Ziarul de Duminică

Buletin de stiri

Buletin de stiri
05.09.2008, 01:23 28

"News Of Future" - http://www.newsoffuture.com - este un website pe care vi-l recomand cu caldura. O sa va dati seama ca, desi foarte "entertaining", continutul sau editorial porneste de la premise foarte viabile ale prezentului. Ideea de baza este prognozarea unor evolutii si evenimente viitoare, pornindu-se de la niste realitati ale prezentului. Astfel, se prefigureaza o posibila harta a viitorului. Autorii realizeaza aceste prognoze pe sase perioade de timp: anii 2020, 2025, 2030, 2035, 2040 si 2050.
Sa vedem cum ar arata principalele evenimente ale anului 2020 - pe restul lasandu-va pe dumneavoastra sa le descoperiti.
* 20 august 2020. Viitorul cinematografiei. In aceasta seara isi are premiera Tickle, primul lungmetraj de animatie cu personaje cu infatisare umana reala. Provocarea lansata spectatorilor? Sa spuna care sunt actori reali si care generati pe computer. Premise: evolutie fireasca a animatiei pe computer, inceputa in 1995 cu Toy Story si continuata magistral mai apoi de Animatrix sau Final Fantasy: Spirits Within (in imagine) in anii 2000. Concluzia? Nu mai ai nevoie de staruri umane care sa ceara 25 de milioane de dolari pe un rol.
* 8 martie 2020. In ciuda pretului ridicat al petrolului, numarul mondial de autovehicule a crescut cu 80% in ultimii 20 de ani, ajungand la 1,4 miliarde. Cu atat mai spectaculoase rezultatele programului End Of Life Vehicle, introdus in urma cu 15 ani, care obliga producatorul sa-si recicleze vehiculele uzate. Cantitatea totala de masini uzate din tarile dezvoltate s-a triplat in ultimii 20 de ani, ajungand la 393 de milioane de tone, dar prin implementarea acestui program, rata de reciclare in tarile dezvoltate a ajuns la 95%. Singurele probleme sunt legate de elementele din cauciuc, plastic si metale neferoase, mai greu de reciclat decat fierul si otelul.
* 12 ianuarie 2020. Pretul petrolului a atins cota-record de 320 dolari barilul in aceasta saptamana, iar analistii sunt siguri ca va depasi pragul psihologic de 350 USD foarte curand. Pretul petrolului si-a inceput cresterea accelerata in 2010, sarind brusc la 200 USD/baril, cand Arabia Saudita a anuntat oficial scaderea dramatica a productiei de titei din Ghawar, cel mai mare camp petrolifer din lume. Productia mondiala totala in acest moment este de 91 de milioane barili/zi. Pentru ca pretul petrolului sa scada la nivelul de dinainte de 2010, cu ajustarea de inflatie aferenta, productia mondiala ar trebui sa creasca macar cu 10%.
* 5 ianuarie 2020. China va depasi in aceasta luna nivelul-record de un miliard de utilizatori de telefoane mobile, de trei ori mai multi decat in urma cu 15 ani. Piata de telefonie mobila chineza este mai mare decat cea europeana, japoneza si americana la un loc. Numarul mondial de utilizatori de telefoane mobile va atinge si el nivelul de cinci miliarde in acest an, reprezentand 65% din populatia mondiala. Dar cea mai mare rata de crestere la acest capitol o are India, care in urmatorii zece ani va depasi China. Insa China detine cei mai multi utilizatori de internet din lume: peste 400 de milioane. Unul dintre motive este cresterea numarului de chinezi vorbitori de limba engleza, numarul lor fiind egal cu cel al vorbitorilor nativi de engleza din toata lumea.
n In fine, tot pentru 2020 sunt prognozate, la nivel mondial, 16 milioane de noi cazuri de cancer, generalizarea tehnologiei VoIP (Voice Over Internet Protocol), topirea completa a zapezii si ghetarilor de pe Kilimandjaro (cel mai inalt varf din Africa) din cauza incalzirii globale, precum si cresterea exponentiala a productiei mondiale de energie eoliana, prin dezvoltarea asa-numitelor "ferme marine de vant" - campuri de generatoare eoliene amplasate pe mari si oceane.
n Cea mai tare stire din 2050? Un echipaj de astronauti va conduce pe planeta Marte primul turist, omul de afaceri american Patrick Clifford, de 38 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO