ZF Live

Urmează o săptămână de foc pentru energie: o nouă strategie energetică şi o nouă schemă de sprijin pentru industria verde de 3,5 mld. euro. Click aici pentru a urmări emisiunea ZF Live, de vineri, 31 mai

Autor: Roxana Petrescu

31.05.2013, 12:39 916

Săptămâna următoare ar urma să înceapă lucrările la un nou proiect de strategie energetică, orientat spre piaţă şi nu neapărat spre producţie, după cum a spus recent ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi totodată ar putea fi aprobat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea schemei de sprijin pentru energia verde, o industrie care până acum a atras investiţii de 3,5 miliarde de euro.

Deşi despre energie se spune de ani de zile că este domeniul din care poate veni creşterea economică a României, tocmai acest sector nu are o strategie. Singurul document aprobat este din 2007. Între timp însă, multe dintre previziunile făcute atunci s-au modificat fundamental din cauza izbucnirii crizei economice. Acum, odată cu reducerea consumului, România a ajuns să aibă un excedent de energie. Pe de altă parte însă, o bună parte din parcul de producţie al României este învechit, ceea ce înseamnă că investiţiile în unităţi noi sunt în continuare justificate.

Dincolo de strategia energetică, cel mai fierbinte subiect al săptămânii viitoare va fi modificarea schemei de sprijin pentru energia verde, domeniu care a adus până acum investiţii de 3,5 miliarde de euro în România, în ultimii trei ani de zile, extrem de dificili din punct de vedere economic. Pe de altă parte, energia verde a dus la creşterea facturilor şi la probleme pentru producătorii clasici de energie, aşa cum sunt cei din zona termo, care sunt practic scoşi din sistem, mai ales din cauza consumului redus. Totodată, cea mai mare parte a investiţiilor realizate reprezintă importuri de echipamente, pentru că deşi România a fost anul trecut a zecea ţară la nivel global din punctul de vedere al capacităţilor instalate, nu a reuşit să atragă nicio investiţie în partea de producţie de componente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO