ZF News

Hidroelectrica execută garanţiile unei companii din Austria pentru un contract de retehnologizare

Fotograf: Roxana Petrescu

Fotograf: Roxana Petrescu

Autor: Ioan Dornescu

26.02.2015, 11:03 436

"Andritz Hydro GmbH a pierdut definitiv în faţa instanţelor din Viena contestaţia la cererea Hidroelectrica de executare a garanţiilor bancare emise de UniCredit Bank Austria, în sumă totală de 8 milioane euro, eliberate pentru lucrările de retehnologizare a centralelor de pe Oltul Inferior", se arată într-un comunicat al producătorului de electricitate.

Hidroelectrica a încheiat în anul 2004 cu consorţiul austriaco- german Andritz - Voith un contract de retehnologizare pentru centralele de pe Oltul Inferior, respectiv Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti şi Izbiceni.

Cele 5 centrale, puse în funcţiune în perioada 1987 - 2000, sunt echipate cu 20 de grupuri hidro, fiecare cu o putere instalată de 13,5 MW.

"Valoarea contractului real decontat a fost de 400 milioane euro. Acestui consorţiu i s-au acordat, încă din 1997, toate contractele de retehnologizare de la Hidroelectrica: Porţile de Fier 1, Porţile de Fier 2, Lotru Ciunget, Olt Inferior. Valoarea acestor contracte depăşeste suma de 1 miliard de euro", se mai arată în comunicat.

Centralele de pe Oltul Inferior au fost retehnologizate în perioada 2006 - 2013, iar pe parcursul derulării contractului, în perioada de garanţie, a apărut fenomenul de coroziune, potrivit Hidroelectrica. Astfel, toate componentele din oţel inox ale turbinei şi aparatului director au început sa corodeze. Compania a cerut consorţiului să remedieze sau să înlocuiască echipamentele respective.

Pe fondul refuzului asocierii de a-şi asuma responsabilitatea pentru fenomenul de coroziune şi pentru alte probleme tehnice nerezolvate, Hidroelectrica a solicitat în luna iulie a anului trecut UniCredit Austria executarea garanţiilor bancare de bună execuţie emise de cele două companii, în valoare totală de 15,6 milioane euro.

"Atât Voith Hydro Holding cât şi Andritz Hydro au efectuat demersuri menite să blocheze executarea scrisorilor de garanţie bancară prin iniţierea unor proceduri judiciare în faţa instanţelor austriece. Într-o primă etapă, printr-o procedură sumară şi fără citarea Hidroelectrica, cele două firme, Andritz - Voith, au obţinut în Austria suspendarea provizorie a executării scrisorilor de garantie, condiţionată de demararea procedurilor arbitrale în cadrul cărora contractorii să îşi dovedească pretenţiile pe fondul cauzei. În aceste condiţii, Hidroelectrica, prin administratorul judiciar Eueor Insol, a contestat măsurile dispuse de judecătorul austriac, având câştig de cauză în faţa primei instanţe - Tribunalul de la Viena, care a dispus revocarea măsurii de suspendare. Pe 19 februarie 2015 Curtea Regională din Viena a respins şi apelul declarat de Andritz, hotărârea devenind definitivă şi executorie", se arată în comunicat,

În urma acestei decizii, Hidroelectrica anunţă că va executa scrisoarea de garanţie în cursul săptămânii viitoare.

La sfârşitul lunii martie se va încheia definitiv şi litigiul cu Voith, unde Hidroelectrica se aşteaptă la aceeaşi soluţie de respingere a apelului, vizând şi executarea garanţiei de aproximativ 8 milioane euro emise acestui contractor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO