ZF Live

ZF Live. Cum a ajuns un bancher român să opereze un retreat în Croaţia? Cornelia Toma: „Am investit peste un milion de euro în acest retreat, pe care l-am construit de la zero“

Cornelia Toma: În turism inteligenţa artificială nu poate înlocui chiar toate ariile de activitate.

Cornelia Toma: În turism inteligenţa artificială nu poate înlocui chiar toate ariile de activitate.

Autor: Mirabela Tiron

25.04.2024, 17:00 174

Cornelia Toma, proprietara resortului II Giardin’ Retreat din Veli Losinj Croaţia: „Am investit peste un milion de euro în acest retreat, pe care l-am construit de la zero“.

Cornelia Toma, fost bancher în România, a dezvoltat de la zero un resort format din două vile, II Giardin’ Retreat în destinaţia turistică Veli Losinj din Croaţia, în urma unei investiţii de un milion de euro.

„Am lucrat 16 ani în banking, ultima poziţie la Leumi Bank, actuala First Bank (Intesa). Am plecat acum 15 ani în Asia, soţul meu era bancher pe vremea aceea, am urmat un nou contract de muncă în Asia, o experienţă unică. Am stat patru ani în Taiwan, şase ani în Vietnam, apoi ne-am întors în Europa“, a spus fostul bancher Cornelia Toma în cadrul ZF Live.

Alături de familie s-a stabilit în Croaţia, dat fiind rădăcinile croate ale soţului, unde a pus bazele resor­tului II Giardin’ Retreat din Veli Losinj. A construit de la zero două vile, care se închiriază cu 680 de euro pe zi.

„Ne-am întors în Croaţia pentru că soţul meu are rădăcini croate. Tatăl său a fost croat, un medic de succes şi având posibilitatea de a avea o casă aici, am spus începem un proiect nou, construim ceva de la zero pentru a oferi servicii de patru, cinci stele, servicii private în turism, ceea ce este un concept unic în acest colţ de rai al nostru.“

S-a bazat pe tot ceea ce a experimentat în străinătate şi a construit un concept unic în retreat, într-o ţară unde turismul generează 20% din PIB.

„Pentru că în banking ne-am dat seama că la un moment dat formarea noastră de bancheri clasici nu mai există. Acum totul se bazează pe inteligenţa artificială, totul se bazează pe blockchain, pe platforms. Ne-am dat seama că în turism  putem să activăm cu experienţa noastră. În turism inteligenţa artificială nu poate înlocui chiar toate ariile de activitate“.

Resortul, format din două vile, este localizat în apropiere de plaja Rovenska în satul Veli Losinj de pe insula Losinj, în vestul Croaţiei.

„Am investit peste un milion de euro. Avem  două vile de închiriat, putem acomoda maxim 12 persoane. Suntem la al doilea sezon, oferim servicii unice. Sperăm  să meargă, pentru că acum Croaţia a intrat  în Schengen şi euro, ceea ce a facilitat foarte mult mobilitatea şi faptul că nu mai stai la cozi  la intrarea din Slovenia în Croaţia. Turismul are aici pondere de 20% în PIB”.

Această destinaţie atrage turişti care vin pentru mare, hiking, turul insulelor, cei mai mulţi sunt germani, austrieci, italieni, cehi, polonezi, potrivit ei. „Am avut şi două familii de români în 2022 când am deschis. În această  zonă  s-a descoperit  că microclimatul este benefic pentru a trata astmul”. Ea a mai spus că România nu a avea un loc stabil  şi că vrea să continue acest business pe termen lung în Croaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO