ZF Transilvania

Telemobil va aduna in seifuri peste 270 de milioane de dolari

15.10.2004, 00:00 12

Actionarii operatorului Telemobil care opereaza reteaua Zapp au aprobat, la finele lunii septembrie, majorarea capitalului social cu 9.262,4 miliarde lei (circa 273 milioane dolari), prin aport in numerar al actionarilor sau conversia diferitelor imprumuturi ale actionarilor acordate societatii.
Operatiunea va fi insotita de emiterea a peste 370 milioane actiuni cu o valoare nominala de 25.000 lei/titlu.
La alegerea actionarilor, plata titlurilor poate fi efectuata fie integral la data subscrierii, fie in proportie de 30% la data subscrierii si restul intr-o perioada de trei ani de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 13 octombrie.
"Majorarea de capital este urmarea fireasca a unor rationamente legale (compatibilitate cu Legea 31/1990) si comerciale (dezvoltarea afacerii), a declarat un oficial Telemobil.
"Noile resurse financiare vor fi utilizate iin principal pentru dezvoltarea retelei Zapp. Vizam extinderea semnificativa a ariei de acoperire (de altfel, in prezent, se deruleaza lucrari in toata tara care vor avea drept rezultat, pana la sfarsitul anului, marirea acoperirii la peste 90% din populatia urbana si 80% din teritoriu) si imbunatatirea capacitatii retelei" a continuat el.
Presedintele Telemobil Cuneyt Turktan declara recent :"Am investit anul acesta 50 de milioane de dolari in faza a treia de dezvoltare a retelei la nivel national. Pana la finalul anului Zapp intentioneaza sa acopere in intregime orasele si sosele din Romania, fiind dispobil si serviciul Ev-Do( transmisii de date fara fir, n.r. ) care mareste viteza de acces la Internet pana la 2,4 Mbps". El a confirmat faptul ca Zapp a primit finantare din partea unor banci pentru a-si dezvolta reteaua, fara a numi aceste institutii. ?Avem o strategie de finantare care implica o serie de institutii bancare si care are drept scop principal marirea ariei de acoperire", a explicat seful Telemobil. Compania a investit anul trecut 60 de milioane de dolari pentru dezvoltarea retelei.
Clientii Zapp sunt mai ales  din segmentul business, dar compania a inceput de curand sa se orienteze si spre utilizatorii obisnuiti.
La sfirsitul lunii martie, actionarii au aprobat diminuarea capitalului cu peste 79 milioane dolari, pina la nivelul de 25 milioane lei, in vederea compensarii pierderilor inregistrate la finele anului 2003.
Potrivit datelor publicate pe pagina Internet a Ministerului Finantelor, Telemobil a raportat in 2003 pierderi de 1.347,98 miliarde lei, in scadere fata de 2002, la un total al cifrei de afaceri de 1.778,4 miliarde lei, comparativ cu 428,6 miliarde lei.
Lansat in decembrie 2001 de compania Telemobil, serviciul de telefonie mobila Zapp se bazeaza pe tehnologia CDMA in banda de frecventa de 450 MHz. Investitia initiala s-a ridicat la aproximativ 350 milioane de dolari.
Serviciul Zapp numara 240.000 de utilizatori.
Actionarul principal al Telemobil, cu peste 99% din capital, este compania britanica Inquam Limited, proprietarii acestia fiind Qualcomm si Omnia Holdings Ltd, un fond de investitii din Orientul Mijlociu.
Potrivit reprezentantilor companiei, Telemobil anticipeaza pentru acest an un nivel al cifrei de afaceri de circa 80 milioane dolari.
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO