ZF Transilvania

Finalizarea proiectului Akademia Center este prelungita cu aproximativ trei luni

25.11.2008, 20:10 25

Reprezentantii Nisco Invest a­nun­tau în urma cu ceva timp ca proiectul Akademia Cen­ter care cuprinde, pe langa spa­tiile comerciale si spatii de birouri, si un centru medical va fi predat în primul tri­mestru din 2010.

Dezvoltatorii celui de-al patrulea mall din Cluj au declarat ca lucrarile de fun­datii pentru proiectul Akademia Cen­ter vor fi prelungite pana în luna ia­nuarie a anului viitor, chiar daca re­pre­zen­tantii companiei proconizau fina­li­za­rea lor în aceasta luna.
„Lucrarile de constructie la pro­iec­tul Akademia Center avanseaza fara pro­bleme majore. In luna iulie a anului în curs, firma Soil Tech Drilling a fost de­­sem­nata sa execute lucrarile la fun­da­ti­­i­­le speciale ale proiectului. Aceste lu­crari au ridicat anumite dificultati de or­din tehnic, cauzate de sapaturi la a­dan­cimi de 25 de metri, astfel ca am fost ne­vo­iti sa aducem utilaje speciale din Ger­ma­­nia’’, a declarat pentru ZF Tran­sil­va­nia ac­tionarul majoritar al Nisco Invest, o­mul de afaceri clujean Calin Nistor.
Potrivit reprezentantilor Nisco In­vest, la realizarea acestui proiect vor lu­cra peste 1.000 de persoane, în care sunt in­clusi consultantii, antreprenorii, mun­ci­torii, dar si echipa Nisco Invest. An­tre­pr­e­norul general al celui de-al patrulea mall din Cluj este compania portugheza En­gexpor, iar proiectul din Cluj-Napoca al Nisco Invest va fi promovat de com­pa­nia Colliers International.
„In paralel cu lucrarile de fundatii, am finalizat proiectul tehnic si urmeaza ca în perioada urmatoare de timp sa or­ga­nizam o licitatie pentru desemnarea an­treprenorului în vederea realizarii struc­turii de rezistenta. Cu siguranta ca ori­­ce dezvoltator imobiliar sau proiect imo­­biliar este afectat în prezent, mai mult sau mai putin, de criza financiara, din cauza lipsei de finantare. Proiectul Aka­­demia Center nu întampina pro­ble­me de natura financiara, fiindca in­ves­ti­tia este sustinuta printr-un împrumut ban­­car de peste 30 de milioane de euro ob­­tinut în luna iunie de la BCR Erste’’, spu­­ne Calin Nistor.
In urma licitatiei organizate de Nis­co Invest si Engexpor, companie de­sem­na­ta sa administreze proiectul de con­stru­ire Akademia Center, firma de con­struc­tii Soil Tech Drilling se va ocupa de lu­crarile de constructie ale noului centru multi­functional.
Compania Soil Tech Drilling din Bu­curesti realizeaza în prezent lucrarile pen­tru fundatia Akademia Center. M­a­na­gementul proiectului este realizat de En­gexpor, companie portugheza care are ca domeniu principal de activitate fur­nizarea de servicii de pro­ject&con­struc­tion management, compania fiind spe­cializata pe centre comerciale.
 Firma portugheza a fost implicata in realizarea a peste 27 de proiecte de cen­tre comerciale in Europa si Brazilia, iar pentru proiectul Akademia vor fi alo­cate 20 de persoane, din care sapte vor fi expati cu o experienta importanta in domeniu.
Engexpor dezvolta o cifra de afaceri a­nuala de aproximativ 10 milioane de eu­ro, printre clientii companiei nu­ma­ran­du-se Multidevelopment Cor­po­ra­tion, Inter Ikea, Sonae Sierra, Im­mo­au­chan sau Chamartin Inmobiliaria.
Akademia Center va avea o su­pra­fa­ta de 41.000 de metri patrati, din care 18.000 de metri patrati vor fi închiriabili, in­vestitia totala urmand sa se ridice la pes­te 30 de milioane de euro. Proiectul de la Cluj va include pe langa spatiile de re­tail si servicii, spatii de birouri de clasa A, precum si spatii medicale amplasate la nivele superioare, actionarul ma­jo­ri­tar al Nisco Invest fiind omul de afaceri clu­jean Calin Nistor.
Akademia Center va dispune de apro­ximativ 350 de locuri de parcare pe o suprafata totala construita de 13.000 de metri patrati, investitia în parkingul sub­teran fiind de peste 6 milioane de eu­ro.
„La ora actuala este cea mai mare in­vestitie într-un parking subteran din Cluj-Napoca si credem ca, odata cu fi­na­li­zarea acestui parking, strazile din zona vor fi mai putin aglomerate’’, spune ac­tio­narul majoritar al Nisco Invest.
Mall-ul va fi construit pe un teren con­cesionat de la Consiliul Judetean Cluj-Napoca, pe o perioada de 49 de ani. Dezvoltatorul proiectului estimeaza ca noul centru va aduce anual apro­xi­ma­tiv 200.000 de euro Consiliului Local Cluj, cifra reprezentand taxe de im­po­zi­ta­re pe cladire.
Proiectul din Cluj-Napoca al Nisco va fi promovat de compania Colliers In­ter­national, una dintre cele mai im­por­tante organizatii imobiliare din lume, cu ve­nituri de peste 1,4 milarde de dolari si 241 de birouri in 54 de tari.
Reprezentantii companiei nu au pu­tut sa ofere deocamdata detalii cu pri­vi­re la identitatea viitorilor chiriasi, insa au precizat ca de la lansarea pe piata a pro­iectului si pana în momentul de fata sunt închiriate aproximativ 70% din to­ta­lul spatiilor comerciale.
„Agentul exclusiv al proiectului Col­liers International, care desfasoara ac­tivitati pe piata de servicii imobiliare, a pur­tat deja negocieri avansate pentru a­pro­ximativ 80% din totalul spatiilor co­mer­ciale incluse în proiectul Aka­de­mia’’, spune Nistor.
Alaturi de Nisco Invest, la derularea pro­iectului Akademia Center participa si companiile Colliers International, a­gent exclusiv de închiriere, BCR Erste, En­gexpor, manager de proiect, Soil Tech Drilling, constructorul fundatiei, Ar­himar, arhitectul de implementare, Pri­maria si Consiliul Judetean Cluj-Na­poca.
Compania Nisco Invest si-a inceput ac­tivitatea pe piata locala din anul 1990 si face parte dintr-un grup de opt firme, ca­re anul trecut au realizat o cifra de afa­ceri totala de 23 de milioane de euro. Fir­ma a dezvoltat pana in prezent pro­iec­te imobiliare in Cluj-Napoca si Satu Ma­re, valoarea totala fiind de a­pro­xi­ma­tiv 5 milioane de euro. Conducerea Nis­co Invest intentioneaza, de ase­me­nea, sa de­ruleze investitii imobiliare in Targu Mu­res. 
Proiectul Akademia Center este cel de-al patrulea proiect de spatii co­mer­cia­le anuntat in ultimii doi ani pe piata clu­jeana, în prezent in Cluj-Napoca exis­tand doua proiecte finalizate. Pe langa in­vestitia Nisco Invest, un alt proiect în dez­voltare este Atrium Center, in va­loa­re totala de aproximativ 85 de milioane de euro.
 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO