ZF Live

ZF Live. Gabriel Zbârcea - Ţuca Zbârcea & Asociaţii: Domeniile care vor merge bine sunt agrobusinessul, cel bancar, mai ales pe NPL-uri, şi IT&C

Autor: Roxana Rosu

07.07.2016, 00:06 1137

„Nu mai este o piaţă a angajatului, înainte erau licitaţii pentru angajaţii buni, acum principala preocupare a caselor de avocatură este să găsească resursele, să permuteze echipele ca să le fie bine tuturor. Sunt nişe care merg foarte bine, cum este dreptul penal al afacerilor, protecţia datelor cu caracter personal, drept fiscal. Aceşti avocaţi vor fi căutaţi.“

Faţă de perioada precriză, în ultimii ani onorariile cerute de avocaţi s-au redus semnificativ, preţurile cerute de aceştia pe anumite proiecte fiind cu 25-30% mai mici faţă de 2008, chiar mai mult în unele cazuri. În acelaşi timp, marjele de profit ale caselor de avocatură s-au redus la 20%, de la 40-50% în urmă cu 4-5 ani.

La Ţuca Zbârcea & Asociaţii, un avocat junior primeşte 1.000-1.500 euro, onorariile urcând apoi spre 2.000-4.000 de euro în funcţie de senioritate şi domeniu. „Sunt luni când suntem pe profit şi altele când trăim din rezerve.“

Pentru avocaţi, anul 2016 nu este unul foarte profitabil, având în vedere că este un an electoral, în care se lansează puţine proiecte publice şi automat nici sectorul privat nu este foarte dinamic. În aceste condiţii, există o presiune pe onorarii, pentru că sunt extrem de multe firme medii şi mari cu servicii de bună calitate, spune Gabriel Zbârcea.

Pe de altă parte, el remarcă totuşi un reviriment pe sectorul imobiliar, atât la capitolul proiecte noi, cât şi pe zona de creditare. Ţuca Zbârcea & Asociaţii a atras în ultimii doi ani mult business şi pe segmentul tranzacţiilor cu credite neperformante, cu un portofoliu total de peste 2 miliarde euro pe NPL-uri. De asemenea, firma a asistat NexteBank în achiziţia Băncii Comerciale Carpatica şi Carrefour în preluarea magazinelor Billa.

„La NPL-uri principalele probleme juridice vin din faptul că sunt credite acordate fără respectarea normelor prudenţiale,  fără să se ia garanţii corespunzătoare, de aceea se si vând cu discounturi destul de mari. Mai sunt credite neperformante pe piaţă“.

În opinia avocatului, alte domenii pe care vom vedea tranzacţii în perioada următoare sunt agricultura, existând interes din partea investitorilor străini de a prelua afaceri româneşti în domeniu, şi IT&C, unde se pot face multe investiţii interesante. „Mă aştept să crească agrobusinessul, zona bancară, mai ales pe NPL-uri, pentru curăţarea portofoliilor, mai degrabă decât prin achiziţii, şi IT&C“.

În principiu, evoluţia pieţei de avocatură anul viitor depinde de alegerile din toamnă şi dacă ele vor aduce un guvern stabil, cu o majoritate importantă, crede Zbârcea. În plus, el spune că România s-a concentrat prea mult pe lansarea de strategii de dezvoltare pe termen mediu şi lung, pe elaborarea unor proiecte masive, dar ar trebui să înceapă să se ocupe şi de proiectele mai mici, care influenţează viaţa fiecărui cetăţean. „Vorbim de strategii pe termen lung, din 2017 încolo, dar nu avem autostrăzi, nici centura Capitalei. Stăm ore în trafic din cauza asta. Sunt sute de oameni la coadă la paşapoarte, cozi la aeroport când ieşi din ţară. Nu e normal. Lucrurile acestea se pot repara, te loveşti de ele în fiecare zi. Sunt lucruri mici care se pot remedia până vorbim de strategii pe termen lung“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO