ZF Live

VIDEO ZF LIVE. Consultanţii de la Structural Consulting Group: România are o întârziere de doi ani în derularea programelor cu finanţări europene

Autor: Roxana Rosu

27.04.2016, 00:05 266

România are o întârziere de doi ani în derularea programului de finanţări europene 2014-2020, în condiţiile în care au fost lansate foarte puţine apeluri de proiecte pe fonduri structurale, unde dispunem de un buget total de 30 miliarde euro, au spus la ZF Live Dragoş Jaliu şi Dan Barna de la firma Structural Consulting Group (care administrează site-ul fonduri-structurale.ro).

„Suntem în 2016, au trecut doi ani din perioada financiară curentă şi nu avem decât foarte puţine apeluri lansate. Sunt nişte condiţionalităţi pe care nu le îndeplinim şi aşteptările beneficiarilor sunt foarte mari. Venim după 7 ani de experienţă cu fonduri structurale şi se presupune că am învăţat ceva“, susţine Dan Barna. El a adăugat că absorbţia reală pe fonduri structurale, în exerciţiul financiar 2007-2013, a fost de 61%, aceasta fiind ponderea sumelor rambursate efectiv.

În ceea ce priveşte recenta demisie a ministrului fondurilor europene, Anca Răducu, consultantul este de părere că presiunea asupra ei a fost foarte mare şi pentru a conduce un minister nu e nevoie doar de experienţă în domeniu, ci şi de tonus, de o imagine bună, de capacitatea de a convinge oamenii să-ţi susţină ideile.

„Am discutat cu oameni din sistem şi mesajul pe care l-a transmis ministrul Eugen Teodorovici (- n.red. ministrul Fondurilor Europene anterior Aurei Răducu) a fost foarte puternic şi către exterior şi către interior, cu o imagine bine construită. Ce a promis către angajaţi, către funcţionarii care se ocupă de fonduri, a respectat. Asta e important pentru coordonarea unei echipe, care include oameni din structuri diferite“, a spus Dragoş Jaliu.

Alte declaraţii ale consultanţilor Structural Consulting Group:

@ La nivelul societăţii, fondurile structurale sunt privite ca un Sfântul Gral care să aducă schimbare în România. Presiunea a fost foarte mare pe ministru, România fiind în întârziere pe acest program. România a pierdut doi ani din actualul exerciţiu financiar (2014-2020), pentru că am început cu doi ani de stagnare.

@ Pe programul 2014-2020 nu s-au acordat încă fonduri. Sunt contracte semnate, cu autorităţi centrale, dar nu câştigate pe o licitaţie. Mai sunt lucruri de pus la punct, cum ar fi funcţionarea platformei electronice.

@ România are o pre-finanţare virată de UE, cam de 1 mld. euro, în contul Ministerului Finanţelor. În mai ar trebui semnate contracte de 800 de milioane de euro. Depinde de beneficiari cât de repede vor face cheltuieli ca să ceară rambursări. Este posibil să înceapă plăţile până la finele anului.

@ Am cerut comunicare şi predictibilitate mai mare din partea autorităţilor. Astăzi (ieri-n.red.) se votează legislaţia privind achiziţiilor publice, foarte importantă şi pentru fonduri europene.

@Doamna Anca Răducu (fosta ministră a fondurilor europene în guvernul Cioloş, care a demisionat în această săptămână) avea cunoştinţe şi experienţă, dar trebuie să fii şi lider, să ai un tonus, să faci oamenii să lucreze pentru că le transmiţi o idee.

@ Trebuie să încheiem până în 2017 toate cheltuielile pe programul trecut.

@ Numărul de funcţionari publici care se ocupă de fonduri europene nu e suficient şi nici echilibrat, iar gradul de încărcare al acestora este diferit.

@ Din totalul de 30 mld. euro fonduri strucurale, 3 mld euro sunt pentru domeniul competitivitate a IMM-urilor, din care pe agricultură avem 2 mld. euro, o sumă mare, care ar deschide nişte perspective dacă facem proiecte. Deci rămân 1 mld. euro pentru antreprenori urbani, pe care se pot face proiecte de dotare cu echipamente, modernizarea liniilor de producţie.

@ Pe programul infrastructură mare avem 6 mld. euro. În exerciţiul trecut am avut 4 mld. euro, iar absorbţia a fost 62%.

@ Am discutat cu oameni din sistem si mesajul pe care l-a transmis Eugen Teodorovici (fostul ministru al fondurilor europene în guvernul condus de Victor Ponta) a fost foarte puternic şi către exterior şi către interior, cu o imagine bine construită. Ce a promis către angajaţi, către funcţionarii care se ocupă de fonduri, a respectat. Asta e important pentru coordonarea unei echipe, care include oameni din structuri diferite. 

@ La doamna Răducu, pe cifre, absorbţia a crescut cu 1%, la programele operaţionale gestionate de Ministerul Fondurilor Europene. Nu e doar vina sau meritele celor care conduc ministerul pentru ce se întâmplă. Lucrurile ţin şi de modul în care anumiţi funcţionari publici intră în sistem, sprijiniţi de unu sau altul. Cei care lucrează cu fonduri europene sunt mai bine plătiţi, ceea ce duce la situaţii cunoscute, cu nepoţi şi amante. Înseamnă că trebuie să faci o curăţenie. Cred că fostul ministru a anunţat un calendar şi nu l-a respectat. Dar niciodată nu sunt respectate calendarele.

@ Anca Răducu a venit cu un mandat pentru viitor, să se dea drumul la fonduri. Eram deja cu 2 ani în întârziere. Realitatea este că în minister multe resurse organizatorice au fost blocate pentru remedierea unor intârzieri mai vechi, ea nu a intrat într-un sistem funcţional.

@ Proiectele pe fonduri europene sunt foarte importante pentru economie. Exemple de proiecte mari realizate cu bani europeni sunt cetatea Alba Iulia sau canalizările urbane în multe oraşe. Este vorba de 12 mld. euro în exerciţiul financiar trecut.

@ Mecanismul birocratic te doboară. Dacă nu eşti tocit, dacă nu ai un consultant, renunţi.  Pronosticul nostru este ca în exerciţiul 2014-2020 absobţia va fi de 75%-80%.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO