ZF English

Un fost politist turc face afaceri cu lemn la Vata de Sus

24.04.2001, 00:00 16



In zona Bradului, investitorii straini s-au inghesuit mai ales dupa 1998, cand regiunea a primit statutul de zona defavorizata. Facilitatile acordate de statul roman au adus pe aceste meleaguri italieni, chinezi si turci, cu diferite afaceri din cele mai variate domenii.

Pe langa confectii si incaltaminte, prelucrarea lemnului este una dintre cele mai des intalnite indeletniciri promovate de straini.

Muharrem Yldirim a infiintat firma Hadfel Moblecom SRL in urma cu trei ani. Societatea, care se ocupa cu prelucrarea lemnului, are sediul in satul Tarnava de Cris, comuna Vata de Sus.

Tizul lui Baiazid a venit in Romania atras de mirajul unor afaceri usoare, din care sa curga multi bani. A obtinut certificat de investitor si drept urmare nu plateste impozit pe profitul realizat de firma. Profit care, la inceput, a fost cat de cat substantial, dar in ultima perioada s-a cam diminuat.

"Nu mai e rentabil sa faci afaceri in Romania. Lemnul este scump, curentul electric e scump, la fel si transportul", se lamenteaza Yldirim, care in patria natala fusese politist.



Politistul investitor

In primavara anului 1998, cand a deschis firma, Yldirim a angajat sase oameni din zona. Toti erau disponibilizati de la minele din jurul Bradului, dar lucrul cu lemnul nu era o necunoscuta pentru ei. Hadfel Moblecom cumpara lemnul de la de depozitele Romsilva sau de la particulari si-l transforma in cherestea si in produse finite semifabricate: scaune, mese, lambriuri.

Utilajele cu care si-a dotat spatiile de productie, abrichtul si frezele pentru prelucrarea lemnului, le-a adus din Turcia, unde si trimite cheresteaua produsa in ?ara Motilor.

Pe malurile Bosforului, aceasta este folosita la fabricarea cofrajelor pentru constructii, o activitate aflata in dezvoltare continua. Mobilierul si elementele decorative sunt vandute in Romania, clientii fiind firme particulare din Arad, Sannicolau Mare si Deva.

Patronul turc se afla in Romania de sase ani. In primii trei ani a fost asociat cu alt partener intr-o afacere cu burete, la Oradea. S-a retras din ea si a cumparat terenul si cladirea fostei SMA din Tarnava de Cris.

"Nu am avut toti banii necesari pentru a cumpara ipoteca terenului, asa incat l-am platit in doua rate", spune Yldirim.



O perioada mai slaba

Dupa ce a renovat cladirile, turcul a instalat utilajele si a inceput productia de cherestea si mobilier. In ultima vreme, afacerea evolueaza fluctuant, in functie de pretul materiei prime si al comenzilor pe care reuseste sa le gaseasca patronul.

ai numarul angajatilor variaza dupa mersul afacerii, astfel incat in perioadele de activitate intensa, in curtea de la Hadfel Moblecom robotesc aproape 20 de muncitori.

Patronul societatii Hadfel Moblecom SRL, Muharrem Yldirim (medalion), este intr-o perioada cand activitatea firmei cunoaste o perioada destul de slaba.

"Am mai trecut prin momente dificile si pana acum. E tot mai greu sa scoti un profit bun din afaceri facute in Romania, dar nu ma gandesc sa renunt. In majoritatea afacerilor, dupa o perioada proasta vine si una buna, asa incat merg mai departe.

Chiar acum sunt in tratative cu un om de afaceri francez, de la care sper sa obtin o comanda buna de cherestea si mobilier", spune Muharrem Yldirim.

Ceea ce face ca cifrele de afaceri ale micilor intreprinzatori din lumea lemnului sa fie tot mai mici, in ultima perioada, este pretul de achizitie al lemnului.

Astfel, pentru obtinerea unui metru cub de produse semifabricate (foto) sunt necesari trei metri cubi de masa lemnoasa bruta.

Pretul unui metru cub de lemn de calitate este cuprins intre 80 si 200 de dolari, in timp de un metru cub de produs semifabricat nu se poate vinde, in Romania, cu mai mult de 350 de marci germane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO