ZF Transilvania

Banca Transilvania aduce actiuni noi de 64 mil. euro

23.09.2004, 00:00 13

Actiunile Bancii Transilvania vor reveni azi la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, iar actionarii bancii vor gasi in conturi inca 364 de milioane de actiuni cu o valoare bursiera de 64 milioane de euro. Banca a operat in acest an doua majorari de capital, iar investitorii care au participat in cale doua majorari vor putea sa le vanda actiunile primite gratuit sau cele subscrise la un pret mai mic decat cel de pe piata incepand de azi.
Desi actionarii asteapta mai bine de jumatate de an aceste actiuni, iar unii dintre ei ar fi tentati sa le vanda pentru a incasa profiturile pe care le-au obtinut de la inceputul anului, brokerii nu se asteapta la scaderi semificative ale actiunilor banicii pentru urmatoarele saptamani.
"Actiunile nu ar trebui sa scada sau in cel mai rau caz sa scada foarte putin, pentru ca sunt suficienti bani in piata pentru a sustine piata," spune Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.
Pe de alta parte, in ultimii ani investitorii au inceput sa mizeze pe o viitoare majorare de capital social in momentul in care actiunile noi, din ultima majorare, au fost incarcate in conturi. "Experienta ultimilor ani a aratat ca momentul inregistrarii actiunilor noi ale Bancii Transilvania a insemnat inceputul unei perioade de crestere care a durat pana la urmatoarea data de referinta pentru majorarea de capital," spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. Banca a distribuit an de an de cand este listata la Bursa actiuni gratuite din profitul obtinut. "Cresterea actiunilor bancii a venit anul acesta inaintea inregistrarii actiunilor gratuite, pentru ca unii dintre investitori au vrut sa anticipeze aceste cresteri. Ma astept totusi ca actiunile sa mai creasca usor pana la data de referinta pentru urmatoarea majorare de capital social, desi ar putea fi luate de valul scaderilor din ultimele zile pe piata," a mai adaugat Pasol.
Banca a acordat actiuni gratuite si a oferit actionarilor actiuni noi la pretul de 3.500 de lei, iar cele ramase nesubscrise de actionari, reprezentand putin peste 3% din valoarea ofertei initiale. Oferta publica primara de vanzare de actiuni noi, in valoare de 20 miliarde de lei, la un pret de 6.000 lei/actiune a fost suprasubscrisa de aproape zece ori chiar daca sediul bancii din Cluj-Napoca a fost singurul loc in care s-a putut subscrie. Peste 200 de investitori au depus cereri de subscriere in cadrul ofertei care s-a derulat pe parcursul a cinci zile.
La ultimul pret de la Bursa 7.250 de lei, investitorii in actiunile bancii si-au dublat de la inceputul anului banii, din cresterea cursului si actiunile gratuite, si au putut sa castige si din subscrierea actiunilor la un  pret mai mic decat cel de pe piata. Cu actiunile noi inregistrate in conturile actionarilor, capitalizarea bursiera a Bancii Transilvania va atinge 235 mililoane de euro.
Cel mai mare actionar al bancii este Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu 15% din actiuni, aceasta urmand sa isi mentina cota detinuta si dupa alocarea actiunuilor noi. Doua SIF-uri, Banat-Crisana si Oltenia detin cate 5% din capitalul bancii, in timp ce SIF Moldova are o participatie de 2,2%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO