Ziarul de Duminică

Bucureşti ComicsFest/ de Ziarul de duminică

Bucureşti ComicsFest/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

04.07.2014, 00:08 195

Sâmbătă, 28 iunie, şi duminică, 29 iunie, la Galeria Saint Ink din Bucureşti a avut loc cea de-a treia ediţie a Bucureşti ComicsFest. Festivalul a strâns la un loc mare parte din ceea ce este legat de benzile desenate româneşti: edituri, autori, cele mai noi publicaţii, expoziţii de comics şi benzi desenate din toate colţurile ţării, proiecţii, boardgames şi graffiti. Au fost programate ateliere de desen pentru copii, apoi pentru cei mai experimentaţi. Nenumărate evenimente au atras atenţia:

 
  • Revista Comics prezentă printr-o serie de proiecţii în care apar toţi cei peste 70 de autori care au publicat în cele 21 de numere.

  • A apărut un nou album al editurii HAC BD: este vorba de „Zobb, un extraterestru în Bucureşti” de Octav Ungureanu. Albumul de 100 de pagini cuprinde cele 186 de episoade de comics publicate săptămânal, timp de 4 ani, în revista Şapte Seri. Lansarea a avut loc în prima zi de Bucureşti ComicsFest.

  • Nilu Crocodilu a lansat două cărticele - Magicieni şi Mac

  • Domnul Puiu Manu (foto 1), cel mai prolific autor de benzi desenate româneşti, a prezentat albumul „Ioniţă Tunsu, un haiduc de Bucureşti” dar şi alte benzi desenate.

  • Romanele grafice şi audio ale Editurii Casa Radio, apărute în Colecţia Radio-Prichindel, BDĂCD, coordonată de artistul Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată). Legendarul Puiu Manu semnează romanele grafice Omul invizibil de H.G. Wells şi David Copperfield de Charles Dickens. Împreună cu Alexandru Ciubotariu, Puiu Manu a realizat şi Peripeţiile lui Ulise de Homer. Lavinia Trifan Pop a desenat aventurile lui Tartarin din Tarascon de Alphonse Daudet, un audiobook grafic nominalizat în cadrul concursului naţional de design de carte, secţiunea carte ilustrată – Cele mai frumoase cărţi din România, ediţia a II-a, 2013. Lavinia Trifan Pop semnează grafic şi aventurile Motanului încălţat de Charles Perrault, în timp ce Ionuţ Popescu i-a desenat pe Tom Sawyer şi Huckleberry Finn de Mark Twain. Alexandru Ciubotariu este autorul operei grafice Cocoşelul neascultător de Ion Lucian, precum şi a lui Cipollino de Gianni Rodari, un roman grafic care s-a bucurat de un succes extraordinar printre cititori. 

 

Ce a însemnat, pe scurt, Bucuresti ComicsFest 2014:

Au fost expuşi peste 40 de autori de benzi desenate, au participat 6 reviste (Harap Alb continuă, Revista Comics, Great Snake, Terapie de Basm, Dezarticulat, Sefeu), 4 edituri (Mandragora, HAC!BD, Casa Radio, Jumătatea Plină), s-au putut cumpăra cele mai noi albume româneşti (Profeţia Urbană, Ţara Desenată, Cei de dincolo, Mickey pe Dunare, Mac, Magicieni), cât şi apariţii mai vechi (Ioniţă Tunsu, Elabuga, Ciutanul, Legendele Dacilor, ComicsCevaMărunt). Au fost şi comics-uri cu supereroi la standurile Rabit Comics şi ComicBookCity şi boardgames de la Taraba de Jocuri.

Au mai fost 4 lansări (Zobb, un extraterestru în Bucureşti cel de-al treilea titlu al HAC!BD, HAC#11, Zbeng şi Zbântui şi Revista COMICS nr.21). Pe peretele lateral al galeriei a aparut o nouă Pisică Pătrată iar în jur de 12 autori prezenţi au desenat cu markerele Posca pe un mare mesh publicitar reciclat, într-un meci de benzi desenate pe doua echipe – roşu şi negru.

Au venit şi reprezentanţi ai Sibiu ComicsClub şi chiar 3 autori bulgari, iniţiatorii Muzeului Benzii Desenate din Ruse, Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO