ZF Transilvania

Sortilemn vrea sa investeasca in 2009 aproximativ 8 mil. euro

Sortilemn vrea sa investeasca in 2009 aproximativ 8 mil. euro

Sortilemn produce lunar 50.000 de fotolii, 99% dintre acestea fiind destinate exportului

25.02.2009, 17:53 166

 
Compania Sortilemn din Gherla, al cincilea jucator din industria locala a mobilei, a anuntat pentru acest an un program de investitii de aproximativ 8 mil. euro. 6 mil. euro sunt prevazuti pentru utilizarea deseurilor de lemn in obtinerea de energie electrica. De asemenea, Sortilemn a anuntat ca intentioneaza sa investeasca în acest an 2 mil. euro pentru achizitionarea unor noi utilaje, care sa faciliteze eficientizarea productiei si a numarului de angajati.
„Dispunem de cantitati mari de deseuri de lemn care pot fi întrebuintate în obtinerea de energie electrica, investitia urmand sa fie finalizata în cursul anului. Incepand din 2008, piata din domeniul nostru de activitate este în scadere, trend ce cred ca va fi continuat si în acest an, iar probabil din 2010 piata va începe din nou sa creasca. Cred ca vor trece înca 10 ani de zile pana cand piata autohtona de mobilier va ajunge la maturitate’’, a declarat pentru ZF Transilvania Michael Brandhuber, manager general Sortilemn.
Compania clujeana estima anul trecut ca va încheia exercitiul financiar 2007-2008 cu vanzari totale de 36 mil. euro, rezultate în stagnare fata de anul financiar precedent, iar pentru acest an reprezentantii Sortilemn prognozau o cifra de afaceri de 40 mil. euro.
„Pe fondul scaderii pietei de mobilier la nivel european nu pot face o estimare pentru valoarea totala a vanzarilor Sortilemn din acest an. Colaborarea cu IKEA va constitui în continuare un avantaj pentru noi, în conditiile în care tendinta pietei de mobilier este în scadere, aspect influentat si de situatia economica din Europa de Est’’, spune Michael Brandhuber.
Potrivit reprezentantului Sortilemn, piata de mobila din Germania, Franta si Marea Britanie este în declin începand din 2008, cele mai bune piete pentru afacerile cu mobila în prezent fiind pietele din Olanda si din tarile scandinave.
Ponderea exportului reprezenta în 2008 99% din totalul cifrei de afaceri al companiei din Gherla, Sortilemn fiind si unul dintre furnizorii traditionali ai firmei suedeze IKEA. Anul trecut, peste 70% din totalul productiei Sortilemn a fost contractata de furnizorul suedez IKEA, printre clientii companiei din Gherla numarandu-se si firmele Stokke din Norvegia, Brio si Elfa din Suedia.
Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate pe pietele din Suedia, Germania, Belgia, Franta, Spania, Marea Britanie, Austria, Rusia, Grecia, Turcia, Cipru, Arabia Saudita, Japonia, SUA, Canada, Norvegia si Polonia.
Potrivit reprezentantilor Sortilemn, pe segmentul de elemente mulate compania nu are concurenta în Romania, la export concurenta venind din partea firmelor din Ucraina. Numarul de angajati ai companiei Sortilemn în 2008 este de aproximativ 1.000 de oameni, fata de 1.200 de salariati înregistrati în 2007.
Compania clujeana produce mobilier din elemente mulate de lemn (fag si mesteacan) combinate cu elemente din lemn masiv si elemente de metal si textil, fotolii, scaune de birou si conferinta, mobila de bucatarie si mobilier pentru copii. Sortilemn produce si scaune si mese pliante fabricate din elemente de lemn stratificat, paturi pentru bebelusi, mobilier din panouri mulate, panouri din elemente celulare si tobogane pentru copii.
„In cadrul Sortilemn au functionat, pe rand, o termocentrala, o fabrica de PAL, o fabrica de scaune, produse din furnir si placaj, însa în prezent ne-am concentrat pe elemente mulate si masive, producand produse finite de mobilier’’, precizeaza Michael Brandhuber.
Potrivit managerului Sortilemn, compania clujeana a trecut de la productia articolelor simple la fabricarea unei game foarte complexe, folosind combinatii de materiale, lemn cu metal si textil. Suprafata totala a terenului pe care sunt amplasate cele trei unitati de productie Sortilemn este de 20 de hectare, iar halele acopera peste 4.500 de metri patrati.
Compania are o capacitate de productie lunara de 50.000 de fotolii, iar targetul fixat de conducerea companiei clujene pentru 2008 a fost de 600.000 de fotolii. O parte din materia prima utilizata în procesul de fabricatie provine de la firma Silvatica din Baia Mare, unde se executa exploatarea si prelucrarea primara a lemnului, dar si din contracte de furnizare a lemnului încheiate cu diverse firme în domeniu.
Compania Sortilemn S.A. a fost infiintata in anul 1961, avand ca principal domeniu de activitate producerea de placaje, furnire, PAL si scaune, firma privatizandu-se in noiembrie 1999 si devenind una cu capital integral privat. Actionarul majoritar al firmei este omul de afaceri Michael Brandhuber din Austria, cu o participatie de 65%, restul de 35% din actiuni apartinand lui Ghisa Ludovic. Principalii producatori locali de mobila sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Staer sau Alprom.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO