Ziarul de Duminică

Biblioteca secretă a unui dictator/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

04.07.2013, 23:38 109

România se alătură ţărilor ESTA

Unul dintre cei mai cunoscuti actori culturali romani, jmEvents, cu numeroase programe si proiecte europene si internationale (www.jmEvents.ro ), adauga in portofoliu un eveniment de marca - infiintarea ESTA Romania (foto 1).

European String Teachers Association (ESTA) este o organizatie prestigioasa, cu sediul la Berna, cu statut consultativ la Consiliul Europei. ESTA a fost infiintata in 1972, de artisti eminenti, printre care Yehudi Menuhin, Marianne Kroemer si Max Rostal, fiind in prezent o organizatie umbrela care gazduieste 30 de filiale nationale si peste 5.000 de profesori ca membri. Reteaua ESTA include Austria, Albania, Belgia Flanders, Belgia Wallon, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Israel, Italia, Kosovo, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Marea Britanie si Ucraina.

Scopul initial al ESTA a fost promovarea celor mai inalte standarde in procesul de predare a instrumentelor de corzi si incurajarea schimbului de idei intre profesorii de corzi si artistii din Europa. In prezent, obiectivele ESTA vizeaza: oferirea unei platforme internationale de promovare si comunicare pentru artistii si profesorii de vioara, viola, violoncel si contrabas din intreaga Europa; organizarea de evenimente dedicate artistilor si profesorilor de corzi - forumuri, seminarii, conferinte, workshopuri; prezentarea platformelor de tineri artisti, concursuri, festivaluri in domeniul instrumentelor de corzi; promovarea calitatii actului pedagogic si de interpretare la cele mai inalte standarde.

ESTA se bucura de numeroase parteneriate internationale cu asociatii si retele profesionale din intreaga lume American String Teachers Association (ASTA / SUA), Australian String Association ( AUSTA / Australia), STANZA (Noua Zeelanda) si STRINGNET (Africa de Sud). De asemenea, intre partenerii sai se numara European Piano Teachers Association (EPTA).

In 2013 Romania se alatura tarilor in care exista o filiala ESTA, prin invitatia primita de jmEvents, de a infiinta organizatia nationala.

Pentru inceput, membrii organizatiei au fost selectati din institutiile de invatamant muzical din Bucuresti si jud. Ilfov - universitate, academie, licee, scoli de muzica, urmand ca lista acestora sa se completeze cu profesori de vioara, viola, violoncel si contrabas din intreaga tara.

La conducerea ESTA Romania se afla dl. Luigi Gageos / Presedinte si Prof. Nicolae Antonescu / Vicepresedinte.

 

Fiat devine cel mai mare acţionar al ziarului Corriere della Sera

Fiat va deveni cel mai mare acţionar al influentului ziar italian Corriere della Sera, cu o participaţie de 20% la compania-mamă RCS Mediagroup, care va finaliza o majorare de capital de 400 milioane euro, în contextul veniturilor şi profitului în scădere. Producătorul auto de la Torino îşi va dubla participaţia la RCS Mediagroup la 20% după încheierea majorării de capital, a anunţat Fiat într-un comunicat publicat duminică, preluat de Financial Times. Tranzacţia va întări zvonurile că preşedintele Fiat, John Elkann (foto 2), încearcă să încurajeze consolidarea sectorului media din Italia.

Elkann (37 de ani), moştenitorul familiei Agnelli, este cunoscut drept un pasionat al afacerilor în media. Fiat controlează şi La Stampa, un alt ziar de largă circulaţie în Italia. John Elkann, nepotul lui Gianni Agnelli, este membru în boardul The Economist. De asemenea, el a intrat recent în consiliul de administraţie al News Corp., fiind prieten cu James Murdoch, directorul executiv de operaţiuni al grupului şi fiu al magnatului media Rupert Murdoch. Elkann s-a născut la New York în 1976, fiind fiul contesei Margherita Agnelli de Pahlen, fiica lui Gianni Agnelli, şi al lui Alain Elkann, jurnalist şi scriitor.

Biblioteca secretă

Fostul dictator chilian Augusto Pinochet (foto 3), din ale cărui ordine au fost arse cărţi în stradă şi au fost trimişi scriitori în exil, avea o bibliotecă secretă impresionantă, care adăpostea aproximativ 50.000 de volume, potrivit unei anchete realizate de un jurnalist chilian. Cartea-anchetă Viaţa literară secretă a lui Augusto Pinochet, scrisă de jurnalistul Juan Cristobal Peña, a devenit deja un bestseller, la puţin timp de la apariţia pe piaţă. În volum, Peña povesteşte că generalul colecţiona cărţi într-un mod compulsiv şi astfel a ajuns să aibă în propria bibliotecă peste 50.000 de volume.

Fostul dictator nu prefera nici poezia, nici proza de ficţiune, ci era mai degrabă un pasionat al cărţilor de istorie, geografie şi marxism, ideologie pe care încerca să o stârpească prin una dintre cele mai brutale represiuni, în anii cât a fost la conducerea ţării, între 1973 şi 1990.

Situată într-un spaţiu care nu era frecvent locuit de Pinochet, biblioteca a devenit cunoscută în 2004, în paralel cu descoperirea unei averi deţinute de acesta în bănci din Statele Unite ale Americii, estimată la 20 de milioane de dolari.

„Este stupefiant cum un asemenea personaj, care nu citea nimic sau citea foarte puţin, un incult în aparenţă, era posesorul unei biblioteci private care este probabil cea mai importantă din Chile sau chiar din America latină”, a subliniat autorul cărţii, care a adăugat că valoarea acestor volume este estimată la trei milioane de dolari.

Cea mai mare parte a operelor a fost cumpărată de Pinochet din diferite anticariate din  Santiago. Biblioteca conţine enciclopedii, dicţionare, dar şi multe cărţi în limba franceză despre marxism şi despre Napoleon, idolul lui Pinochet.

Experţii care au examinat biblioteca au găsit rafturi întregi cu cărţi care nu au fost deschise, opere amestecate între ele şi „mii de cărţi rare într-un amestec de bibelouri, suveniruri, tablete de ciocolată şi obiecte personale”, mai scrie în carte.

 

Castelul Corvinilor din Hunedoara, în topul palatelor „de poveste”

Castelul Corvinilor din Hunedoara (foto 4) este menţionat între construcţiile de gen din lume care par a fi desprinse din basme, într-un clasament alcătuit de site-ul american huffingtonpost.com. Castelul din România se numără printre cele 10 palate „de poveste” scrie Mediafax. Între palatele de basm se numără şi castelul Leslie din Glaslough (Irlanda), castelele Neuschwanstein şi Hohenschwangau din Germania, castelul din Sussex (Marea Britanie), castelul Eltz din Germania şi castelul Lichtenstein din Baden-Württemberg. Unicitatea Castelului de la Hunedoara constă în gradul înalt de reprezentativitate pentru arhitectura militară din sud-estul Europei secolului XV, el întrunind cele mai dezvoltate elemente de arhitectură civilă. Palatul Mare este o construcţie de inspiraţie franceză, unică în spaţiul dominat de regatul maghiar în acea perioadă, ilustrând măreţia unei mari familii, cea a Hunedoreştilor, capabilă să împrumute modele arhitecturale dintr-un spaţiu care găzduieşte una dintre cele mai strălucite civilizaţii medievale: Franţa, se arată pe site-ul Castelului Corvinilor.

Turneu la 60 de ani!

Membrii trupei The Rolling Stones (foto 5), aflaţi în turneul care marchează 50 de ani de carieră, spun că au început deja să facă planuri pentru seria de concerte prin care vor sărbători şase decenii de la înfiinţarea formaţiei. Într-un interviu pentru revista Class Rock, chitaristul Keith Richards a declarat: „Am avut câteva dependenţe în viaţa mea. Singura dependenţă de care nu pot scăpa este să cânt cu Rolling Stones.” „Toate aceste zerouri care vin... 30, 40, 50 de ani. Nu văd de ce nu ar fi şi un 60 de ani”, a mai spus acesta.

The Rolling Stones, înfiinţată la Londra, în 1962, este una dintre cele mai renumite formaţii rock din lume. Trupa este formată din Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts şi Ronnie Wood. The Rolling Stones a vândut peste 200 de milioane de albume în lumea întreagă şi a susţinut mii de concerte cu casa închisă. În 2007, formaţia The Rolling Stones a concertat şi în România, pe stadionul Lia Manoliu din Bucureşti.

 

Stocarea alimentelor în Spaţiu

Un academician cu cetăţenie română şi americană, Adrian Toader-Williams, a trimis la NASA un proiect de cercetare a stabilităţii şi protecţiei alimentelor faţă de efectele radiaţiilor cosmice în zborurile spaţiale, pentru a ajuta astronauţii să foloseasă hrană mai rezistentă la impactul radiaţiilor.

Adrian Toader-Williams a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că lucrează de peste 16 ani la proiectul de cercetare pe care l-a trimis la NASA.

„Lucrez la acest proiect din 1997, iar la dosar de peste şase luni, şi l-am trimis la NASA pentru a mă încadra înainte de data limită de 1 iulie. Se pot depune proiecte de cercetare pentru obţinerea unor finanţări din partea NASA doar de trei ori pe an, la 1 martie, 1 iulie şi 1 noiembrie. Proiectul de cercetare se referă la studierea stabilităţii şi protecţiei produselor alimentare faţă de efectele radiaţiilor cosmice în misiunile şi zborurile spaţiale care implică prezenţa omului. Aceste alimente suferă transformări cu potenţial toxic, iar acest lucru trebuie elucidat. Cercetările i-ar ajuta pe cosmonauţi prin folosirea anumitor alimente şi modul lor de conservare în containere speciale, mai rezistente la impactul radiaţiilor cosmice. Având în vedere că am două masterate şi un doctorat, plus titlul de academician, cred că sunt destul de calificat pentru a aborda o astfel de temă”, a spus Toader-Williams.

Academicianul a subliniat că este foarte importantă stocarea alimentelor în spaţiu, în condiţiile în care radiaţiile cosmice ar avea efecte negative asupra lor şi, implicit, asupra echipajelor umane. „În spaţiu, şi corpul uman este expus la radiaţii, dar el are un sistem de apărare, un sistem imunitar, care, în urma unor mutaţii ce au loc în organism, are capacitatea de a identifica celulele bolnave şi a le înlocui. Această problemă nu a fost pusă până acum, ce se întâmplă cu alimentele care nu au niciun sistem de apărare în faţa radiaţiilor cosmice. Eu suspectez că valoarea lor nutriţională este compromisă, nu numai că ar putea să nu mai fie atât de nutritive, dar, mai mult, se pot forma conglomerate, lanţuri de molecule cu caracter toxic, cu efecte negative asupra sănătăţii echipajelor umane din staţiile şi zborurile spaţiale. Să ne gândim în perspectivă, că peste 20-30 de ani poate vor avea loc zboruri interplanetare, iar protecţia alimentelor în navele spaţiale va fi una extrem de importantă”, a explicat academicianul.

El crede că aceste cercetări ar putea ajuta şi pe Pământ, la înţelegerea efectelor oxidative ale cărnii. „Dacă iei o bucată de carne şi o ţii în congelator, o poţi scoate şi o poţi mânca după o săptămână. Dar după un an, chiar dacă a stat la minus 40 de grade, nu o mai vrea nimeni. Ce s-a întâmplat acolo? Au avut loc fenomene fizico-chimice care ţin în mod direct sau indirect de radiaţiile cosmice”, a menţionat Toader-Williams.

Academicianul crede că rezultatele acestor cercetări vor însemna paşi importanţi în a elucida formarea primelor molecule organice şi originea vieţii.

„Odată ce aflăm ce se întâmplă cu produsele alimentare în câmpurile energetice - radiaţiile cosmice, vom face un pas enorm către a elucida cine suntem şi de unde venim, respectiv originea vieţii. Dacă se acceptă proiectul, mă voi ocupa de cercetare în laboratoare din SUA, vor fi colaborări cu alte laboratoare. O astfel de cercetare poate dura doi sau trei ani, poate chiar mai mult. Voi afla într-o lună-două dacă a fost acceptat proiectul. Dacă nu va fi acceptat acum, va fi acceptat mai târziu”, a menţionat academicianul româno-american.

Adrian Toader-Williams s-a născut la Medgidia, în anul 1956, iar la 16 ani, în 1972, a câştigat medalia de argint la Târgul Internaţional de Invenţii la Tokyo cu proiectul unei pompe electromagnetice cu flux continuu, fără rotor.

La 23 de ani, în 1978, a emigrat în SUA, ca dizident politic care a făcut parte din Mişcarea „Paul Goma”. În SUA, s-a stabilit în California, unde, la vârsta de 42 de ani, în 1998, a absolvit Santa Monica College şi a obţinut o diplomă în ştiinţe generale. În perioada studenţiei a fost preşedintele Asociaţiei Studenţeşti a Colegiilor de Stat din sudul Californiei şi a răspuns de problemele a peste 1,3 milioane de studenţi.

 

Mariana Nicolesco: „Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul”

Soprana Mariana Nicolesco (foto 6), ambasador onorific UNESCO, a declarat la Reuniunea organizaţiei de la Paris că „nimic nu îi poate apropia pe oameni mai mult decât cântul”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX. Cunoscuta soprană, laureată a Medaliei UNESCO pentru merite artistice, „în semn de recunoaştere a performanţelor sale pe scenele marilor teatre de operă ale lumii"”, şi Artist UNESCO pentru Pace, „în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a promovării idealurilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură”, a ţinut o cuvântare de impact la reuniunea de la Paris, la care au luat parte personalităţi internaţionale de prim rang.

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a subliniat cu pasiune rolul educaţiei şi al culturii într-o societate în profundă metamorfoză şi criză, ca aceea în care trăim.

Mariana Nicolesco a evocat credo-ul său, raţiunea sa de a fi ca artistă lirică, felul în care înţelege să servească arta sacră a cântului şi splendorile pe care le oferă infinitele posibilităţi de expresie ale vocii umane, „instrumentul suprem al adevărului”. "„Da, acesta este cuvântul, căci arta ne revelează deopotrivă adevărul şi frumosul, comori inestimabile pe care suntem chemaţi să le prezervăm şi să le glorificăm”, a subliniat  Mariana Nicolesco.

„Nicio carte nu ne va învăţa vreodată să cântăm. Transmiterea directă de la maestru la elev a legilor şi a valorilor eterne ale acestei arte va fi întotdeauna garanţie că acestea nu  se vor pierde în vreun fel. Şi ar fi tragic dacă s-ar pierde, căci vocea şi cântul sunt totdeodată legătura noastră primordială cu Creatorul şi vehiculul comuniunii noastre. Căci, într-adevăr, nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul”, a adăugat soprana română.

Franz Kafka celebrat de Google

Franz Kafka (foto 7) a fost celebrat de Google printr-un logo special, la aniversarea a 130 de ani de la naştere. Logo-ul a reprezentat o sinteză a „Metamorfozei”, povestea halucinantă şi grotescă a unui agent de vânzări mărunt care se transformă peste noapte într-o gânganie urâtă.

Reprezentant al prozei moderne, scriitorul a exercitat o influenţă decisivă asupra literaturii postbelice. Romanele sale se caracterizează printr-o viziune halucinantă, grotescă, stranie asupra realităţii, marcată de expresionism şi suprarealism, în care condiţia tragică a omului este reprezentată parabolic.

Înainte de a muri (3 iunie, 1924) din cauza unor complicaţii apărute după ce s-a îmbolnăvit de tuberculoză, scriitorul i-a lăsat toate documentele şi manuscrisele sale lui Max Brod, cerându-i biografului să distrugă documentele rămase nepublicate după decesul său. Max Brod nu a ţinut cont, însă, de ultima dorinţă a prietenului său şi a păstrat aceste manuscrise, pe care le-a salvat, în 1939, când s-a refugiat la Tel Aviv, după invadarea Cehoslovaciei de trupele naziste. Brod a decedat la Tel Aviv în 1968 şi le-a lăsat prin testament secretarei şi presupusei sale amante Ester Hoffe. Când aceasta a murit, în 2007, la vârsta de 101 ani, cele două fiice ale sale, Eva Hoffe şi Ruth Wiesler, au moştenit această colecţie de documente.

În testamentul său, Max Brod i-a cerut secretarei sale Ester Hoffe să doneze la rândul ei toate bunurile sale, evaluate la mai multe milioane de dolari, „Universităţii ebraice din Ierusalim sau Bibliotecii municipale din Tel Aviv sau unei alte instituţii din Israel sau din străinătate.”

În octombrie 2012, un tribunal israelian a ordonat ca arhivele scriitorului Max Brod, ce conţin texte scrise de Franz Kafka, să fie transferate Bibliotecii Naţionale a Israelului, punând astfel capăt unor controverse care s-au întins pe durata a peste patru decenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO