Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI/ Cat il mai asteptam pe Godot?

BULETIN DE STIRI/ Cat il mai asteptam pe Godot?
09.02.2010, 14:27 34
Lebede pe gheataprimavara
Incepand cu anul 1967, cea maifaimoasa trupa de balet pe gheata - The Saint-Petersburg StateBallet on Ice (foto 1 si 2) - a incantat o lume intreagaprin intermediul a mii de turnee. Mai sunt doar doua luni pana candtrupa soseste in Romania, urmand sa evolueze, in premiera, pe 14aprilie 2010 la Sala Palatului, pentru a dezvalui publiculuibucurestean o viziune inedita a "Lacului Lebedelor". Compania debalet de origine rusa a ales sa combine intriga povestii cu muzicalui Ceaikovski. Show-ul este oferit de Ambasada Federatiei Ruse siAgentia Vreau Bilet. Preturile biletelor pentru acest spectacolsunt cuprinse intre 70 si 200 de lei, fiind disponibile in reteauaVreau Bilet, Unirea Shopping Center et. 2 si Carrefour Feeria -Baneasa Shopping City, Pasajul Universitatii - Agentia TridentTouring, la Sala Palatului si online pewww.vreaubilet.ro.
Ati scris o piesa de teatru?Trimiteti-o la Comedie!
Teatrul de Comedie a lansatrecent Concursul de Comedie Romaneasca, ediţia a V-a. Pieselepentru concurs, texte de comedie românească inedite (care nu au maifost publicate sau montate pe scenă, la teatrul de televiziune sauradiofonic) vor fi tehnoredactate cu diacritice. Manuscrisele voravea menţionat titlul, dar nu şi autorul. Cele 3 exemplare vor fitrimise intr-un plic format A4 impreună cu un plic mai mic,sigilat, care va avea scris in exterior titlul piesei, iar ininterior datele de identificare ale autorului. Adresa Teatrului deComedie: str. Sf. Dumitru nr. 2, sector 3, cod 030077, Bucureşti.Data-limită pentru expedierea materialului: 15 martie 2010. PremiulI va avea valoarea de 5.000 RON, Premiul 2 - de 3.000 RON, iarPremiul 3 - de 2.000 RON. Câştigătorii vor fi anunţaţi in cadrulGalei Comediei Romanesti, ce va inchide festCO 2010 pe data de 22mai.
Marele Jaf al Bancii,reconstruit la ICR
Astazi, 12 februarie, de la ora18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38), in cadrulprogramului Seara de film, va fi proiectat, in premieră inRomânia, documentarul Reconstruction/Reconstrucţie(SUA, 2001, 90 min), realizat de Irene Lusztig. Proiecţia vafi urmată de o dezbatere la care vor participa Irene Lusztigşi Adina Brădeanu, critic de cinema. Filmat in perioada1998-1999 şi lansat in 2001, documentarul Reconstrucţie(producţie Komsomol Films) explorează ramificaţiile micropoliticeale jafului petrecut in 1959 la Banca Naţională a României. Luândca puncte de pornire documentarul Reconstituirea realizat deVirgil Calotescu in 1960, documentele existente in Arhiva CNSAS şiconfesiunile membrilor propriei familii, Irene Lusztig rescriefaptele intr-o ordine personală, plasând-o in centrul imaginii peMonica Sevianu, bunica sa maternă, singura femeie implicată inatacul băncii şi unica supravieţuitoare a evenimentelor. Filmul aparticipat la numeroase festivaluri internaţionale.
Carte de comunicare peiPhone
In cursul lunii martie, cartea"Secretele relaţiei cu presa - sfaturi practice şi studii decaz", de Larisa Toader, va fi lansată in format electronic,adaptat dispozitivelor iPhone, iPod Touch şi iPad. Evenimentul vaavea loc concomitent cu lansarea cărţii in format tipărit. Carteava fi adaptată in format eBook de către Felician Ursache, fondatorRanduSoft, iar utilizatorii de iPhone şi iPod Touch vor puteadescărca aplicaţia gratuit, de pe App Store, incepând cu finalullunii februarie. Proiectul işi propune să ofere cititorilor oprezentare reală a activităţii din agenţiile şi departamentele derelaţii publice, fiind, in acelaşi timp, un instrument de promovarenonconformistă pentru partenerii şi sponsorii săi. RanduSofteste numele sub care semnează Felician Ursache, programator româncare şi-a propus realizarea unui proiect de promovare a valorilorculturale ale românilor in rândul utilizatorilor de iPhone, iPodTouch şi iPad, prin crearea de aplicaţii româneşti.
Daca e luni, la MNLR eSorescu
Muzeul Naţional al LiteraturiiRomâne organizează luni, 15 februarie, la ora 13.30, o manifestare"Rotonda 13" dedicată artistului (poetului şi pictorului) MarinSorescu (foto 3). La dezbatere sunt invitaţi Eugen Simion, MihaelaConstantinescu-Podocea, Ion Cocora, Tudor Nedelcea şi GeorgeSorescu. Amfitrionul intâlnirii va fi Lucian Chişu, directorulMNLR. Cu aceeaşi ocazie vor avea loc vernisajul unei expoziţii depictură cuprinzând lucrări semnate de Marin Sorescu şi prezentatede Sorina Sorescu, Pavel Şuşară şi Florin Rogneanu, plus proiecţiafilmului realizat de Viorel Coman - "Cu avânt pe apa Dunării" -,care ofera imagini inedite cu Marin Sorescu la Brăila. Evenimentuleste realizat in parteneriat cu Muzeul de Artă Craiova şi Fundaţia"Marin Sorescu".
Opt poeti olteni inBelgia
In ultimul său număr din 2009,trimestrialul de poezie Le Journal des poetes, ce apare inBelgia, a publicat două pagini de poeme selectate din cărţile unormembri ai Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.Le Journal des po'tes este cea mai veche şi mai valoroasăpublicaţie europeană de poezie, anul 2009 fiind al 78-lea incronologia apariţiei sale. Traducerile creaţiilor poeţilor olteniin limba franceză au fost realizate de studenţii CerculuiINTERCULTURA, coordonat de profesorul Ioan Lascu, sub indrumareaaltor cadre didactice de la catedra de specialitate a Facultăţii deLitere a Universităţii din Craiova: Anda Rădulescu, ValentinaRădulescu, Camelia Manolescu.
Urmează ca o antologie bilingvă,ce va cuprinde o selecţie din poezia a trei poeţi belgienicontemporani - Jean-Luc Wauthier, Marc Dugardin şi Rose-MarieFran'ois - să fie publicată la Craiova. In cadrul unui dosarintitulat "Poesie roumaine a Craiova" au fost tipărite grupaje depoezii aparţinând scriitorilor Paul Aretzu, Nicolae Coande, IonMunteanu şi Ioan Lascu. Proiectul de publicare a poeţilor olteni vacontinua şi in 2010: in primul număr al trimestrialului bruxellezva fi tipărită partea a doua a "Dosarului de poezie", care vacuprinde versiuni in limba franceză ale unor poeme semnate deGabriel Chifu, Ioana Dinulescu, Irina Mavrodin şi Florea Miu.(I.L.)
Weekend romanesc cu VondaShepard
"Tell Him", "Hoocked on aFeeling", "Searchin' my Soul" si piesele albumului "From The Sun"incânta publicul din România. Sibienii, brasovenii si bucuresteniiasteaptă cu nerăbdare să o asculte pe inegalabila interpretă.Turneul din România a inceput ieri, 11 februarie, la Casa deCultură a Studentilor din Cluj. Până duminică, sibienii, brasoveniisi bucurestenii vor avea parte de propriile concerte. Vonda Shepardva interpreta in premieră cea mai nouă piesă inregistrată anultrecut in albumul de colectie "The Best of Ally McBeal: The Songsof Vonda Shepard (Music from the Television Series)". "SomethingAbout You" in versiunea de studio a fost lansată in octombrie 2009in selectia "Best of". Tot pentru fanii "Ally McBeal", anul trecuta fost lansată o editie specială cu toate episoadele difuzate din1997 până in 2002.
Timisorenii il asteaptape Godot
Teatrul German de Stat Timişoara(TGST) pregăteşte o nouă premieră: Aşteptându-lpe Godot, de Samuel Beckett, sub direcţia de scenă aregizoarei Christiane J. Schneider din Frankfurt pe Main.Premiera are loc duminică, 21 februarie, ora 19.00, in salaTGST. Decorul şi costumele au fost create de Sandra Meurerdin Mannheim. Interpretează: Rareş Hontzu, Radu Vulpe, PeterPapakostidis, Horia Săvescu şi Simona Vintilă, aceasta din urmăsemnând şi asistenţa de regie. Aşteptându-l peGodot este unul dintre cele mai reprezentative textedramatice ale secolului XX şi e considerat un reper in creaţia luiSamuel Beckett şi a teatrului absurdului, introdus de acesta.Pentru coregrafia scenelor de luptă a fost cooptat Balazs Attila,de la Teatrul Maghiar de Stat "Csiky Gergely", iar asistenţa descenografie este asigurată de Fehervari Zsolt. Următoarelereprezentaţii au loc in sala TGST in zilele de miercuri, 24februarie, şiluni, 1 martie,de la ora19.00.
Poezie la primavedere
Secţia Poezie a AsociaţieiScriitorilor Bucureşti (ASB) anunţă deschiderea inscrierilor pentruproiectul "Poezie la prima vedere", ce se va derula incepând culuna martie a acestui an. Autorii care au volume de poeme in cursde apariţie editorială sunt invitaţi să facă o lectură publică inSala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din România sau la CentrulCultural "J.L. Calderon" al Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti,alături de editorii şi invitaţii lor. Programarea lecturilor se vaface in funcţie de solicitările depuse la sediul ASB sau trimise peadresa de e-mailcipariu@yahoo.com.
More Than 10 Meters ofWire
Centrul National al DansuluiBucuresti programeaza pe 14 februarie, la Sala Ronda, incepand cuora 19.00, concertul "More Than 10 Meters of Wire", sustinut deSorin Romanescu (foto 4). Muzicianul anului 2008 in jazzulromanesc, chitaristul Sorin Romanescu continua seria concertelorsolo inceputa in luna martie a anului trecut. Improvizat inproportie de 90%, recitalul se construieste in jurul mai multorchitare cu timbruri diferite, pe care muzicianul le folosestepentru a crea, in mod spontan, sonoritati, imagini, ritmuri,sugestii de stiluri, surprize. Pretul unui bilet pentru acestconcert este de 10 lei (7 lei cu reducere pentru studenti, elevi,pensionari). Biletele se pot achizitiona de la sediul CNDB inaintede inceperea spectacolului. Rezervari se pot face la adresarezervari@cndb.ro.
Amintiri deacum
Construit in 1992 şi definit caun muzeu al viitorului, Ars Electronica Center (AEC)este probabil cel maiimportant centru de expunere a artei electronice din lume şi,totodată, un laborator alartei electronice contemporane, situată la confluenţa dintreartă, tehnologie şi societate.Anul acesta, AEC (www.aec.at) găzduieşte, in 26 februarie,deschiderea Festivalului Internaţional nextComic 2010(www.nextcomic.org), parte a programului "Linz, capitala culturalăeuropeană 2009", iar in cadrul acestui eveniment ICR Viena aprogramat un performance susţinut de Daniel Dorobanţu, unul dintrecele mai cunoscute nume ale muzicii electronice româneşti, şi deMichaela Konrad, graficiană austriacă ale carei lucrări in tehnica offset seaflă in colecţia celebrului Muzeu Albertina din Viena. Instalaţia audio-vizualăconcepută de Daniel Dorobanţu sub genericul "Memories of Now" s-anăscut la confluenţa muzicii artistului român cu ciclul de comicartintitulat "Spacelove" al Michaelei Konrad şi construieşte o cupolăsonoră mereu schimbătoare, ce dialoghează cu oferta grafică. Fluxulsonor este insoţit de un performance vizual care experimentează diferiteforme de fuzionare cu oferta imagistică.
Sub genericul Memories ofNow - by Daniel Dorobanţu & Michaela Konrad,ICR

Viena va prezenta publiculuiaustriac un spectacol de 8 ore de sunet şi imagine, pe 26februarie, in Ars Electronica Center.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO