ZF English

O afacere care scoate capul din nisip

28.02.2001, 00:00 56



Dupa ce a lucrat ani de zile in domeniul ingineriei, iar dupa 1989 a intrat in mediul de afaceri privat, un sibian a pus pe picioare o ferma de struti. La marginea orasului, Adrian Miclaus traieste acum prima iarna alaturi de strutii sai.

Adrian Miclaus din Sibiu a inceput afacerile cu struti in urma cu aproape un an, cand a achizitionat, impreuna cu un prieten, cateva exemplare, pui si adulti.

Dupa cateva luni insa, s-a decis sa continue singur activitatea. Astfel si-a amenajat o microferma si a luat-o de la capat. Acum "averea" sa este formata din trei struti adulti - doua femele si un mascul pentru reproductie - si patru pui de pana la 4 luni.

"Am inceput, ca sa spun asa, din curiozitate. Am navigat pe Internet, unde am gasit foarte multe informatii in domeniu si chiar o bursa a crescatorilor de struti, initiata pentru piata europeana de italieni.

A fost un lucru care a necesitat si multi bani, dar si multi nervi, pentru ca practic am intrat pe un teren pe care romanii nu au mai mers", spune Adrian Miclaus.



Un animal sensibil la stres

Strutii sibieni au fost adusi din Belgia in urma unor contacte realizate prin Internet. Pentru a ajunge la destinatie, au tranzitat Europa intr-un microbuz special amenajat pentru un astfel de transport.

Primele probleme au aparut la iesirea din Ungaria, pentru ca nu existau nomenclatoare care sa cuprinda categoria struti.

"Nu stiam ce sa facem. Documentele noastre, atat cele sanitare, cat si cele de vanzare-cumparare, erau in regula, insa vamesii erau putin derutati de marfa noastra. Pana la urma am reusit sa intram in tara, strutii fiind declarati bunuri fixe", isi aminteste sibianul.

Adrian spune ca pentru cresterea unui strut nu trebuie decat ambitie, ceva bani si multa rabdare. Asta pentru ca, desi strutul este un animal rezistent, este sensibil la stres si are o personalitate foarte puternica.

"Strutul are nevoie de spatiu pentru miscare, in alte conditii fiind extrem de stresat si agitat. La numarul de struti adulti pe care ii cresc am nevoie de mai mult de jumatate de hectar pe care sa il pun la dispozitia lor numai pentru miscare. Practic acest lucru ii ajuta si in crestere, pentru ca sunt animale, hai sa le spunem, sportive - alearga foarte mult".

Pentru cei sapte struti pe care ii are, Adrian cheltuieste lunar aproximativ un milion de lei pentru hrana. O pasare consuma zilnic 1-1,5 kilograme de hrana, ingrijirea fiind asigurata de o singura persoana care are rolul de a nu lasa animalele sa se simta singure.

Pentru un crescator de struti, cel mai greu este sa ingrijeasca puii cu varsta de pana la trei luni. "Puii sunt foarte sensibili si trebuie sa am grija sa-i feresc de stres si de alte boli.

Am avut si eu un caz in care, din cauza unui trasnet, unul dintre pui a facut pur si simplu infarct. Dar este un risc pe care trebuie sa ti-l asumi cand te apuci de afacere.

De aceea, pana la 6 luni, puii se tin in grup, separat de adulti". Pentru a-i proteja de boli, la care sunt in general rezistenti, strutii se tin separat de celelalte pasari de curte, de la care pot contacta boli specifice.

Din motive care tin de bugetul alocat unei astfel de afaceri, in Romania inca nu exista incubatoare performante pentru clocirea oualor de strut.

Un astfel de incubator poate costa de la 3.000 de dolari, la second-hand, pana la 8.000 de dolari - unul performant. Un ou de strut trebuie sa aiba in cele 42 de zile de incubatie conditii optime de umiditate (35%) alternate cu perioade de umiditate scazuta.

Strutii de un an devin in timp posesivi si nu de putine ori masculii se incaiera pentru gratiile unei femele.



"Vaca nebuna", o sansa pentru piata de struti

"Scandalul vacii nebune care a cuprins atat Europa, cat si America a reprezentat in ultimul an o sansa si totodata o rampa de lansare pentru crescatorii de struti.

ai asta in ciuda faptului ca un strut vazut de aproape este o ciudatenie cu aripi, cu piele solzoasa, cu un gat lung si puternic si un cioc plat, parca tot timpul dispus sa inghita ceva", spune Adrian.

In tarile Europei Occidentale, carnea de strut este un aliment de baza, care de multi ani a inlocuit carnea de porc, mult mai bogata in colesterol.

"In Italia, Belgia, Olanda, Spania si mai nou in Polonia, productia de struti se realizeaza la nivel industrial, cu implicare si suport guvernamental. Adica o ferma are pana la 1.000 de pasari care asigura atat oua, cat si carne. Acolo exista deja o traditie, iar consumatorii de carne sunt convinsi de calitatile ei; e ceva care tinde sa intre in psihologia maselor".

Carnea de strut este vanduta pe piata occidentala si la bursele de profil cu 12-14 USD/kg, iar din aceasta se pot prepara de la salamuri pana la cele mai pretentioase feluri de mancare. Crescatorii scot bani buni din absolut tot ceea ce inseamna produs al strutului.

Pielea proaspata a unui adult costa in medie 100-110 dolari, iar un ou ajunge pana la 20 de dolari, in conditiile in care acesta nu este fertil.

In cazul in care continutul unui ou a fost consumat, coaja poate deveni si ea un produs comercial evaluat la 10-12 dolari, in functie de greutate si de conditiile in care se prezinta, pentru ca o coaja de ou intreaga este extrem de cautata.



Struti pe Internet

Singura ferma de struti romaneasca inclusa in randul afacerilor de profil usor de gasit pe Internet se prezinta la adresa struti.8m.com.

La aceasta adresa, cei curiosi pot afla date in amanunt despre struti, despre ferma de la Sibiu, despre ingrijirea, cresterea, dezvoltarea si valorificarea produselor rezultate de pe urma acestei afaceri. Mai mult, pot fi accesate adrese ale burselor europene de specialitate, unde sunt prezentate preturile zilei pentru carnea de strut.

"Am ajuns sa fac aceasta pagina ca urmare a incurajarilor pe care le-am primit din partea crescatorilor din strainatate, dar si pentru ca aveam nevoie de o imagine buna in relatia mea cu partenerii.

Practic am ajuns sa particip prin intermediul calculatorului la tot felul de dezbateri si schimburi de experiente extrem de utile pentru afacere.

Este extrem de folositoare experienta pe care o impartasesc colegii din Europa care au deja o industrie a strutilor".



Crescatorii de struti se asociaza

Adrian Miclaus isi propune ca pe viitor sa dezvolte capacitatea de crestere a strutilor din ferma sa. "Este un scop bine determinat, care va necesita si timp si rabdare, dar si investitii.

Deocamdata vreau sa imi creez baza materiala stabila, pentru ca o data crescut numarul de struti, in paralel cu dezvoltarea puilor de acum, sa pot sa intru, cum se spune, pe piata. Asta pentru ca, in Europa, dupa scandalurile cu carnea de vaca, preturile la produsele din strut au crescut cu peste 40%".

In Romania, in prezent sunt aproximativ 20 de microferme in care se incearca dezvoltarea la nivel macro a cresterii strutilor.

In urma cu cateva zile, proprietarii fermelor au facut primii pasi in vederea constituirii unei asociatii nationale a crescatorilor de struti, initiativa care se va concretiza in urmatoarea perioada.





ai in Moldova nasc struti

Zeci de ieseni s-au interesat pana acum de afacerile cu struti, spune Marius atefanoiu, inspector in cadrul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA).

"Este o afacere foarte serioasa, care aduce profituri importante. Noi o recomandam celor care au bani si terenul necesar pentru a porni afacerea.

Persoanele care isi vor infiinta ferme foarte repede vor avea de castigat, daca vor gasi o piata de comercializare in Occident. In Europa, consumul carnii de strut creste de la an la an", a spus atefanoiu.

Potrivit lui Marius atefanoiu, pretul carnii de strut poate ajunge pe piata europeana chiar si la 50 de dolari kilogramul, iar printre calitatile sale se numara continutul scazut de colesterol si valoarea proteica mare.

Pielea de strut este cu mult mai rezistenta decat cea de vitel si este cautata in special in domeniul marochinariei. Pot fi valorificate inclusiv penele, care ajung la un dolar bucata, fiind folosite ca podoabe vestimentare.

Pasarile ating o inaltime de pana la 2,75 metri, o greutate de aproape 200 kg si se adapteaza usor conditiilor de clima din Romania. Dintr-un pui de strut se obtin 50 kg de carne, 1,5 metri de piele si 2 kg de pene.

In privinta alimentatiei, strutii par a se multumi cu orice, de la lucerna, grau si porumb macinat, dovlecei si pepeni, pana la morcovi sau hrana artificiala. Pentru o buna dezvoltare in captivitate are nevoie de un adaos de vitamine si minerale.

Investitia in acest domeniu este destul de mare, dar cel care se incumeta sa porneasca o astfel de afacere are sansa unei imbogatiri rapide.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO