ZF English

Durerile facerii, temelia afacerii

26.11.2001, 00:00 12



Romanilor le place sa creada ca sunt un popor modern, deschis la tot ceea ce este nou, dar in anumite aspecte ale vietii au ramas inca foarte traditionali.

Spre exemplu, societatea promoveaza in continuare ideea ca doar femeia este responsabila pentru sanatatea ei si a viitorului copil, iar sarcina este perceputa de foarte multe femei ca o stare la limita patologicului.

Vania Limban a deschis un centru de pregatire pentru sarcina si nastere - Active Center & Henriette Club - tocmai pentru a schimba aceste mentalitati, dar si din dorinta de a aborda altfel atat problemele femeii, cat si cele ale cuplului in perioada de sarcina.

"Lucrand ca moasa, stiu foarte bine cu ce se confrunta femeile in perioada graviditatii, de aceea am vrut sa ofer niste alternative de abordare si ingrijire care sa includa participarea viitorilor parinti la programe de pregatire pentru sarcina si nastere. Am vrut sa propun si rezolvarea unor probleme de sarcina dintr-o perspectiva cu totul noua, cum ar fi homeopatia, aromoterapia sau acupunctura", afirma directoarea centrului.

Vania Limban a beneficiat de doua burse, una in Scotia, finantata de Asociatia Internationala a Femeilor din Romania si una in Statele Unite ale Americii, finantata de Agentia Americana de Dezvoltare Internationala - USAID, prin intermediul carora a invatat si a incercat sa descopere alte metode de a trata problemele perioadei de sarcina si care sunt beneficiile pe care metodele respective le aduc sanatatii femeii gravide si a copilului.



Investitia initiala - o mie de dolari

Ideea de a deschide acest centru i-a venit anul trecut, dar abia anul acesta, in luna iunie a inceput punerea ei in practica, iar din septembrie centrul a inceput sa functioneze.

Pentru inceput, a investit aproximativ o mie de dolari in utilarea centrului cu echipamente, saltele, mingi, televizor, video, casetofon, casete audio si video, papusi, carti si reviste de specialitate, dar si in promovarea acestuia prin diferite materiale publicitare.

"Eu consider insa ca cea mai buna reclama este un client multumit de calitatea servicilor noastre si care ne recomanda si altora. Fiecare client care a venit aici mi-a adus altul in loc", spune Vania Limban.

Centrul ofera doua tipuri de programe: unul de pregatire pentru sarcina si nastere si unul de gimnastica aerobica pentru sarcina, care pot fi urmate din luna a patra pana in luna a saptea.

Programul de pregatire pentru sarcina si nastere este bazat pe principiile tehnicii Lamaze si include exercitii de relaxare, respiratie si masaj. Acestea nu se adreseaza exclusiv femeii, ci cuplului, incercand sa schimbe mentalitatile existente la noi in ceea ce priveste sarcina.

"Graviditatea nu trebuie privita ca o boala, pentru ca in proportie foarte mare, acolo unde nu intervine patologicul, ea inseamna sanatate si intregeste normalitatea vietii oricarei femei. In plus, nasterea este un moment important din viata unui cuplu, de aceea barbatul trebuie sa se implice tot mai mult, sa insoteasca femeia la medic, sa fie prezent langa ea in timpul travaliului si la nastere", afirma Vania Limban.



Sesiuni si abonamente

Pretul unei sesiuni (60 de minute) din programul de pregatire pentru sarcina si nastere este de sapte dolari.

Un abonament care include patru sesiuni costa 6,5 dolari, iar unul care include opt sesiuni - 6 dolari. Pentru cuplurile de straini, acest program se poate desfasura si in limba engleza.

Pretul unei astfel de sesiuni este de 10 dolari, al unui abonament de patru sesiuni este de 9 dolari, iar al unuia de doua sesiuni - 9,5 dolari. La cerere, pentru a proteja intimitatea viitorilor parinti, acest program se poate efectua, in schimbul unei taxe suplimentare, si cu un singur cuplu.

Programul de gimnastica aerobica se executa impreuna cu un kinetoterapeut si abordeaza sarcina si nasterea din perspectiva homeopatiei, a acupuncturii si a aromoterapiei.

"Toate aceste activitati au drept scop final reducerea starii de anxietate a femeii in timpul sarcinii si la nastere, reducerea semnificativa a durerii si a lungimii perioadei de travaliu".

Pretul unei sesiuni a acestui gen de program este de trei dolari, al unui abonament de opt sesiuni este de doi dolari, iar al unuia de patru sesiuni - 2,5 dolari.

Initial, cele doua programe functionau impreuna, dar au fost separate pentru o mai buna flexibilitate, abordarea acestora realizandu-se in functie de perioada de sarcina in care se afla gravida.

Atunci cand se adreseaza centrului, cuplurile trebuie sa aleaga, in urma unei discutii gratuite cu specialistii, unul dintre cele 13 module, in functie de cat de avansata este sarcina.



Dincolo de maternitati si spitale

Vania Limban considera ca, in acest domeniu, in Romania nu exista o oferta de servicii private, centrul de pregatire pentru sarcina si nastere pe care il conduce fiind primul de asemenea fel.

"Exista, totusi, niste incercari de programe pentru sarcina care au loc in maternitati si spitale, dar noi vrem sa oferim altceva. Noi mizam pe o clientela care doreste o abordare individualizata, personala a problemelor si cred ca acest lucru va face diferenta".

Pana in prezent, centrul a inregistrat 60 de clienti, iar Vania Limban considera ca aceasta afacere va deveni profitabila cu siguranta in timp, pentru ca exista o mare clientela potentiala interesata de astfel de servicii.

"Programele de pregatire pentru sarcina si nastere sunt o cerinta a vremurilor in care traim, ele fiind cele ce ofera cuplurilor de viitori parinti sansa de a trece impreuna prin acest eveniment, de a fi responsabili si de a decide totul impreuna".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO