Ziarul de Duminică

Adevărul despre fete/ de Stelian Ţurlea

Adevărul despre fete/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

27.01.2011, 23:42 29

N-am auzit - şi probabil majoritatea dintredumneavoastră - de Rebecca James, până când colegul meu de ziar,Dan-Silviu Boerescu, n-a scris o pagină despre ea la rubrica pecare o susţinea cu sfinţenie de mulţi ani. Spunea atunci,incitându-mă, că este un caz literar şi un caz în sociologialiteraturii - cum să obţii un succes mondial în 2010 fără să scriio carte cu şi despre sex, cu vampiri sau măcaradolescenţi-vrăjitori. Pe urmă am uitat numele autoarei, copleşitde avalanşa traducerilor din toate genurile literare şi de pe toatemeridianele, până când, la recentul Târg de carte Gaudeamus, am datpeste Rebecca James şi a sa "Beautiful Malice", tălmăcită înromâneşte "Adevărul despre fete"*, de Laura Sandu şi tipărită laEditura Pandora M, în colecţia Funky Fiction de neobosita MagdalenaMărculescu.

Întâi, cine este Rebecca James?Recurgând tot la Dan-Silviu Boerescu, care semneazăla finalul cărţii un text despre autoare şi un interviu cu ea, aflucă s-a născut la Sydney, în Australia, în 1970, că a încercatnenumărate meserii - ospătăriţă, profesoară de engleză, barmaniţă,dispeceră, aranjoare de bucătării - că este căsătorită şi are patrucopii şi că a devenit peste noapte celebră după această primăcarte, publicată sau urmând a fi publicată în 35 de ţări, că n-afost copleşită de succes şi că, spre deosebire de mai toatesurorile ei scriitoare celebre pe alte meleaguri, nu are de gând săscrie o continuare a cărţii care a făcut-o nu numai cunoscută înlume, ci şi foarte bogată.

În al doilea rând, ce este acest roman faimos pestenoapte? I se poate spune thriller psihologic pentrupost-adolescenţi. Fără satanizări, vampirizări, demonizări. O cartecare nu este scrisă după reţetă şi care este povestea urmărilorunui viol în grup în care sora mai mică a eroinei Katharine esteucisă, iar Alice, sora mai mică a unuia dintre asasini, ajuns laînchisoare pentru multă vreme, nu vrea nimic altceva în viaţă decâtsă-şi răzbune fratele pe care nu-l socoteşte, în ciuda tuturor,vinovat. Fireşte, sunt deghizări de persoane - Katharine, încăelevă, îşi schimbă identitatea şi domiciliul pentru a nu mai fihărţuită de massmedia ahtiată după ştiri scandaloase, Alice faceaşijderea pentru că nu-şi mai suportă familia, iar cele două ajungsă se întâlnească, cea de-a doua exercitând o seducţie mortalăasupra tuturor celor din jur. Nu vom spune mai multe, acţiuneaavând destul de mult suspans pe care cititorul e bine să-l savurezesingur. Morala, asupra căreia insistă chiar autoarea: "existăîntotdeauna pericolul unei prietenii seducătoare, dardisfuncţionale şi nu e bine să inventăm la nesfârşit scuze pentru ane smulge din mrejele ei." Excelent spus. Doar dacă cititoriitineri vor înţelege.

*) Rebecca James - "Adevărul despre fete". EdituraPandora M, colecţia Funky Fiction. Traducere din engleză de LauraSandu. PS realizat de Dan-Silviu Boerescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO