ZF Transilvania

Autoworld: In ultimele 3 luni, s-au vandut de 10 ori mai multe masini vechi decat masini noi

18.11.2008, 19:54 44

Conducerea Autoworld estimeaza pentru anul viitor o stagnare a cifrei de afaceri, în conditiile în care, pe ansamblu, piata auto va scadea în 2009 cu aproximativ 10% fata de anul în curs. Chiar daca pana anul trecut în primele noua luni de activitate dealerii clujeni înregistrau cresteri spectaculoase ale vanzarilor, în acest an cresterile au fost de pana la 10%, în ultimul timp înregistrandu-se scaderi semnificative ale vanzarilor. Potrivit reprezentantilor dealerului clujean, anul 2008 va fi primul an de declin dupa cinci ani de cresteri spectaculoase pe piata auto.

Piata auto romaneasca înregistreaza în prezent o scadere de 2,60% fata de anul trecut, iar gradul de motorizare în tara este de 163 de masini la 1.000 de locuitori. Daca în anul 1998 au fost comercializate pe piata în total 142.000 de vehicule, în anul 2006, 297.162 de unitati, iar anul trecut 366.819 masini, în acest an pana în prezent calculele arata ca s-au comercializat 219.497 de vehicule. 
"Chiar daca acum piata auto locala este în scadere fata de anul trecut, în ceea ce priveste vanzarile pe piata auto premium, acestea sunt pe un trend ascendent. Daca în anul 2006 am comercializat 186 de masini Audi, iar anul trecut 240 de unitati, credem ca pana la finele anului în curs vom vinde 265 de masini, target propus si pentru anul viitor'', a declarat pentru ZF Transilvania Dan Paraschiv, director de vanzari Audi.
Potrivit reprezentantului Autoworld, piata premium din Romania a fost mai putin afectata de criza financiara din Europa de Vest, trendul prezent pe aceasta piata fiind de încetinire a ritmului de crestere fata de anul trecut.
"Toata lumea a vandut pana acum atatea masini cat a putut obtine de la producator. Cresterea accelerata a vanzarilor de masini noi a adus pana acum profituri importante comerciantilor, determinandu-i în acelasi timp sa faca investitii masive în extindere, neluand în considerare orientarea oamenilor catre masinile second-hand. In prezent, chiar si în cazul marcilor premium, numarul înmatricularilor de masini second-hand depasesc, în ultimele trei luni, de pana la zece ori, numarul înmatricularilor de masini noi'', spune Dan Paraschiv. Potrivit directorului de vanzari Audi, vanzarile de masini premium pe piata locala în primele noua luni din acest an au fost într-o usoara crestere fata de perioada similara de anul trecut, astfel ca segmenul Audi a avut o crestere de 9% în aceasta perioada, marca BMW - o crestere de 17%, iar Mercedes-Benz - una de 22%.
"Clientii premium nu sunt în mod special conditionati de pret, cat mai mult de oportunitatea achizitionarii unui autoturism de foarte buna calitate. Potentialul pietei premium din Romania este înca redus în comparatie cu alte tari europene, însa consideram ca lansarea unor modele noi adaptate cerintelor pietei va duce la cresterea vanzarilor pe segmentul masinilor de lux'', spune Dan Paraschiv.
 Daca la nivel national piata premium a fost de 7.709 masini de lux comercializate, iar în primele noua luni s-au livrat în Romania 6.355 de autoturisme premium, jucatorii din acest segment de piata estimeaza ca se va depasi în 2008 numarul de unitati comercializate anul trecut. La Cluj, marca Audi detine, potrivit estimarilor Autoworld, o cota de 46,6% din piata premium, marca BMW 30,12%, iar Mercedes-Benz 23,21%.  
Din totalul de aproximativ 23 de milioane de euro cifra de afaceri înregistrata de Autoworld în primele noua luni din acest an, ponderea vanzarilor de autoturisme Audi a fost de 21,43%.
"Din cele 265 de masini Audi preconizate ca le vom comercializa în acest an, 105 vor fi Audi A4, 48 de unitati Q7, Audi A3 va fi livrat în 39 de unitati, Audi A6 în 29 de unitati, iar cel mai nou model Audi lansat pe piata Audi Q5 în 12 unitati'', a afirmat Dan Paraschiv.
Potrivit directorului de vanzari Audi, modelul recent lansat pe piata, Audi Q5 este comercializat de Autoworld în variantele de motorizari diesel de 2.0 TDI quattro, 3.0 TDI quattro si modelul pe benzina 2.0 TFSI quattro. Pretul de baza al autoturismului Audi Q5 porneste de la 36.000 de euro fara TVA pentru modelele pe benzina, iar pentru variantele de motorizare diesel pretul masinii este de 32.800 de euro fara TVA.
"Audi Q5 reprezinta modelul sport dintre automobilele de tip SUV, iar segmentul tinta de clienti sunt persoanele cu varsta de pana la 50 de ani, în special persoane de gen masculin care se afla la a doua masina. Preconizam pentru anul 2009 ca vom vinde aproximativ 50 de unitati Audi Q5 pe piata clujeana'', a declarat Dan Paraschiv.
 Autoworld a fost infiintata in anul 1999 ca societate comerciala cu capital integral romanesc, al carei asociat unic este omul de afaceri Ioan Mezei. Prin contract de dealer incheiat cu Porsche Romania, Autoworld a devenit distribuitorul marcii Volkswagen pe segmentul de autoturisme si marca Audi pe segmentul comercial.
In prezent, Autoworld distribuie marca Volkswagen doar in judetul Cluj, fiind totodata distribuitor regional in Transilvania pentru marca Audi. Autoworld are un numar de 170 de angajati si isi desfasoara activitatea în cadrul celor doua magazine de prezentare a marcilor Volkswagen si Audi din Cluj-Napoca.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO