ZF News

Exxon Mobil îşi pregăteşte investitorii de impact: preţurile mai mici la gazele naturale şi marjele de rafinare vor reduce câştigurile din al doilea trimestru cu aproximativ 4 miliarde de dolari

Exxon Mobil îşi pregăteşte investitorii de impact:...

Autor: Daniel Belu

09.07.2023, 17:29 597

Exxon Mobil a declarat că preţurile mai mici la gazele naturale şi marjele de rafinare vor reduce câştigurile din al doilea trimestru cu aproximativ 4 miliarde de dolari faţă de cele trei luni anterioare, conform Bloomberg.

Câştigurile mai mici din cele două divizii vor reduce probabil venitul net al Exxon la aproximativ 7,5 miliarde de dolari, a scris într-o notă analistul RBC Capital Markets, Biraj Borkhataria. Această valoare este mult sub estimarea Bloomberg de aproximativ 9,43 miliarde de dolari.

"Actualizarea este probabil să fie privită negativ pentru aşteptările privind câştigurile până la raportare şi ne aşteptăm ca cifrele să scadă în zilele următoare", a spus Borkhataria.

Exxon este prima dintre cele cinci mari companii petroliere occidentale care a publicat previziunile privind rezultatele pentru al doilea trimestru, oferind o imagine a rezultatelor complete care sunt aşteptate să fie publicate la sfârşitul acestei luni.

Câştigurile marilor companii petroliere scad faţă de nivelurile record de anul trecut, pe măsură ce preţurile materiilor prime scad pe fondul creşterii ratelor dobânzilor la nivel mondial şi al redresării lente a Chinei după blocajele legate de Covid. Investitorii vor studia cu atenţie rezultatele din al doilea trimestru pentru a vedea dacă directorii îşi pot respecta promisiunile de a returna miliarde de dolari acţionarilor prin răscumpărări şi dividende.

Scăderea preţurilor la gaze a afectat profiturile cu aproximativ 2 miliarde de dolari, în timp ce marjele mai mici de rafinare au reprezentat aproximativ 2,1 miliarde de dolari, a precizat Exxon într-un comunicat de miercuri. Profitul mai mic a fost parţial compensat de un câştig de 600 de milioane de dolari din instrumente derivate nedecontate şi de 300 de milioane de dolari din produse chimice. Preţurile mai mici ale petrolului vor reduce câştigurile doar cu aproximativ 100 de milioane de dolari, a precizat compania.

RBC a precizat că perspectivele sale privind venitul net au exclus mişcările din instrumentele derivate nedecontate.

În urmă cu un an, Exxon a obţinut un profit trimestrial record de 18,6 miliarde de dolari, stimulat de creşterea preţurilor la energie cauzată de războiul Rusiei din Ucraina.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO