ZF Transilvania

Alcoa confirma intentiile pentru piata romaneasca

24.09.2004, 00:00 15

Gigantul american Alcoa, cel mai mare producator de aluminiu din lume, a confirmat realizarea unei noi investitii in vestul Romaniei, pe langa cele doua linii de productie deja existente, investitie ale carei detalii vor fi facute publice la sfarsitul acestei luni.
Fabrica va incepe sa functioneze in al doilea trimestru al anului 2005 in judetul Arad si va avea circa 200 de salariati. In cadrul fabricii vor functiona doua linii de prelucrare a aluminiului, produsele finite fiind destinate industriei de constructii.
Oficialii Alcoa au afirmat, la inceputul acestui an, ca decizia de a construi fabrica in Romania se datoreaza in special bunei colaborari cu autoritatile si persoanele de afaceri din zona Aradului.
Reprezentantii Alcoa nu au precizat valoarea investitiei, insa aceasta s-ar putea ridica, conform unor estimari de pe piata romaneasca a aluminiului, la 4 - 5 milioane de dolari.
Prin deschiderea fabricii de produse din aluminiu pentru constructii, Alcoa intentioneaza sa profite de cresterile pietei de constructii in Europa Centrala si de Est. Grupul a infiintat o fabrica similara si in Ungaria, ajungand la un numar de 12 capacitati de acest tip in Europa.
Compania detine in Romania, prin divizia Alcoa Fujikura, doua unitati de asamblare a retelelor de cabluri pentru sistemele de distributie electrica auto. Investitiile Alcoa Fujikura in cele doua fabrici amplasate in apropiere de Chisineu Cris si in Caransebes se ridica la 3,4 milioane euro.
Alcoa Fujikura a inregistrat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri pe piata romaneasca de 5,9 milioane de euro, de doua ori mai mare decat cea aferenta perioadei similare din 2003.
Profitul Alcoa in primul semestru, conform bilantului semestrial, a fost de circa 160.000 de euro.
Alcoa estimeaza pentru anul in curs o cifra de afaceri de peste 12 milioane de euro, dupa ce a incheiat exercitiul financiar 2003 cu vanzari totale de 7,1 mil. euro.
Alcoa este cel mai mare grup de profil din lume, avand un grad de integrare aproape total. Compania desfasoare activitati in productia de alumina, aluminiu si prelucrarea de aluminiu, deservind industria aerospatiala, industria de automobile, de ambalaje, de constructii sau pe cea de componente auto. Grupul a avut anul trecut venituri de 21,5 miliarde dolari. Principalii competitori Alcoa pe plan international sunt Ruschii Aluminium (Rusia), al doilea producator mondial, Alcan (Canada) si Pechiney (Franta).
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels