ZF Transilvania

Criza financiara nu sperie specialistii locali din resursele umane

Criza financiara nu sperie specialistii locali din resursele umane

Milena Nistorescu, partener Nistorescu, Somlea si Asociatii: "Pentru societatea noastra, capitolul de recrutari ramane deschis si in anul 2009. Va fi oricand nevoie de avocati specializati, cu competente deosebite."

14.01.2009, 18:48 139

Conform specialistilor in resurse umane, piata muncii in Transilvania este blocata, dupa ce anul trecut s-au inregistrat cresteri cu 20-30% a solicitarilor de locuri de munca. Pretentiile angajatilor au inceput sa devina tot mai realiste, mai ales in cazul absolventilor fara nicio experienta, iar angajatorii isi modifica strategiile de selectie a personalului.

In actuala conjunctura economica, o mare parte din echipele manageriale ale companiilor din Romania se concentreaza pe gasirea de solutii de supravietuire, iar una din principalele strategii, adoptata de marea majoritate a managerilor locali, este reducerea cheltuielilor, chiar daca aceasta scadere de costuri nu genereaza crestere. Deocamdata, conducerile companiilor incearca sa accepte dimensiunile critice ale situatiei, alegand solutiile care implica resursele umane, reorganizarea saptamanii de lucru, a organigramelor sau a grilelor de salarizare.
Conform specialistilor in domeniu, din luna ianuarie 2009 se remarca o scadere a ofertelor companiilor locale, cu 30-40 % fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Disponibilizarile si diminuarea ofertelor financiare inregistrate aproape in toate domeniile sunt strans legate de cererea angajatorilor de a avea personal competent, din ce in ce mai performant, dar acest lucru nu este corelat cu cresteri salariale. Dimpotriva, tendinta este de reducere a beneficiilor, in principal a primelor si a bonurilor de masa. Salariile se reduc si ele cu 5 pana la 10%", explica Claudia Indreica, angajat al firmei de consultanta Psihoselect.
Pe de alta parte, candidatii sunt mai putin pretentiosi atunci cand se discuta aspecte financiare. Conform specialistilor, nu mai exista acele diferente dintre valoarea adaugata pe care o poate aduce potentialul angajatului si pretentiile financiare ale acestuia.
Domeniile in care s-au facut totusi angajari in ultimele luni, telecomunicatii, security sau comert, au speranta unor cresteri salariale de pana la 10%, dar acest lucru nu va fi posibil mai devreme de primavara acestui an.
Reprezentantii companiilor de resurse umane spun ca si alte domenii, cum este cel farmaceutic, vor continua angajarile in 2009, mai ales pe zona personalului inalt calificat. „Cred ca anul 2009 va fi un an profitabil pentru firmele care nu vor fi afectate de criza financiara, in special companiile din domeniul farmaceutic, care vor avea de unde sa-si gaseasca personalul cautat. Daca anul trecut specialistii erau destul de greu de gasit, in prezent criza financiara globala obliga mai multe companii sa renunte la o parte din oamenii lor de baza. Estimez ca piata romaneasca a resurselor umane va fi afectata in acest an de efectele crizei financiare, iar incepand din 2010 aceasta se va imbunatati’’, a declarat pentru ZF Transilvania Mihai Chiran, directorul general al companiei Picoil Info Consult.
Compania Picoil Info Consult ofera servicii de consultanta si training diverselor firme din Transilvania, cu precadere in Cluj si Oradea. Companii clujene din domeniul IT si-au anuntat intentia de a continua si in acest an angajarile de personal.
Alte organizatii, cum sunt companiile de avocatura, societatile de avocati, cabinetele individuale de avocati sau alte entitati care practica profesia de avocat, sustin ca absolventii de facultate au toate sansele sa fie recrutati in continuare, doar ca vor creste exigentele. „Intrucat piata dicteaza domeniile de activitate care vor functiona in 2009, o societate de avocati nu isi mai permite sa-si aleaga avocati pe care sa ii formeze intr-o perioada de 2-3 ani si sa identifice pe parcurs sectorul in care acestia pot lucra eficient. Pentru societatea noastra, capitolul de recrutari ramane deschis si in anul 2009. Va fi oricand nevoie de avocati specializati, cu competente deosebite intr-un domeniu anume", a declarat pentru ZF Transilvania Milena Nistorescu, partener la societatea de avocati „Nistorescu, Somlea si Asociatii" din Cluj-Napoca. „tuca, Zbarcea si Asociatii", societate de avocati cu sediul in Bucuresti, a deschis din 2007 un birou la Cluj, in asociere cu „Nistorescu, Somlea si Asociatii".
In aceasta situatie sunt si companiile care deservesc domeniile mai putin afectate de criza financiara. Compania clujeana din IT, firma romano-olandeza ISDC (Integrated Systems Development Corporation) din Cluj-Napoca, furnizor de servicii si solutii software, a anuntat ca intentioneaza ca pana la finele anului viitor sa creasca numarul de angajati ai companiei de la 160 de oameni in prezent la 260 de angajati. Compania ISDC dezvolta si furnizeaza servicii software pentru domeniile comertului, industriei, logistica, domeniul bancar si al asigurarilor, media si sectorul medical.
Si compania Ecolor, producator de mobilier exclusiv pentru concernul suedez IKEA, si-a anuntat intentia ca in acest an sa mai angajeze 50 de persoane. In prezent, numarul angajatilor companiei clujene este de 180 de oameni. „Vom face angajari in functie de evolutia cererii pe piata, iar pentru acest an ne-am propus sa marim numarul nostru de salariati cu inca 50 de persoane. Criza financiara globala nu ne-a pus in situatia de a concedia oameni, iar colaborarea cu IKEA ne ajuta sa crestem in continuare activitatea companiei noastre’’, a spus Marcel Puscasu, director general Ecolor. Actionarul majoritar al companiei Ecolor este firma Gyllensvaans Mobler din Suedia, producator de mobilier din 1946 si furnizor Ikea din 1952.
 
 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO