Zf TV

Ionel Blănculescu, fost ministru al controlului în timpul guvernului Năstase: La marile companii de stat funcţionează un management empiric

01.09.2011, 19:09 226

Venit din bancă, am lucrat timp de patru ani la AVAB, o instituţie care gestiona procesul de recuperare a creanţelor statului asupra peste 4.000 de companii, dintre cele mai importante, cu o valoare de 4 miliarde dolari. Cu ajutorul firmelor mari de consultanţă şi de avocatură am reuşit să restructurez Combinatul siderurgic de la Reşiţa, iar cel mai mare privilegiu pe care l-am avut în viaţa profesională a fost acela de sta timp de patru ani la masa Guvernului şi am văzut cum se iau decizii.

Analiza SWOT se foloseşte numai în cursurile de management, nu se aplică în companiile de stat, pentru că acolo nu se mai analizează pericolele.

Astăzi, la marile companii de stat funcţionează un management empiric bazat pe lipsă de eficienţă şi responsabilitate, iar rezultanta acestora se regăseşte într-un profit al companiilor care ar putea fi cu cel puţin 10- 20% mai mare.

Discuţiile despre managementul privat la companiile de stat sunt doar de imagine, este o falsă problemă aruncată pe piaţă pentru a demonstra FMI-ului că se doreşte o eficienţă în companiile de stat.

Primul pas este diagnosticarea companiei în care a venit managerul, de către o

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO