ZF Esențial în business

VIDEO ZF Esenţial în business. Cum arată o carieră de două decenii în domeniul auditului financiar: De la tranzacţii de zeci de milioane de dolari, până la auditarea aurului BNR

Autor: Ioana Matei

26.09.2019, 16:00 340


Domeniul auditului financiar a evoluat constant în ultimii ani, ca urmare a reglementărilor în continuă schimbare şi a cerinţelor tot mai variate şi complexe venite din partea tuturor stakeholderilor: acţionari, investitori, autorităţi, angajaţi, publicul larg, cât şi media, a observat Cezar Furtună, partener coordonator al diviziei de audit şi assurance a KPMG în România şi Moldova.

El a început să lucreze în cadrul KPMG în România în 1998, astfel că a surprins toate momentele importante din evoluţia domeniului, concomitent cu paşii făcuţi de el în carieră.
„Era un ritm mult mai scăzut faţă de acum după 20 de ani. Evident că şi clienţii erau mult mai puţini atunci; as zice că numărul clienţilor a crescut de 10 ori”, spune Cezar Furtună.

Partenerul KPMG îşi aduce aminte şi în prezent experienţele sale din primii ani de muncă, despre care spune că i-au marcat, în sens pozitiv, cariera în audit: „În primul an, am fost implicat în auditul companiei Petrotel. A fost un audit în care am învăţat foarte mult. Cred că a durat cam 4-5 luni acea misiune de audit, foarte dificilă, de altfel. Era vorba despre momentul când Lukoil a achiziţionat Petrotel, rafinăria din Ploieşti. Tranzacţia era, într-adevăr, foarte mare – cred că valoarea acesteia depăşea 100 de milioane de dolari. Şi era nevoie de un auditor care să certifice ce a cumpărat Lukoil în Petrotel”, descrie el prima experienţă de carieră semnificativă.

Un alt moment interesant de la începuturile carierei lui Cezar Furtună se leagă de auditarea Băncii Agricola, în 2000, înainte de achiziţia acesteia de către Raiffeisen, precum şi faptul că a făcut parte din prima echipă care a auditat Banca Naţională a României: „Am descoperit că e foarte greu să mergi să faci inventar la aur pentru că sunt, după cum este normal, reguli foarte drastice de securitate. Dar experienţa a fost una, la fel, diferită în contextul în care BNR este o instituţie care îi supraveghează pe alţii şi atunci aveam rolul de a verifica ce face această instituţie.”

De-a lungul carierei sale, domeniul a fost influenţat şi de evenimentele de la nivel internaţional. Spre exemplu, un astfel de moment a fost adus de conflictul din Statele Unite,  în urma căruia unul dintre cei cinci mari auditori la nivel mondial a dispărut de pe piaţă: „S-a descoperit că p companie listata care a raportat ani buni la rând evoluţii financiare foarte bune şi în creştere fraudase raportările financiare, iar auditorul, Andersen, dăduse gir pe acele raportări”, descrie el conflictul internaţional al raportărilor companiei Enron, în anii 2000. La aproximativ cinci ani distanţă, Curtea Supremă din Statele Unite a emis o hotărâre din care a reieşit că Andersen nu a fost vinovată de raportarea greşită, însă era prea târziu pentru companie.

„Auditorii ar trebui să fie mai responsabili şi există mult mai multe cerinţe de la această profesie decât în trecut”, descrie Cezar Furtună unul dintre principalele aspecte legate de evoluţia profesiei sale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO