ZF Live

VIDEO ZF Live. Ciprian Dascălu, economist-şef ING Bank: Noi mergem pe o creştere economică de 4,1%; cursul valutar s-ar putea aprecia, dar oamenii trebuie să ştie că dobânzile la lei vor creşte

Autor: Cristina Bellu

27.01.2017, 00:06 1879

Nu vedem riscuri majore pentru economia României, iar deficitul bugetar poate fi ţinut sub 3% din PIB, dar pentru acest lucru este mai probabil să se taie din cheltuieli.

„Sunt 26 de instituţii finan­ciare care contri­buie cu prognoze la Bloom­berg, iar media acestor prog­noze este de 3,5% creş­tere economică în 2017 pentru Ro­mâ­nia. Noi suntem semnificativ mai opti­mişti decât media pieţei şi estimăm o creştere economică de 4,1%. Deo­cam­­dată nu vedem riscuri majore pentru o eventuală revizuire“, a spus Ci­prian Dascălu, economist-şef la ING Bank, la emisiunea de business ZF Live.

Comisia de Prognoză a îmbunătăţit pe 20 ianuarie estimarea de creştere eco­nomică pentru 2017 de la 4,3% la 5,2%, pe baza adoptării măsurilor de creştere a salariilor, pensiilor şi de re­du­cere a taxelor de către actualul guvern. „Riscul la creşterea economică esti­ma­tă vine din stimulul fiscal destul de mare în decembrie anul trecut. Am avut în 2015 acelaşi lucru şi am văzut investiţiile performând foarte bine în prima jumătate a anului 2016, după care trendul a încetinit temporar în trimestrul al treilea pe fondul încetinirii vânzărilor cu amănuntul“.

Acesta a adăugat că principalul lucru pe care l-a remarcat la prognoza Comisiei de Prognoză (CNP) a fost revizuirea PIB-ului potenţial.

Săptămâna trecută CNP a revizuit în creştere PIB-ul potenţial de la 4% în varianta din noiembrie la 4,6%. În aceeaşi vreme, toate celelalte analize ale economiştilor susţin că PIB-ul potenţial (nivelul maxim al PIB care poate fi produs utilizând factorii de producţie disponibili la capacitate deplină, fără a genera presiuni asupra inflaţiei), este undeva pe la 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO