Ziarul de Duminică

BOOKCOM / Razboi la Harvard

BOOKCOM / Razboi la Harvard
31.03.2009, 16:02 19

Pe www.parismatch.com, Frederic Beigbeder scrie despre un subiect care era cat se poate de firesc sa-l atraga: un golden boy al sistemului, care se revolta livresc impotriva sistemului. (Recunoaste cineva tema din 99 francs/14,99 euros?!?)

McDonell provine dintr-o familie bine pozitionata a establishmentului cultural si mediatic din New York. Poate chiar prea bine situata, ceea ce i-a adus acuzatii previzibile de nepotism, tatal sau conducand Sports Illustrated si fiind prieten cu oameni ca Hunter S. Thompson (cu care Terry "Big Sky" McDonell a lucrat la Rolling Stone), Joan Didion, Richard Price sau Jay McInerney (adica personalitatile care au oferit comentariile elogioase de pe copertile juniorului). In plus, nasul de botez al lui Nick este Morgan Entrekin, proprietarul trustului de media care detine editura (Grove Press) la care a aparut romanul de debut – Twelve, in 2002.
Profitand de acest indubitabil culoar favorabil, Nick a debutat en fanfare la numai 17 ani, cu un roman violent, despre tinerii narcomani din Manhattan. Cartea a beneficiat de comentarii elogioase, inclusiv in The New Yorker, Entertainment Weekly sau The New York Times, fiind comparat cu debuturile lui Jay McInerney (Bright Lights, Bright City) sau Bret Easton Ellis (Less Than Zero).
Apoi, in 2005, a recidivat cu The Third Brother, povestea semiautobiografica a unui student de 19 ani de la Harvard, care este marcat de perioada petrecuta in Thailanda, in practica la un ziar. McDonell insusi lucrase pentru Time Asia, evident cu ajutorul unui fost subaltern al tatalui sau, Karl Taro Greenfeld. Din nou a beneficiat de o primire fastuoasa!
Al treilea roman, insa, a fost refuzat (sau drastic cenzurat) de mai multi editori americani, fiind acceptat, fara modificari, doar la Paris, de Flammarion – Guerre a Harvard. Editorii de acasa nu au mai gustat, de aceasta data, demitizarea unui loc sacru al culturii americane, cea mai faimoasa institutie de cultura fiind descrisa ca o combinatie intre o crasma si un bordel (violuri incluse).
Cenzura exista si e victorioasa in continuare!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO