a avut de recuperat un greu handicap, mai ales ca Dialog avea deja 1.000 de conectari.

"Am tras de cei de la Connex sa vina la Iasi la un targ specializat. Am trimis memorii peste memorii, iar in cele din urma au venit si, mai mult, in cateva zile am recuperat acest decalaj", marturiseste Ambrono.

Ambitiile sale nu s-au oprit aici, pentru ca dorea sa obtina cat mai repede statutul de dealer principal, argumentul firmei EuroBIT fiind cele patru magazine care functionau la Suceava, Iasi, Focsani si Botosani.

Desi a fost refuzat, Ambrono spune ca revenea si mai inversunat la "fereastra" Connex, chiar daca fusese "dat afara pe usa". Intre timp, EuroBIT pierduse, in numai cinci luni, aproximativ 20.000 de dolari, perioada in care firma nu-si putea permite sa piarda vreunul din subdealerii sai.

Miza acestui esec financiar "calculat" era acela de a construi o retea proprie de subdealeri, ceea ce ulterior a constituit un argument in plus fata de cei de la Connex.

In cele din urma, in iunie 1998, dupa o lunga si paguboasa asteptare, EuroBIT a devenit dealer national, fiind la acea vreme singura firma din tara care primea un astfel de statut.

La scurt timp, firma s-a lansat intr-o noua cursa, tinta fiind de aceasta data deschiderea unui Centru Expert Connex la Iasi, pentru care concurenta se anunta acerba.

"Fostul dealer din Bucuresti, de care m-am desprins, si-a deschis primul sau magazin din provincie la Iasi, cu intentia declarata de a ma falimenta.

A venit vicepresedintele Connex la Iasi si i-am aratat spatiul unde urma sa amenajam Centrul Expert si I-am spus ce vreau sa fac acolo. In final, am investit 20.000 de dolari", declara patronul EuroBIT.



Ceasuri de fidelizare a clientilor

EuroBIT detine in prezent doua Centre Expert, la Iasi si Bacau, 17 magazine proprii si are incheiate contracte cu 45 de subdealeri din intreaga tara.

"La Mobifon s-a schimbat sistemul, atat datorita mie, cat si datorita unor oameni din companie, care m-au inteles", considera Ambrono.

EuroBIT Iasi ocupa in prezent locul intai pe tara in topul dealerilor Connex, avand o cota de piata de aproximativ 8-10%.

Surprinzator, Catalin Ambrono sustine ca reteaua EuroBIT este supradimensionata, iar din acest motiv intentioneaza sa renunte la unele locatii.

"Rezultatele obtinute de magazinele noastre sunt inegale, iar unele nu-si ating targetul stabilit. Avem rezultate modeste la Bucuresti si Constanta, in orase pe care le consideram extrem de importante. Am acordat acolo credit unor oameni care mai apoi au dezamagit", spune Ambrono.

In anul 2000, firma EuroBIT a inregistrat o cifra de afaceri de 100 miliarde de lei, iar pentru acest este prognozata o crestere, in termeni reali, de aproximativ 15-20%.

Catalin Ambrono considera ca aceasta crestere ar putea ajunge chiar la 40%, in conditiile in care unele contracte onorate acum se pot transforma efectiv in bani abia anul viitor.

"Incercam ca in magazinele EuroBIT sa oferim un standard minim pentru produsele si serviciile noastre. Vom incerca sa vindem si ceasuri apartinand unor marci elvetiene de prestigiu si ne gandim ca pentru fidelizarea clientilor sa oferim chiar gratuit cate un astfel de ceas", declara Ambrono.

Anul trecut, Catalin Ambrono a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Aviatiei Utilitare, pentru aproximativ sase miliarde de lei, suma care va fi platita in mai multe rate. "A fost un risc mare, dar m-am gandit ca exista un potential imens", a motivat Ambrono. Afacerea bate insa pasul pe loc, din cauza unor probleme aparute cu terenul din zona aeroportului. "Deocamdata stau in expectativa", spune Ambrono.



Rezervari pentru oamenii de afaceri

Unul dintre obiectivele patronului iesean pentru acest an este demararea constructiei unui hotel de trei sau patru stele, pentru care a fost deja cumparat un teren in zona Bucium.

Investitia se ridica la 1,2 milioane de dolari, bani care vor proveni din buzunarul propriu al lui Ambrono, din credite, precum si fonduri apartinand altor investitori, care ulterior isi vor recupera banii, plus o dobanda.

Potrivit lui Ambrono, inaugurarea hotelului va avea loc toamna anului viitor, unitatea urmand sa dispuna de 40 de camere utilate la nivel occidental.

Clientii principali ai hotelului vor fi oameni de afaceri, care vin si acum in Iasi, dar nu gasesc nicaieri conditii de trei stele. Hotelul va avea si un parc propriu de masini, prin care va fi asigurata legatura de la hotel la aeroportul din Iasi, sau dupa caz, cu aeroporturile de la Bacau sau chiar Bucuresti.

"Doua sunt tintele EuroBIT pentru acest an: inceperea constructiei hotelului si acapararea unei cote de piata cat mai bune in Bucuresti si Constanta, ca dealer Connex", marturiseste Catalin Ambrono.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO