ZF Transilvania

Valtec: In agri­cul­tu­ra efectele crizei financiare vor fi resimtite din iunie 2009

25.11.2008, 20:12 120

Conducerea grupului clujean de fir­me Valtec, importator al tractoarelor Val­tra, estimeaza ca va realiza anul vi­i­tor o cifra de afaceri de aproximativ 6,3 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a in­dicatorilor financiari cu 10% fata de ni­velul de 5,7 mil. euro preconizat pen­tru acest an. Valtec Group a încheiat e­xer­citiul financiar 2006-2007 cu vanzari to­tale de peste 2,1 mil. euro.
„Efectele crizei financiare sunt re­sim­tite si de catre grupul nostru de fir­me, mai mult în ceea ce priveste în­ca­sa­rile decat pe partea de productie. Criza es­te la început în Romania, astfel ca în pre­zent economia noastra nu a fost afec­ta­ta în aceeasi masura cu economia altor sta­te, însa preconizez ca varful de criza pen­tru tara noastra va fi luna iunie a anu­lui viitor’’, a declarat pentru ZF Tran­silvania Narcis Somesfalean, pre­se­din­tele Valtec Group.
Potrivit reprezentantului Valtec Group, chiar daca în domeniul agri­cul­tu­rii efectele crizei financiare nu sunt re­sim­tite în prezent, este afectata ac­ti­vi­ta­tea grupului ca importator de case fin­lan­deze, în conditiile în care anumiti cli­enti nu vor mai primi creditare.
„Intentionam ca în acest an sa în­fi­in­tam o noua firma, denumita Valtec Chi­mi­cals, care sa se ocupe de co­mer­cia­li­zarea îngrasamintelor chimice si a altor sub­stante folosite în agricultura, însa din ca­uza cresterii preturilor la îngrasaminte si a interesului scazut al clientilor, am re­nun­­tat la acest proiect’’, spune So­mes­fa­lean.
 Cresterea cifrei de afaceri Valtec Group va fi sustinuta si în acest an de van­zarile de tractoare importate de Val­tec Tractoare Transilvania din Finlanda. Trac­toarele Valtra au fost vandute în 2007 în 82 de unitati, iar pentru acest an con­ducerea grupului estimeaza o cres­te­re a vanzarilor de aproximativ 144%.
„Intentionam ca pana la sfarsitul anu­lui în curs sa comercializam 200 de trac­toare Valtra, pretul mediu al unui ast­fel de tractor fiind de 50.000 de euro. A­nul trecut, din totalul de peste 2 mil­i­oa­ne de euro cifra de afaceri pe grupul Val­tec, 60% din vanzari le-am realizat în ca­drul activitatilor desfasurate de com­pa­nia Valtec Tractoare Transilvania’’, pre­cizeaza Narcis Somesfalean.
Potrivit reprezentantilor Valtec Group, în ponderea vanzarilor din 2008, com­pania Valtec Tractoare Tran­sil­va­nia va avea un aport de 68%, iar Valtec Do­mus, firma care importa pe piata au­toh­tona casele finlandeze, un aport de 29%, restul procentelor revenind com­pa­niilor Valtec Services si Valtec Do­mus Finland.
Conducerea Valtec Group a a­nun­tat ca intentioneaza sa demareze anul vi­i­t­or construirea unei cladiri ad­mi­nis­tra­ti­ve în localitatea Jucu, proiectul in­ves­ti­tio­nal fiind în valoare de 1,5 mil. euro. Tot aco­lo, compania va inchiria sala­ria­ti­lor pro­prii terenuri pentru realizarea de case.
„Am dorit sa ne extindem ope­ra­tiu­nile la Cluj, dar, pentru ca aveam nevoie de o suprafata mai mare de teren, anul tre­cut am achizitionat un teren cu su­pra­fata de 1 hectar în localitatea Jucu. Cla­di­rea va fi construita pe cinci niveluri, ur­mand ca acest imobil sa devina sediul ad­ministrativ al grupului Valtec. Su­pra­fa­ta imobilului va fi de aproximativ 4.000 de metri patrati, iar termenul de fi­na­lizarea a proiectului este prevazut pen­tru finele anului 2009’’, spune Narcis So­mes­falean.
Din grupul Valtec fac parte com­pa­ni­ile Valtec Tractoare Transilvania, care im­porta si comercializeaza tractoarele con­­structorului finlandez Valtra pe pia­ta romaneasca, Valtec Domus, firma ca­re importa pe piata autohtona casele fin­l­andeze, Valtec Services, care asigura par­tea de logistica a grupului, si com­pa­nia Valtec Domus Finland, care se ocupa de operatiunile Valtec Group în nordul Eu­ropei.
Prima companie din Valtec Group a fost Valtec Tractoare Transilvania SRL, în­fiintata în anul 2003 la Cluj-Napoca, avand ca prin­cipal domeniu de activitate co­­mer­tul cu ridicata al masinilor, ac­ce­so­riilor si uti­lajelor. Anul trecut a fost în­fi­intata fir­ma Valtec Domus, cu ac­ti­vi­tati de im­port si comercializare a caselor fin­­lan­de­ze pe piata autohtona. Ac­tio­na­rul prin­ci­pal al Valtec Group este omul de afaceri Nar­cis Somesfalean, cu 80% din actiuni, re­s­tul actionilor fiind de­ti­nu­te de diverse per­soane fizice din cadrul gru­pului. Nu­ma­rul mediu de salariati ai Val­tec Group es­te de 25 persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO