ZF Live

Mădălina Hriţuleac, platforma “Acţiunea 2012”: Unirea Republicii Moldova cu România trebuie privită ca o investiţie pe 20 de ani, care ar ajunge la de 90 mld. de dolari

10.07.2015, 13:41 2809

O eventuală unire cu Republica Moldova trebuie privită ca o investiţie pe termen lung, care ar costa România aproximativ 90 mld. de dolari, respectiv 4 mld. de dolari pe an timp de două decenii, a spus Mădălina Hărţuleac, secretarul general al platformei unioniste “Acţiunea 2012”, la ZF Live.

“Acţiunea 2012” este o platformă de organizaţii non-guvernamentale formată în anul 2011, la  200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus: “Obiectivul este simplu: unirea Republicii Moldova, noi îi spunem mai sentimental Basarabia, cu România”, mai spune secretarul general al platformei unioniste.

„Faptele istorice sunt cunoscute în linii mari, iar noi încercăm să construim demersul popular, de opinie public şi avem sprijinul foarte mare al românilor basarabeni, al tinerilor de aici şi în general, al românilor cunoscători ai istoriei şi ai unităţii care există între noi, românii din dreapta Prutului şi ei, românii din stânga Prutului”, a declarat co-preşedintele mişcării unioniste, Mihai Nicolae, la ZF Live.

Conform raportului întocmit de Fundaţia Universitară a Mării Negre, 87% din românii din România se declară favorabili unirii, iar din Republica Moldova doar 52%, după ultimul sondaj.

“O parte din restul de 48% nu îşi doresc categoric unirea, iar alţii nu ştiu/nu răspund sau sunt indecişi şi indiferenţi nu doar în ceea ce priveşte unirea, ci şi în ceea ce priveşte societatea civilă”, spune Mădălina Hriţuleac.

Duminica trecută, la Chişinău, a avut loc Marea Adunare Naţională. Acolo au ieşit în stradă aproximativ 30.000 de români, dintre care 1000 de tineri care vor ajunge la Bucureşti duminica aceasta, pe 12 iulie, la ora 14:00 în Piaţa Universităţii. Până atunci, vor reedita în Vama Ungheni Podul de Flori din anul 1990.

“Acest marş doreşte să sensibilizeze opinia publică, e un gest extrem, care nu s-a mai făcut, de  1000 de tineri care au străbătut pe jos cam 150 de km şi care au trecut prin caniculă, prin furtună, au fost zile grele”, adaugă Hriţuleac.

Din punct de vedere economic, Mădălina Hriţuleac spune că unirea trebuie privită ca o investiţie de 20 de ani aproximativ. Costurile ar fi de 90 mld. de dolari, aproximativ 4 mld. de dolari pe an.

“În jurul Cahulului, foarte aproape de Galaţi, culturile agricole sunt foarte bune. Ideea e că poţi să ai o agricultură ecologică, unită cu o anumită competenţă românească, iar toate astea nu au cum să nu fie benefice pentru ambele state. Pe ansamblu, colaborarea noastră şi apropierea celor două state, inclusiv prin unire, aşa cum susţinem noi şi colegii noştri, e un factor pozitiv pentru ambele ţări”, spune Mihai Nicolae.  

Mădălina Hriţuleac spune că Moldova perpetuează insecuritatea cetăţenilor de acolo, dezvoltarea economică este aproape imposibilă, ţinând cont de faptul că majoritatea investiţiilor provin din UE, iar majoritatea exporturilor vin din România, depăşind exporturile din Ucraina şi Germania: “Momentan, Moldova nu se susţine, ci este susţinută, fie de banii trimişi de cei care lucrează în Rusia, fie de cei care lucrează în Europa, în ţări precum Spania, Italia. Acolo lucrurile stau la extreme: oameni foarte săraci şi oameni foarte bogaţi care controlează atât media, cât şi politicul de acolo. Avantajele sunt evidente: salarii de patru ori mai mari, pensii de patru ori mai mari, ajutoare sociale şi toate lucrurile de care beneficiază cei de aici din România”.

Ce a mai spus co-preşedintele platformei unioniste la ZF Live:

§  Din punctul nostru de vedere, unirea Republicii Moldova cu România este un proiect naţional care ar putea să strângă energiile oamenilor extremi de talentaţi şi nu vorbesc aici doar de cei care apar pe ecranele televizoarelor. E vorba de consultarea populaţiei, de o decizie.

§  Trebuie să facem distincţia între cei care nu vor să se unească şi cei care postează comentarii pe reţelele de socializare plătiţi, ca să mai tulbure puţin apele. E absolut normal ca unii să dorească unirea şi alţii nu. Potrivit convenţiei de la Helsinki, două state se pot uni dacă procesul are loc prin acord şi nu prin mijloace militare.

§  Fostul preşedinte socialist al Republicii Moldova ne-a reclamat la Uniunea Europeană, la Bruxelles, pe motiv că România are tendinţa de asfixiere a statului moldovenesc, susţinând că cine merge la marş sunt oameni ai României. Nimic mai greşit.

§  Cei care au făcut marşul sunt colegii noştri, tinerii Moldovei.

§  Republica Moldova are multe minorităţi, iar noi le respectăm aceleaşi drepturi şi cred că putem să fim din acest punct de vedere un model pentru UE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO