Ziarul de Duminică

Alexandru Rădvan vă prezintă “Christ”

Alexandru Rădvan vă prezintă “Christ”

Autor: Pop Ioan

05.04.2011, 12:53 71

Joi, 7 aprilie 2011, ora 19.30, la Anaid Art Gallery va avea locvernisajul expoziţiei "Christ" semnată Alexandru Rădvan, curator:Diana Dochia. Expoziţia va putea fi vizionată în intervalul 7aprilie - 7 mai.

După "Soma" (2005), "Memoriile lui Constantin" (2007), "Omagiullui Iuda şi Cruciaţii" (2008), "Wond'ring aloud" (2009) şi dupăparticiparea în cadrul expoziţiei de grup "Messhia" (2009) de laMODEM, alături de nume sonore ca Marina Abramovich, Andres Serrano,Alexandru Rădvan revine în spaţiul Anaid Art Gallery cu o expoziţiepersonală de mari dimensiuni, ce pune în discuţie raportarea omuluicontemporan la creştinism.

Hristos-Omul este redat de Alexandru Rădvan în toată umanitateasa. Rădvan nu contestă existenţa lui Hristos sau dimensiunea luidivină, ci pune în discuţie contextul actual în care Fiul luiDumnezeu este perceput şi înţeles de către oamenii secoluluiXXI.

Văzută ca triumf al raţiunii, ca rezultat al capitalismului şiindustrializării, modernitatea este cadrul în care sentimentul dealungare a divinului devine din ce în ce mai prezent. Modernismul apătruns în cultura creştină vestică odată cu dorinţa de a pune subsemnul întrebării dogma bisericească. Artiştii, eliberaţi dedogmele religioase, îşi construiesc propriul program artistic înconformitate cu tumultul lor spiritual interior. Cu alte cuvintearta lor devine autonomă şi extrem de individualizată, supusăpropriei viziuni tiranice interioare. Apare în acest moment dorinţaşi necesitatea exploatării unui sacru ce pe măsura treceriitimpului devine din ce în ce mai laic. Laicizarea aceasta prindereverberaţii multiple în cadrul postmodernităţii şi deschide noicăi de interogare şi cercetare în cadrul artei contemporane asecolului al XXI-lea.

"Cred în capacitatea imaginilor de a povesti. Cred că picturaeste un fenomen viu", mărturisea Alexandru Rădvan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO