ZF News

De unde se dă ora exactă în mediul de business local: harta ţărilor din care sunt făcute jocurile în energie, bănci, retail sau telecom

De unde se dă ora exactă în mediul de business local:...

Autor: Cristi Moga

25.12.2012, 20:02 756

Germania, Austria şi Franţa sunt ţările europene cu cea mai mare influenţă asupra pieţelor locale, jucători din aceste state având controlul peste companii de miliarde de euro din energie, bănci, asigurări, retail sau industrie, reiese dintr-o analiză a ZF asupra ţărilor din care provin acţionarii majoritari ai celor mai mari companii din România.

Austriecii de la OMV deţin cea mai mare companie din România – Petrom -, Erste are cea mai mare băncă - BCR -, Immofinanz este cel mai mare investitor din imobiliare, Kronospan, Holzindustrie şi Egger controlează piaţa de prelucrare a lemnului, Vienna Insurance Group are un cuvânt greu de spus în piaţa asigurărilor prin Asirom şi Omniasig, în timp ce Strabag ar putea ajunge anul acesta cel mai mare constructor de pe piaţa locală, în condiţiile în care aşteaptă un rulaj de circa 350 de milioane de euro.

Cu alte cuvinte, dintr-o ţară cu o populaţie de 8,4 mil. locuitori (43% din cea a României) şi o suprafaţă cât o treime din România, provin companii care dau tonul în energie (Petrom dă tendinţa pe piaţa carburanţilor), bănci (pe lângă BCR, austriecii deţin şi Raiffeisen, Volksbank sau UniCredit Ţiriac) sau imobiliare şi construcţii.

Nemţii fac legea la nivel local în materie de retail (prin Kaufland, Metro, Penny sau Lidl), importuri auto (Volkswagen, Audi, Mercedes, BMW, etc.), au cel mai mare producător local de componente auto şi anvelope (Continental) şi au jucători de top în asigurări (Allianz - Ţiriac), energie (E.ON) sau industria cimentului (Carpatcement Holding).

Germanii nu şi-au făcut însă simţită prezenţa în piaţa bancară, domeniu în care în schimb francezii de la Societe General controlează numărul doi din piaţă - BRD. Francezii mai dau la nivel local cel mai mare jucător din industrie şi totodată cel mai mare exportator – Automobile Dacia-, liderul pieţei telecom (Orange), au o cotă importantă din retailul modern (prin Carrefour, Auchan sau Cora) şi jucători importanţi din industria componentelor auto (Michelin), energie (GDF Suez) sau ciment (Lafarge).

Din capitalul ţărilor din regiune nu au răsărit deocamdată “campioni” naţionali în pieţe importante, excepţia fiind grupul CEZ din Cehia, care a dezvoltat cel mai mare parc eolian de pe piaţa locală şi are o prezenţă puternică şi în distribuţia şi vânzarea de electricitate.

Pe de altă parte, ungurii deţin la nivel local reţeaua benzinăriilor MOL şi OTP Bank, fonduri de investiţii din Polonia controlează supermarketurile Profi şi, din acest an, compania energetică EnergoBit, grecii au trei bănci importante la nivel local (Alpha Bank, Bancpost şi Banca Românească) şi doi operatori telecom (Cosmote şi Romtelecom prin grupul OTE, al cărui acţionar majoritar este de fapt Deutsche Telekom), în timp ce turcii au băncile Garanti şi Credit Europe şi producătorul frigiderelor Arctic din Găeşti.

Spania, una dintre ţările în care trăiesc cei mai mulţi români, are un singur “gigant” la nivel local, liderul comerţului cu îmbrăcăminte – lanţul Zara. Nici din Marea Britanie nu provin prea multe companii locale mari, excepţiile numindu-se Vodafone, locul doi în telefonia mobilă, GlaxoSmithKline, grup care deţine la Braşov una dintre cele mai mari fabrici de medicamente, sau Royal Bank of Scotland.

Suedezii au adus la nivel local IKEA (retailer care cu un singur magazin vinde mobilier de aproape 100 mil. euro pe an), H&M (care în scurt timp a ajuns pe locul doi în topul retailerilor de îmbrăcăminte), Oriflame (unul dintre cei mai mari retaileri de cosmetice), precum şi Autoliv (patru fabrici de componente auto) sau Electrolux (producător de electrocasnice care deţine la Satu Mare o fabrică cu un rulaj anual de peste 100 mil. euro).

Pe de altă parte, ruşii de la TMK (Artrom Slatina şi TMK Reşiţa) şi Mechel (Câmpia Turzii, Brăila, Târgovişte, Ductil Buzău) au preluat o bună parte din fostele combinate siderurgice, Vimetco deţine Alro Slatina, în timp ce în piaţa carburanţilor LukOil are o prezenţă importantă (inclusiv o rafinărie lângă Ploieşti), iar Gazprom face primii paşi prin deschiderea unor staţii de alimentare în zona Transilvaniei.

Ce a mai rămas în mâinile românilor? Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica (considerate perlele energetice care au mai rămas în portofoliul statului), sau Dedeman, RCS & RDS, Interagro, Grup Servicii Petroliere, Altex sau Banca Transilvania, jucători semnificativi deţinuţi de antreprenori locali.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO