Ziarul de Duminică

Adormirea Maicii Domnului

15.08.2000, 00:00 18



Maica Domnului, identificata in Panteonul romanesc cu Santamaria Mare (15 august), cu Santamaria Mica (8 septembrie) si cu Maica Precesta are trasaturile Marii Zeite neolitice si este invocata in momentele de grea cumpana.

In calendarul crestin, Maica Domnului este sinonima cu Fecioara Maria. Ziua de celebrare a Fecioarei a fost suprapusa de crestini peste a unei zeite anterioare, sarbatorita la echinoctiul de toamna. Moartea si renasterea zeitei pagane uzurpate au devenit Adormirea (15 august), respectiv Nasterea Fecioarei Maria (7 septembrie).

Sarbatorile Maicii Domnului (Santamaria Mare si Santamaria Mica) impreuna cu ziua consacrata lui Simion Stalpnicul (1 septembrie) si Ziua Crucii (14 septemrbie) formeaza scenariul ritual de innoire a timpului la Anul Nou Biblic, celebrat in preajma echinoctiului de toamna: moartea divinitatii adorate (Santamaria Mare), urmata de renasterea ei (Santamaria Mica).

In practicile magice, Maica Domnului este invocata de fete ca sa se marite, de femei ca sa nasca usor, de mame sa aiba copiii sanatosi, de descantatoare sa vindece bolile etc. In basme, ea ajuta eroinele sa iasa din impas, dar le pedepseste cu asprime cand ii incalca interdictiile, vindeca bolile grele, reda vederea fiicei orbite de mama vitrega, inzestreaza fecioara vrednica si ascultatoare si o casatoreste cu fiul de imparat etc.

In unele traditii, Maica Domnului, identificata cu astrul noptii, Luna, sau chiar cu Pamantul, se roaga de Dumnezeu sa nu prapadeasca lumea si sa nu izgoneasca vanturile, cu avantajele pe care le aduc acestea oamenilor.

Maica Domunului s-ar fi nascut in chip miraculos, dupa ce mama sa a mirosit o floare sau a sarutat o frunza de par. Potrivit unei alte legende, ea a fost nascuta din "durere de inima", intrucat mama ei avea numai sapte ani iar tatal sau saptezeci si sapte.

Pruncului Iisus, conceput, de asemenea, in mod miraculos, din sarutul unei icoane gasite intr-o fantana, i se da nastere in grajdul lui Mos Craciun, zeu patern la varsta senectutii care, prin tot ceea ce face, se opune venirii Fiului pe lume (o izgoneste sau ii ingaduie sa nasca numai in grajdul vitelor, taie mainile sotiei sale, numita Craciunoaia sau Iova, pentru ca i-a mosit pruncul).

Maica Domnului binecuvanteaza boii, vacile, oile si porcii pentru ca au incalzit-o si hranit-o in timpul nasterii, randunicile pentru ca i-au dat vestea ca Iisus va invia, ciocarlanul schiop pentru ca l-a vazut pe Mantuitor rastignit si a fost el insusi lovit cu o piatra.

In schimb, calul este blestemat pentru ca a rontait si tropait in timpul nasterii sau pentru ca a mancat fanul in care a fost ascuns Iisus, paianjenul pentru ca a intrecut-o la tors, lemnarul ca i-a facut lui Iisus cruce grea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO