ZF English

Nu toate afacerile cu lactate fac mare branza

24.08.2001, 00:00 26



Peste trei tone de produse lactate au fost lasate sa mucegaiasca intr-o cladire din comuna bihoreana Batar. Lazile si bazinele de colectare a laptelui depoziteaza branzeturi care au inceput sa se innegreasca. Nu e vorba insa de vreo fosta unitate a industriei socialiste, ajunsa in paragina ca efect al proastei administrari exercitate de stat, ci de o afacere privata care a esuat in mod lamentabil.

Din 1943 si pana la inceputul anilor '90, cladirea nu a fost altceva decat un simplu grajd pentru vitele din Batar. A ajuns, apoi, sa i se gaseasca fel de fel de intrebuintari. In perioada 1991-1994 a functionat ca brutarie, iar in 1998 a fost cumparata de 14 actionari pentru a porni o afacere cu lactate.

Pana la urma, insa, business-ul s-a dovedit ca nu "curge" asa cum ar trebui, astfel ca, din septembrie 2000, SC Lacto Batar SRL a sistat activitatea productiva si si-a inchis definitiv portile.



Flori de mucegai

Desi cladirea este parasita de aproape un an, stocul de telemea rezultat din ultimele productii zace depozitat in cladire si in momentul de fata. Peste trei tone de branzeturi au ramas in voia florilor de mucegai.

Cel mai in largul lor se simt mustele, care misuna si adulmeca miasma care invaluie toata cladirea si te tine la distanta. Multe dintre produsele lactate se gasesc si acum in faza de preparare, prelinse pe cazanele de aburi care serveau la pasteurizarea lor.

Radu Mihaiu, ultimul administrator al societatii, principalul motiv pentru care societatea a devenit falimentara este cel de ordin financiar. Dar nu singurul. De exemplu, desi potrivit retetei, pentru producerea unui kilogram de telemea sunt necesare 6 kilograme de lapte, la Batar s-a constatat ca, la ultimele productii, kilogramul de branza "consuma" 14 litri.

Ca atare, clientii n-au mai fost interesati de produsele societatii. Iar firma nu a mai avut bani sa-i plateasca pe producatorii de lapte. "Astfel, am ramas pe cap cu un stoc de peste trei tone de telemea stricata, care va ajunge pana la urma la gunoi", constata Radu Mihaiu, cu un soi de resemnare usor neverosimila pentru cine il asculta.

Este insa la fel de adevarat ca fabrica nu sta deloc rau din punct de vedere al dotarii. Are cazanele si bazine de colectare a laptelui din inox, rezistente pana la 50-60 de ani.



Lucrurile n-au prins cheag

Datele financiare arata ca societatea Lacto Batar SRL a incheiat anul 2000 cu pierderi. In vreme ce veniturile realizate au fost de 613 milioane lei, cheltuielile totale au depasit 649 milioane lei. Firma are datorii de peste 313 milioane lei, din care peste 258 milioane fata de furnizori.

Actionarii firmei au primit un ultimatum din partea Directiei locale a Finantelor Publice, potrivit caruia, daca pana la data de 26 august societatea nu-si indeplineste obligatia legala de majorare a capitalului social, va fi dizolvata. Drept urmare, au considerat ca cea mai usoara cale de a-si achita datoriile este scoaterea la vanzare a societatii.



Se cauta numai investitori fara nas fin

Malitiosii s-ar putea intreba cat de atractiva poate fi fabrica respectiva pentru un eventual investitor, in conditiile in care eventualii clienti vor avea serioase dificultati s-o viziteze, pur si simplu din cauza mirosului.

Totusi, dincolo de acest impediment comic, fabrica poate fi considerata o oportunitate cat se poate de reala pentru orice investitor care cunoaste zona si stie ca e perfect posibil sa faca aici bani buni din productia de lactate.

Oamenii locului si-ar dori repornirea fabricii, care odinioara colecta zilnic peste 5.000 de litri de lapte. Daca punem la socoteala faptul ca in apropiere exista o pasune excelenta, in zona Crisului Negru, reintrarea in functiune a fabricii ar duce la dublarea numarului de crescatori de animale din zona, de la circa 500 in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO