ZF Transilvania

Elenei Grec i-a placut un hotel si l-a cumparat

Elenei Grec i-a placut un hotel si l-a cumparat

Marius Bejan a vandut un hotel la numai 3 luni de la inaugurare dupa ce Elena Grec (foto dreapta) i-a facut o oferta de nerefuzat:12 milioane de euro

28.05.2009, 17:41 1087

O tranzactie semnata la finele saptamanii trecute la Cluj-Napoca a adus in prim-plan un nou investitor, Elena Grec. Aceasta a fost dispusa sa aduca 12 milioane de euro intr-un moment in care finantarile bancare sunt aproape complet inghetate, iar bancile acorda cu dificultate imprumuturi chiar si celor mai mari investitori din economie.

 
De ce a cumparat Elena Grec hotelul West City din Cluj
„Am decis sa optez pentru o investitie in zona hoteliera, fiindca am considerat ca este un domeniu de activitate frumos si pentru ca asta mi-am dorit sa fac. Cred ca unei femei i se potriveste cel mai bine functia de conducere a unui hotel. Inainte de a ma decide sa cumpar West City Hotel, am mai vazut cateva hoteluri in Cluj si in Sibiu, insa am ramas impresionata de design-ul acestui hotel. A contat foarte mult in decizia luata si felul in care fostii proprietari ai hotelului au stiut sa-si prezinte afacerea’’, a declarat pentru ZF Transilvania Elena Grec, noul proprietar al West City Hotel.
Valoarea pietei hoteliere a Clujului a ajuns anul trecut la 25 mil. euro, comparativ cu 30 de mil. de euro anul trecut. „Stiu ca trecem printr-o perioada de stagnare a pietei hoteliere, insa cu toate acestea cererea pentru spatiile hoteliere este in continuare ridicata. Exista, totodata, un segment al clientilor care opteaza doar pentru unitatile hoteliere de patru sau cinci stele. Tranzactia in ceea ce priveste hotelul West City este inca pe rol, iar incepand din iunie aceasta se va finaliza’’, spune Elena Grec.
Elena Grec va prelua efectiv operatiunile hotelului clujean West City la inceputul lunii iunie, dupa ce va vira in conturile a doi antreprenori clujeni, Marius Bejan si Daniel Dumitras, proprietarii grupului Coratim, suma de 12 mil. euro.
„Nu stiu ce investitii voi derula in viitor, depinde foarte mult de evolutia pietei si de ceea ce mi se ofera. Nu exclud insa varianta unui parteneriat cu alti oameni de afaceri sau cu alte companii in vederea dezvoltarii unui business’’, a afirmat noul proprietar al West City Hotel.
 
Au investit 10 mil. euro si au vandut cu 12 mil. euro
Hotelul de patru stele West City Cluj, situat in apropierea complexului Polus Center, a fost inaugurat la inceputul acestui an, in luna februarie, in urma unei investitii care se ridica la aproximativ 10 mil. euro. Grupul Coratim, care a construit West City Hotel, este controlat de oamenii de afaceri clujeni Marius Bejan si Daniel Dumitras, care pana in acest an au mai investit in patru proiecte rezidentiale, un proiect de hale industriale in comuna Baciu si unul de spatii logistice in comuna Floresti.
„Odata cu finalizarea tranzactiei se va infiinta o noua companie, West City Hotel, care se va ocupa de administrarea hotelului de patru stele. In continuare, Coratim intentioneaza ca pana la finele anului sa dea in functiune un nou hotel in Cluj, Est City, investitie care preconizam ca se va ridica la aproximativ 7 mil. euro’’, a declarat pentru ZF Transilvania Marius Bejan, unul dintre actionarii grupului Coratim.
La inaugurarea hotelului West City, conducerea grupului Coratim estima ca in acest an hotelul de patru stele din Cluj va ajunge la o cifra de afaceri de aproximativ 2 mil. euro si va avea un grad mediu de ocupare cuprins intre 40% si 45%.
„Am aflat de intentia celor de la Coratim de a finaliza constructia celui de-al doilea hotel din Cluj dezvoltat de ei, insa in momentul de fata nu pot spune daca voi achizitiona si acest hotel. In functie de evolutia pietei hoteliere, vom analiza posibilitatea de a afilia West City Cluj unui lant hotelier international’’, a spus Elena Grec.
Constructia hotelului recent achizitionat din Cluj a durat un an si jumatate, West City Hotel fiind conceput in special pentru segmentul de business al clientilor. Conducerea Coratim spunea la inaugurarea hotelului ca nu intentioneaza sa includa West City Hotel intr-un lant hotelier international, ci ca doresc sa dezvolte un brand propriu.
Hotelul West City Cluj are o suprafata totala de 7.000 de metri patrati, este structurat pe cinci etaje si dispune de 101 camere, destinate in special oamenilor de afaceri, dar si celor care tranziteaza orasul Cluj-Napoca. Din totalul celor 101 camere de care dispune hotelul clujean, 73 de camere sunt duble, 20 de camere single si 8 apartamente.
Pe langa capacitatile de cazare, unitatea hoteliera din Cluj mai include trei sali de conferinta cu o capacitate totala de 500 de locuri si un restaurant cu 120 de locuri. Hotelul West City Cluj are aproximativ 300 de locuri de parcare. In prezent, hotelul dispune de un numar de 40 de angajati.
Hotelul West City Cluj este situat in imediata apropiere a proiectului logistic Coratim din localitatea Floresti. Firma Coratim a dezvoltat aici spatii de depozitare cu o suprafata totala de 15.000 mp, care in prezent sunt inchiriate in totalitate, iar investitia in acest proiect a fost de aproximativ 5 milioane de euro.
Conducerea Coratim a anuntat pentru urmatorii ani investitii in construirea unei cladiri de birouri cu o suprafata de 8.000 mp in Cluj-Napoca, a unui centru logistic in zona Tetarom, a unor imobile rezidentiale si a doua unitati hoteliere incadrate la trei si patru stele. Compania clujeana dezvolta o cifra de afaceri anuala de 5-6 milioane de euro.
 
Beneficiarii vanzarii
Bere Mures catre Heineken
Familia Grec a fost activa in mediul de business local de mai multi ani, Gheorghe Grec fiind unul dintre cei trei investitori din Targu-Mures care a incasat peste 35 mil. euro din vanzarea afacerii Bere Mures catre Heineken. Elena Grec a obtinut insa in urma divortului jumatate din suma incasata de fostul sot din aceasta afacere, divortul incheindu-se dupa finalizarea tranzactiei dintre Bere Mures si Heineken, tranzactie care s-a ridicat in luna martie a anului trecut la 150 mil. euro. Pe de alta parte, Gheorghe Grec a confirmat ca noul proprietar al hotelului clujean este fosta sa sotie, fara a dori sa ofere detalii privind divortul.
Si Gheorghe Grec are afaceri in industria hoteliera, el a cumparat anul trecut de la Heineken hotelul Germisara din Geoagiu Bai, pentru 5,2 mil. euro, si a investit pana in prezent aproximativ 500.000 de euro in modernizarea acestuia. Omul de afaceri din Targu-Mures a decis sa plaseze o parte din cele 35 de milioane de euro incasate de la Heineken in preluarea hotelului de patru stele Germisara din judetul Hunedoara. Hotelul, cumparat de Bere Mures de la AVAS pentru 600.000 de euro in 2004, a facut obiectul tranzactiei dintre compania mureseana si Heineken, alaturi de businessul cu ape minerale si de cel din industria berii. Hotelul din statiunea hunedoreana este clasificat deja la patru stele, are 138 de camere duble si sase apartamente, precum si restaurante, spatii de distractie si sali de conferinta.
„Am finalizat o investitie de peste 500.000 de euro, care a vizat in principal modernizarea si dezvoltarea bazei de tratament si marirea capacitatii salii de conferinte a hotelului Germisara. Intentionam ca in viitor sa demaram un program de investitii de peste 2 milioane de euro. Gradul de ocupare a hotelului Germisara in primele trei luni din acest an a fost de 30%’’, a declarat pentru ZF Transilvania Gheorghe Grec.
Omul de afaceri muresean a spus ca valoarea hotelului Germisara a ajuns in prezent la 10 mil. euro, insa, daca ar primi o oferta de vanzare, ar vinde unitatea hoteliera din judetul Hunedoara si pentru 7 mil. euro.
Tranzactia prin care Heineken a cumparat Bere Mures a fost incheiata la inceputul lunii martie a anului trecut. Preluarea producatorului muresean de catre Heineken a facut sase noi milionari in euro, potrivit calculelor ZF, Virgil Mailat, Gheorghe Grec si Emil Morariu, care detineau pachete de 25% din titlurile producatorului, au incasat in jurul a 35 mil. euro fiecare. Alti trei actionari, Rus Alexandru, Bacila Nicolae si Rujiu Anghel Rus, au primit aproximativ 12,5 mil. euro fiecare.
Virgil Mailat, cel mai vizibil dintre actionarii Bere Mures, spune ca cea mai mare parte a sumei primite din vanzarea Bere Mures o investeste intr-o retea de clinici private in judetul Mures. Prima clinica este destinata tratarii cancerului, iar urmatoarele ar putea fi clinici de urologie, de ORL si o maternitate.
Virgil Mailat este berar de 35 de ani si a infiintat doua afaceri profitabile in industria berii. Cinci dintre cei sase actionari ai Bere Mures au fost angajati ai Silva Reghin, unde s-a produs berea Bucegi. Inginer de industrie alimentara, Virgil Mailat a reusit, impreuna cu ceilalti colaboratori ai sai, sa puna bazele companiei Bere Mures, care detinea o fabrica in Ungheni, in apropiere de Targu-Mures.
Planurile lui Emil Morariu, care a incasat si el aproximativ 35 mil. euro din afacerea fondata in industria berii, ar putea fi indreptate catre piata imobiliara. Omul de afaceri a anuntat anterior ca intentioneaza sa investeasca anul acesta aproximativ 4 mil. euro in constructia unui nou hotel de trei sau patru stele in Targu-Mures. El mai detine in apropierea orasului Targu-Mures un teren de zece hectare pe care doreste sa construiasca un cartier rezidential, dar vizeaza si dezvoltarea unor cladiri de birouri in Brasov. Bere Mures a produs in anul 1998 prima bere vanduta in ambalaj PET, concept care in doar cativa ani de zile a revolutionat piata.
Achizitionarea West City Hotel este cea de-a doua tranzactie importanta pe piata locala realizata in acest an, dupa ce omul de afaceri Gheorghe Fatol a vandut hotelul de patru stele „Rimini Plaza" catre una dintre companiile de investitii financiare controlate de Arpad Paszkany.
Anul trecut, mai multe branduri importante, precum Continental sau Ramada, au anuntat ca intentioneaza sa dezvolte proiecte pe piata clujeana. De asemenea, dezvoltatorii Atrium Center Cluj, proiect care include un hotel de patru stele, sunt in discutii cu mai multi operatori hotelieri internationali, printre numele vehiculate pe piata numarandu-se Hilton si Novotel.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO