ZF Live

Site-urile de „crowd financing” vor scurtcircuita finanţarea oferită de bănci. O discuţie cu Andrei Botescu, antreprenor şi fondator “Atelierele Pegas”. Urmăriţi aici înregistrarea video din 22 mai 2013

26.05.2013, 18:27 300

Site-urile care strâng bani pentru ideile de afaceri au ajuns şi în România şi vor înlocui în viitor creditele bancare pentru IMM-uri, este de părere Andrei Botescu, antreprenor şi fondator “Atelierele Pegas”, prezent la emisiunea de business ZF Live, transmisă în fiecare zi de luni până vineri de la 10:00 la 11:00 dimineaţa pe live.zf.ro.

În condiţiile în care creditul bancar este greu de obţinut, antreprenorul care a reînviat marca românească de biciclete Pegas, a apelat la prieteni şi rude pentru a obţine finanţare.

„Băncile nu te ajută deloc, am încercat în toate felurile. Site-urile de crowd financing (finanţare de la public – n.r) care au intrat şi la noi, de genul Kickstarter, vor creşte foarte mult în viitor şi vor scurtcircuita finanţarea oferită de bănci care impun foarte multe condiţii, garanţii şi costuri în plus”, a spus Botescu în cadrul emisiunii ZF Live.

Citiţi despre planurile de business Pegas pe www.zfcorporate.ro

Afacerea Pegas a avut o cifră de afaceri de 160.000 de euro în 2012 şi a vândut 550 de biciclete. Antreprenorul vizează afaceri de 2 milioane de euro pentru anul viitor.

 
 

Ce a spus Andrei Botescu la ZF Live:

 

Am făcut Pegas-ul cu roţi mari pentru că prima generaţie care a copilărit cu aceste biciclete, acum este mult mai mare, avem o înălţime mai mare şi mai multe kilograme. Am făcut un fel de jucărie pentru adulţi, un gadget prin care poţi accesa foarte uşor amintirile copilăriei.

 

Identitatea locală poate fi marketată foarte bine în perspectiva globalizării. Identitatea are relevanţă economică pentru că globalizarea are nevoie de originalitate.

 

Am vrut să-mi procur o bicicletă Pegas şi am aflat că nu se mai fac şi atunci pentru mine a devenit o provocare. M-am întrebat de ce oare anumite produse româneşti nu se mai fac, de ce noi nu mai avem branduri populare, pe care lumea să le iubească.

 

Am strâns banii cu greu, împrumuturi de la prieteni, de la familie. Este foarte greu să obţii finanţare pe timpurile acestea de criză. Băncile nu te ajută deloc, am încercat în toate felurile. Mai sunt site-urile de crowd financing care au intrat şi la noi de genul Kickstarters, vor creşte foarte mult în viitor şi va scurt-circuita finanţarea oferită de bănci care impun foarte multe condiţii, garanţii şi costuri în plus.

 

Am investit în jur de 70.000 euro în fabrica de biciclete

 

Anul trecut am avut afaceri de 160.000 euro, am vândut 550 de biciclete

 

Anul acesta am produs 600 de biciclete şi vrem să mai facem încă 400 până la sfârşitul anului. Vrem să facem la 5.000 de biciclete la anul dacă vom avea finanţare

 

Noi facem designul, piesele le producem la fabrici specializate. Cadrele le producem în Taiwan, alte piese în Cehia, Italia. Asamblarea se face la noi, în parcarea Ciclop

 

Cred că din biciclete putem să scoate 1,5 mil. euro şi 500.000 euro din accesorii anul viitor

 

Vrem să ajungem la 100.000 de biciclete în 20 de ani

 

O bicicletă Pegas costă între 230 şi 280 de euro

 

Prin Facebook am vândut peste 70% din biciclete. Majoritatea le-am livrat prin curier, lumea nu mai are timp să vină să vadă

 

Avem foarte multe cereri din afară

 

S-a creat o generaţie care nu mai are acces la rădăcini

 

Vrem să construim o fabrică în România. Discutăm cu nişte investitori români ca să facem cadre şi piese în ţară. Peste 10 mil. de euro ar fi investiţia

 

Preţul componentelor a crescut cu 15%, plus preţul transportului pe mare. Europa nu mai exportă atât de mult în Asia şi vapoarele se întorc goale.

 

Lucrăm cu o marjă de profit de 30%

 

Avem clienţi companii care cumpără sute de biciclete

 

Vindem biciclete şi în rate

 

ZF: Ce le-aţi spune celor care au o idee şi ar vrea şi ei în viitor să dezvolte un business?

 

Ideile ar trebui testate la târgurile şi festivalurile care încurajează creativitatea şi să urmărească site-urile de microfinancing care îţi pot oferi acces la finanţare destul de uşor prin clienţi care ar dori să cumpere produsul. Acestea funcţionează în felul următor: tu prezinţi produsul, zici am nevoie de 5.000 de euro ca să-l produc în serie. Fiecare îşi rezervă, pune banii pentru un produs cu un discount. Banii îi ţine o bancă, dacă nu strângi suma respectivă, nu primeşti banii pentru a produce şi sunt returnaţi. Dacă o strângi, produci şi dai celor care te-au ajutat cu discount şi deja eşti pe piaţă.

 

Brandul Pegas era expirat când m-am interesat de fabrică, liniile de asamblare erau vândute

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO