ZF Transilvania

Antares: Vanzarile de scaune de birou au scazut cu 20%

Antares: Vanzarile de scaune de birou au scazut cu 20%
15.06.2009, 17:19 139

Compania Antares Romania, membra a grupului Antares, producator de scaune ergonomice de birou si fotolii manageriale, a realizat in primul trimestru din acest an o cifra de afaceri de 2 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, cand vanzarile companiei clujene au ajuns la 2,4 mil. euro. Conducerea Antares Romania estimeaza in acest an o stagnare a afacerilor fata de anul 2008, la nivelul de 10,5 mil. euro.

„Anul 2009 a inceput greu si destul de nesigur, cu o scadere a vanzarilor in primul trimestru de 20% fata de perioada similara de anul trecut, insa in momentul de fata simtim o usoara revigorare a pietei. Desi este greu de facut o estimare pertinenta, ne-am propus o cifra de afaceri in acest an egala cu cea realizata in anul 2008’’, a declarat pentru ZF Transilvania Laczko Csaba, director general al companiei Antares Romania.
Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 10,5 mil. euro, cu toate ca estimarile Antares pentru 2008 prevedeau vanzari totale in valoare de 13,5 mil. euro. In 2007, Antares Romania a obtinut o cifra de afaceri de aproximativ 10 mil. euro.
Conform reprezentantilor Antares, criza financiara de pe piata imobiliara se resimte si in domeniul pieselor de mic mobilier, al scaunelor de birou, dar intr-un mod mai putin dramatic decat in alte sectoare de activitate. Chiar daca ritmul de crestere a pietei de mobila s-a redus simtitor in aceasta perioada de timp, scaunele de birou reprezinta in continuare o marfa cautata de clienti.
Reprezentantii companiei clujene spun ca recesiunea economica este inca la inceput, iar ritmul de crestere al pietei de mobila s-a redus simtitor fata de anul trecut. Vanzarile companiei clujene din acest an vor fi sustinute de cresterea exportului catre filialele grupului Antares, extinderea afacerilor pe piata de scaune din Republica Moldova si diversificarea colectiei de scaune.
„Caderea pietei imobiliare a afectat toate pietele intr-o masura mai mare sau mai mica, totusi nu cred ca piata mobilierului de birou este cea mai afectata. Pana in momentul de fata ne-am adresat doar intr-o mica masura consumatorilor finali, peste 90% din afacere desfasurandu-se prin distribuitori’’, a spus Laczko Csaba.
Firma clujeana detine doua magazine de prezentare a mobilierului in Cluj-Napoca si Bucuresti si desfasoara activitati de export in Bulgaria, Ungaria si Austria. Capacitatea de productie a companiei Antares Romania in momentul de fata este de 1.800-1.900 de scaune pe zi, insa fabrica nu functioneaza la capacitate maxima. Anul trecut, compania a produs 475.000 de scaune si fotolii.
„Dispunem de 120 de angajati in cele doua locatii din Cluj si Bucuresti, si am fost nevoiti - din cauza crizei financiare - sa efectuam unele disponibilizari. Anul trecut, numarul mediu de angajati ai companiei noastre era 150 de salariati’’, spune directorul general Antares.
Compania Antares Romania S.R.L. a fost infiintata in anul 1998 la Cluj-Napoca si face parte din grupul international Antares. Activitatea initiala a companiei prevedea desfacerea pe piata romaneasca a scaunelor ergonomice produse de Antares Cehia, iar incepand cu anul 2000 firma clujeana a demarat productia scaunelor pentru birouri si conferinte.
Actionarii companiei sunt Antares Group, cu 90% din actiuni, restul actiunilor fiind detinute de omul de afaceri Laczko Csaba. Antares Group are filiale in Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Romania. Numarul mediu de angajati ai Antares Romania este de 120 de persoane, principalii competitori pe piata interna fiind Mobexpert, Silvarom, Green Forest, Neoset.
Piata de mobilier de birou a ajuns in anul 2007 la valoarea de 80 mil. euro, iar avansul prognozat pentru anul 2008 era de 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO