ZF Transilvania

Grupul Eckerle intentioneaza sa ajunga la 1.400 de angajati in fabricile din Romania

29.09.2008, 00:00 356

Conducerea subsidiarelor Eckerle din Ro­ma­nia a a­nun­tat des­chi­de­rea celui de-al doilea punct de lucru din tara în lo­ca­li­ta­tea Ocna Mures, judetul Alba. Compania Eckerle este prezenta pe piata ro­ma­neas­ca din anul 2003, insa doar din 2005 ac­tiveaza intr-o fabrica proprie la Cluj-Napoca.


„La punctul de lucru deschis de cu­rand în judetul Alba lucreaza 140 de an­ga­jati, aici producandu-se componente pen­tru motoarele autoturismelor. Intentionam ca în urmatorii trei ani de zile sa ajun­gem la o cifra de afaceri cumulata a companiilor Eckerle Automotive si Eckerle Industrie de 10 milioane de euro’’, a declarat pentru ZF Transilvania Mi­riam Arp, director general al subsidiarelor din Romania ale concernului german Eckerle-Gruppe.
Subsidiarele din Romania ale concernului german Eckerle-Gruppe, companiile Eckerle Automotive si Eckerle Industrie, au realizat în primele opt luni din acest an o cifra de afaceri cumulata de aproximativ 5 mil. euro, in crestere cu peste 16% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand acest indicator s-a ridicat la 4,25 mil. euro.
Din totalul cifrei de afaceri de aproximativ 5 mil. euro inregistrata de Eckerle din Romania în perioada ianuarie-august din acest an, 3,8 milioane de euro au fost realizate de Eckerle Automotive, firma care se ocupa de activitatea de productie pe acest domeniu, restul van­zarilor fiind realizate de Eckerle Industrie, divizia de automatizari a Eckerle din Romania.
Tinand cont de rezultatele financiare înregistrate în primele opt luni din acest an conducerea subsidiarelor Eckerle din Romania estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri cumulata de 7,8 milioane de euro, in crestere cu 22% fata de anul trecut, cand acest indicator s-a cifrat la 6,4 milioane de euro. Oficialii Eckerle estimau la inceputul anului trecut o cifra de afaceri de 5,8 milioane de euro, insa ca urmare a cresterii comenzilor pentru ambele divizii, indicatorii financiari s-au modificat in sens crescator.
„O evolutie semnificativa a vanzarilor în primele opt luni din acest an a fost înregistrata în cadrul Eckerle Industrie, compania a carei cifra de afaceri aproape ca s-a dublat fata de aceeasi perioada de anul trecut’’, spune Miriam Arp.
Conform reprezentantului Eckerle din Romania, în ceea ce priveste evolutia vanzarilor pentru divizia de automotive în intervalul ianuarie-august din acest an, cresterea cifrei de afaceri a fost de aproximativ 6% fata de perioada similara de anul trecut.
Principalii factori de majorare a van­zarilor în primele opt luni din acest an au fost, potrivit directorului general Eckerle din Romania, dezvoltarea portofoliului de produse, cresterea comenzilor si a numarului de angajati.
Reprezentantii Eckerle au declarat ca numarul angajatilor pentru divizia automotive a crescut în prima parte a anului cu 13% fata de anul 2007, astfel ca în prezent lucreaza în cadrul Eckerle Au­tomotive 680 de persoane, fata de 595 salariati anul trecut. In prezent compania Eckerle Industrie are în total 40 de salariati.
„Colaboratorii din Romania ai companiei Eckerle Industrie sunt companii multinationale din industria auto, far­ma­ceutica, industria echipamentelor me­dicale, industria telecomunicatiilor. In prezent piata din Romania atrage producatorii din Europa Centrala nu doar da­torita costurilor de fabricatie reduse, cat mai ales pregatirii profesionale a angajatilor si know-how-ului’’, spune Miriam Arp.
Capacitatea zilnica de productie a fa­bricii de la Cluj în prezent este de 165.000 de piese, în crestere cu 10% fata de anul trecut, cand Eckerle Romania fa­brica zilnic 150.000 de piese. Intr-o lu­na de zile în momentul de fata se produc 3.000.000 de piese, fata de 2.900.000 de pie­se fabricate pe luna anul trecut.
Conducerea companiei a decis anul a­cesta separarea activitatilor de pe piata lo­cala, decizia de separare fiind luata in Germania. Potrivit conducerii Eckerle Ro­mania, ideea principala a acestei di­vi­zari a fost posibilitatea elaborarii unei stra­tegii separate pentru fiecare ac­ti­vi­ta­te.
Divizarea celor doua activitati va ge­nera anul acesta investitii de apro­xi­ma­tiv 500.000 de euro in dezvoltarea teh­nologica a fabricii din Cluj. Cele do­ua companii vor functiona in aceeasi lo­ca­tie, iar reprezentantii Eckerle es­ti­mea­za ca dezvoltarea activitatii de au­to­ma­tizari va contribui si la cresterea divi­ziei de automotive, deoarece in cazul ori­carui nou produs dezvoltat e nevoie de oameni care sa cunoasca foarte bine e­chipamentele de productie.
Anul trecut compania a avut bu­ge­ta­ta aceeasi suma de investitii pentru ex­tin­derea capacitatilor de productie si dez­voltarea tehnologica a fabricii din Cluj, iar în prima jumatate a acestui an au fost investiti în dezvoltare peste 300.000 de euro.
Proiectele companiei Eckerle pen­tru divizia de automatizari mai prevad ca in urmatorii ani partea de design a li­ni­ilor de productie sa fie realizata de la Cluj pentru intreg grupul. In prezent, con­cernul german are divizii de auto­ma­ti­zari in Germania, Ungaria si Romania, in timp ce in Mexic si Brazilia exista doar activitatea din domeniul de au­to­mo­tive.
Conducerea intentioneaza ca in Ro­ma­nia sa aiba cea mai mare capacitate de productie pe segmentul automatizari, iar centrul din Cluj sa furnizeze design-ul si pentru proiectele celorlalte locatii Ec­kerle.
Directorul general Eckerle Ro­ma­nia a precizat ca, in acest moment, fa­bri­ca din Cluj-Napoca este a doua ca ma­ri­me in cadrul grupului Eckerle, la mica di­s­tanta de fabrica din Mexic. Anul a­ces­ta compania intentioneaza sa abor­de­ze un nou client pe segmentul de au­to­motive, in prezent firma din Cluj lu­crand cu doi clienti pe acest segment.
Pana anul trecut, cand in fabrica din Cluj a fost dezvoltat primul produs, com­pania Eckerle Romania prelua no­i­le grupe de produse si liniile de pro­duc­tie aferente acestora de la locatia din Un­garia. Primele transferuri de produse de la fabrica concernului din Ungaria au fost realizate in 2003.
Compania Eckerle este prezenta pe pia­ta romaneasca din 2003, insa doar din 2005 activeaza intr-o fabrica proprie. In­vestitia in punctul de productie din Cluj s-a cifrat la 2,6 milioane de euro si a fost finalizata la inceputul lui 2005.
Potrivit conducerii, locatia de la Cluj a permis cresterea numarului de an­ga­jati cu 50%, dar si dezvoltarea unui nou do­meniu de activitate, cel de au­to­ma­ti­zari, ­prin care se abordeaza piata in­ter­na. Pe domeniul componentelor pentru elec­tromotoare, principalii clienti ai com­paniei sunt firme multinationale cu se­diul in Germania. Pe domeniul de au­to­matizari compania are clienti in Arad, Bi­hor, Sibiu, Bistrita-Nasaud, Timis, Sa­tu-Mare si Cluj.
Compania Eckerle Romania face par­te din grupul german cu acelasi nu­me, care înregistreaza o cifra de afaceri anu­ala de aproximativ 130 mil. de euro. Fon­dat în 1968 în Germania, grupul s-a ex­tins dupa 1990 cu doua centre în Un­garia si Germania, un centru in Mexic si cu noi unitati în Romania si Brazilia. În pre­zent, grupul german are peste 2.100 de angajati, 720 dintre acestia fiind in Ro­mania.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO