ZF English

Deal de vanzare, astept provincia

03.05.2001, 00:00 26



La ananghie, omul vinde ce poate ca sa iasa din nevoi. Asa s-a gandit si primarul comunei Unirea din judetul Alba, care vrea sa scoata din saracie satul Mahaceni si nu are destui bani la bugetul local.

In sat traiesc in saracie lucie mai mult de 500 de suflete, in majoritate pensionari de la CAP cu nici doua sute de mii de lei lunar venit. Tinerii nu au locuri de munca si traiesc din putinele venituri obtinute din lucrul pamantului.

Singura avere a comunei, pe langa un cadru natural de exceptie - satul fiind inconjurat de dealuri impadurite si o multime de vai - este un deal de nisip lung de mai bine de o jumatate de kilometru si inalt de 400 de metri. Primarul s-a gandit sa faca bani vanzand dealul cu pricina.



Oferta de nisip pe Internet

Nisipul a fost exploatat intre anii 1975-1980 si a fost folosit pentru constructiile de blocuri la Turda, oras aflat la circa 30 de kilometri de Mahaceni. Satenii isi amintesc de acele vremuri si spun ca oamenii care au carat nisipul reparau periodic si drumurile, care sufereau uzura din cauza masinilor de tonaj.

Primarul a lansat o oferta publica. O firma s-a interesat de averea satului si a luat probe de nisip pe care le-a dus la un laborator din Cluj. Rezultatele i-au dat curaj lui Cristinel Metea.

"Ni s-a spus ca nu are o duritate extraordinara, dar ca poate fi folosit atat ca nisip de teava pentru tevile de gaze naturale si apa, cat si in constructii", spune primarul Metea. El intentioneaza sa-si lanseze oferta pe Internet si sa dea anunturi la ziare, in speranta ca, in cele din urma, cineva va deveni interesat.



Perspectiva de agroturism

El spune ca ofera nisipul la cel mai mic pret de pe piata, numai sa-l poata vinde si ca ar fi foarte fericit daca ar reusi, cu banii obtinuti, sa repare macar drumurile, bisericile, dispensarele, scolile si gradinitele comunei. ai, pe langa toate acestea, sa ofere ajutoare sociale oamenilor din Mahaceni.

Pentru ca dealul se afla intr-un cadru ideal pentru constructia de cabane, primarul s-a gandit si sa concesioneze terenul celor interesati sa construiasca. In acest fel, spera ca in zona sa dezvolte o mica afacere axata pe turism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO