Ziarul de Duminică

150 de ani de istorie americano-irlandeză/ de Stelian Ţurlea

150 de ani de istorie americano-irlandeză/ de Stelian...

Autor: Stelian Turlea

14.05.2015, 23:50 47

Colum McCann e un scriitor american de origine irlandeză, autor a şase romane, încununate cu mai multe premii, între care şi National Book Award. Originea sa irlandeză se vede şi în acest roman nominalizat de Kirkus Reviews drept unul dintre cele mai bune romane ale anului 2013.*)

Acţiunea se petrece pe trei paliere. În 1919, imediat după primul război mondial, doi aviatori, Jack Alcock şi Arthur Brown decid „să-şi şteargă toate amintirile, s-o ia de la zero, oricât de greu ar fi fost, şi să uite de război”. Vor încerca primul zbor fără escală peste Atlantic, din America până în Irlanda, folosind un bombardier modificat. Al doilea palier se petrece în Irlanda, în anii 1845,1846, când în ciuda foametei, irlandezii simpatizau cu cauza aboliţionistă. Frederick Douglass ţine vreme de doi ani discursuri în Irlanda şi Anglia, înainte de a se întoarce în America însoţit de o servitoare care-i împătăşeşte idealurile. Ultimul palier – anul 1998, senatorul George Mitchell pleacă în Irlanda de Nord să ajute la convorbirile de pace. Toate aceste episoade de-a  lungul a 150 de ani de complexă istorie americano-irlandeză sunt conectate printr-o serie de femei remarcabile ale căror poveşti individuale se împletesc cu istoria. Lily Duggan, femeia care l-a urmat pe Douglass în America şi îşi perde un fiu în războiul civil, mai are o fiică, Emily, care va ajunge jurnalista care va scrie despre zborul lui Alcock şi Brown, însoţită de fiica ei, Lottie, fotograf. Lottie se va căsători cu un fost ofiţer Royal Air Force, iar fiica ei, Hannah, va avea un fiu care se va implica în violenţele din aniii 70 din Irlanda de Nord.

Lumea se schimbă prin experienţele a patru generaţii de femei – Lily Duggan, Emily Ehrlich, Lottie Tuttle, Hannah Carson. În felul acesta, romanul devine o meditaţie profundă asupra identităţii şi istoriei în care locul în care te naşti şi trăieşti e minuscul.

Personaje puternice, bine conturate, stil alert. O impetuoasă tapiserie a vieţii, cum s-a spus, o poveste impresionantă, de scriere de înaltă clasă.

 

*) Colum McCann – Transatlantic. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Gabriela Tănase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO