ZF Transilvania

Consumul de carton pe piata locala s-a diminuat 29%

Consumul de carton pe piata locala s-a diminuat 29%
27.07.2009, 17:28 63

Compania clujeana Rondocarton, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, a realizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de 14 mil. euro, in stagnare comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Cu toate ca vanzarile Rondocarton din primul semestru al anului au stagnat, conducerea companiei clujene mizeaza pe o cifra de afaceri in 2009 de 35 mil. euro, in crestere cu aproximativ 14% fata de anul trecut. In 2008 afacerile Rondocarton au ajuns la 30,8 mil. euro, dupa ce in exercitiul financiar din 2007 compania clujeana a realizat o cifra de afaceri de peste 32,7 mil. euro. "Mizam in continuare pe o evolutie pozitiva a vanzarilor Rondocarton in acest an datorita faptului ca am crescut exportul la 30% din totalul productiei si am gasit alte nise de piata. Cifra de afaceri de 35 de milioane de euro estimata pentru acest an este cumulata pe cele doua fabrici din Cluj si Targoviste. Ne-am propus ca fabrica din Cluj sa ajunga pana la finele anului la vanzari totale de 25 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Transilvania Teofil Campean, directorul general al companiei Rondocarton.

Anul trecut Rondocarton a inaugurat fabrica de carton ondulat din Targoviste, in urma unei investitii de 38 mil. euro, productia propriu-zisa fiind demarata in luna ianuarie a acestui an. Cifra de afaceri de 30,8 mil. euro realizata de compania Rondocarton anul trecut s-a bazat exclusiv pe activitatile fabricii de la Cluj.

 

Salvarea vine de pe pietele externe

"Consumul de carton pe piata locala a scazut in primul semestru din acest an cu 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Piata de carton este afectata de criza financiara, insa compania noastra nu are imprumuturi, astfel ca lucram pe bugetele alocate. Am fost nevoiti sa facem o selectie a clientilor nostri si am renuntat la firmele care aveau probleme legate de lichiditati", spune Teofil Campean.

La inceputul anului 2009 reprezentantii Rondocarton au anuntat ca fabrica de la Cluj va opera la o capacitate mai mica, pana la atragerea de noi clienti.

"Incepand cu luna mai am dezvoltat si activitatea de export, intrand pe piete noi precum cea a Bulgariei. In ceea ce priveste piata romaneasca de carton cred ca in trimestrul trei al anului nu va fi observata nicio imbunatatire, probabil ca situatia se va schimba putin incepand din anul viitor", spune directorul general al companiei Rondocarton.

 

Au angajat anul acesta

Reprezentantii companiei estimeaza ca noul centru de productie de la Targoviste, finalizat anul trecut in urma unei investitii de 38 mil. euro, va genera in acest an un rulaj de aproximativ 10 mil. euro. Oficialii companiei clujene preconizeaza pentru acest an o scadere a volumului pietei cu 28%-30% fata de anul 2008. Principalii competitori ai Rondocarton sunt Romcarton Bucuresti, Dunapack, Ecopack Ghimbav, Vrancart Adjud.

"Am angajat in primul semestru al anului 30 de oameni, astfel ca in momentul de fata numarul salariatilor Rondocarton este de 282 de persoane, dintre care 82 lucreaza in cadrul fabricii din Targoviste. Pana in prezent suntem in grafic cu obiectivele propuse", a spus Teofil Campean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO