Ziarul de Duminică

Biblioteca de toate zilele, aşa cum n-o ştiţi/ de Stelian Ţurlea

Biblioteca de toate zilele, aşa cum n-o ştiţi/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

12.04.2011, 23:50 32

Am dat în urmă cu câţiva ani în The Sunday Times peste ofrază care m-a uimit şi m-a pus pe căutări: "Iubitorii de carte artrebui nu numai să-l admire pe Alberto Manguel, ci şi să-linvidieze." M-am străduit să aflu cine este cel pe care ar trebuisă-l invidiez şi ce-a făcut el. De curând, am deschis o traducereapărută la Editura Nemira a uneia dintre cărţile celebre scrise deAlberto Manguel, am răsfoit-o, apoi am devorat-o şi, în cele dinurmă, am înţeles entuziasmul cronicarului de la SundayTimes.

Alberto Manguel, născut în 1948, este un scriitor, traducătorşi editor canadiano-argentinian. A publicat un "Dicţionar allocurilor imaginare", o "Istorie a cititului", dar este celebru şipentru mai multe antologii şi mai ales pentru această "Bibliotecă anopţii", transpusă în româneşte de Anca Stoiculescu. În anul 2000 acumpărat o casă parohială în Franţa, pe care a renovat-o şi aamenajat-o şi în care şi-a făcut o bibliotecă de... 30.000 decărţi!

"Iubirea faţă de biblioteci, spune Manguel, ca mai toateiubirile, trebuie învăţată. Niciun om, păşind pentru întâia oarăîntr-o încăpere confecţionată din cărţi, nu va şti, instinctiv, cumsă se poarte, ce anume trebuie să facă, ce i se îngăduieşte, ce ise permite. Poţi fi cuprins de groază - observând grămezile decărţi şi vastitatea spaţiului, simţindu-te batjocorit de prezenţa atot ceea ce nu ştii, uitându-te în jur - şi rămăşiţele acestuisentiment pot să nu piară niciodată."

Dintre cărţi, Alberto Manguel nu-şi ascunde optimismul. Întrebat(la scurtă vreme după apariţia cărţii despre care vorbim în acestnumăr) despre viitorul cărţii, a răspuns fără înconjur: "Nu cred căva dispărea cartea din hârtie şi cereneală, atâta vreme cât lăsămtehnologiile să coexiste. Ideea că ceva trebuie să înlocuiascăaltceva doar pentru că acesta din urmă e nou nu se susţine - nu s-aîntâmplat în cazul fotografiei şi picturii, nu s-a întâmplat încazul filmului şi teatrului, nu se va întâmpla cu tehnologiaelectronică şi pagina printată. Am fost încântat acum câţiva anicând Bill Gates a scris o carte despre sfârşitul hârtiei şi apublicat-o pe hârtie. Asta spune mult."

Plecând de la biblioteca din Alexandria, sortită pieirii, şiajungând până la bibliotecile personale ale lui Charles Dickens şiale multor altora, "Bibliotecanopţii"este o carte extrem de personală carepune în lumină rolul hotărâtor pe care îl au şi trebuie să îl aibăîn continuare bibliotecile în civilizaţia noastră, ca muzee alememoriei şi experienţei umane. Manguel dă dovadă de o rară erudiţieocupându-se de bibliotecă în calitatea ei de "entitate aflată încontinuă creştere". Ocupându-se de bibliotecă noaptea, pentru că,atunci, "lumea de afară dispare şi nu mai există decât acest spaţiual cărţilor. "Pe întuneric, când ferestrele îi sunt luminate şirafturile de cărţi strălucesc, bibioteca este un spaţiu închis, ununivers al regulilor egocentrice, care pretind să le înlocuiascăsau să le traducă pe acelea ale universului amorf de afară."

În cincisprezece capitole înţesate de imagini, autorul se ocupăde mitul bibliotecii, de ordonare, spaţiu, putere, umbră, formă,hazard, atelier, de biblioteca mentală, de uitare, supravieţuire,imaginaţie şi identitate şi încă multe altele. "Fiecare bibliotecăeste exclusivistă, din moment ce selecţia cărţii, oricât de vastăar fi, lasă în afara pereţilor instituţiei rafturi nesfârşite demanuscrise care, din motive ce ţin de gusturi, cunoştinţe, spaţiuşi timp, nu au fost incluse. Fiecare bibliotecă invocă propriafantomă întunecată; fiecare sistem de ordonare lasă în urma saumbra unei biblioteci a absenţelor."

În final, Alberto Manguel se întoarce la discuţia crudă despredispariţia cărţii, aşa cum o ştim de secole, şi ajunge la oconcluzie liniştitoare: "Fiecare tehnologie nouă prezintă uneleavantaje faţă de cea precedentă, dar, în mod necesar, nu posedătoate atributele acesteia.(...) Textele electronice care nunecesită spaţiul paginilor pot convieţui amiabil cu paginile carenu necesită electricitate; ele nu trebuie să se excludă reciproc înefortul de a ne sluji cât mai bine pe noi. Imaginaţia umană nu esteşi nu trebuie să fie monogamă.(...) Dacă Biblioteca din Alexandriaa constituit emblema ambiţiei noastre de a fi omniscienţi, Web-ulconstituie emblema ambiţiei noastre de a fi omniprezenţi. ...Eposibil ca, odată cu apariţia unei noi tehnologii de colectare ainformaţiei, Web-ul, cu toată vastitatea sa, să ne pară banal şidemodat..."

"Alberto Manguel - scria Washington Post Book World-oferă o carte absolut fermecătoare, captivantă pentru oricepasionat de lectură şi o adevărată inspiraţie pentru cei care auvisat vreodată să-şi alcătuiască o bibliotecă personală."

Alberto Manguel - Biblioteca nopţii. Editura Nemira.Traducere de Anca Stoiculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO