Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI/ Concert in Oraşul Ingerilor

BULETIN DE STIRI/ Concert in Oraşul Ingerilor
08.04.2010, 15:03 30
Jack lunetistul a fostdesemnat Number One
Textul "Jack lunetistul", deRadu Macrinici, a fost desemnat câştigătorul Concursului "Cea maibună piesă românească a anului 2009", organizat de Uniunea Teatralădin România (UNITER). Juriul concursului a fost compus din criticulde teatru Marina Constantinescu şi criticii literari NicolaeManolescu şi Dan C. Mihăilescu. Din selecţia finală au mai făcutparte textele "Reluare", de Ruxandra A. Badea, "Land of Choice", deRadu F. Alexandru, şi "Herghelia albastră", de Valeriu Butulescu.Programul Piesa Anului al UNITER se desfăşoară anual, sub egida şicu sprijinul Casei Regale a României. Premiul va fi oferit in searagalei premiilor UNITER, pe 19 aprilie, iar Editura Unitext a UNITERva publica un volum cu piesa câştigătoare.
Jazz la cotemaxime
Interpreţii de jazz ChrisDahlgren (SUA) şi Mircea Tiberian (foto 2) vor evolua pe scenaFestivalului Internaţional Studenţesc de Jazz de la Târgu Mureş,eveniment care va avea loc in perioada 27-30 aprilie. Festivalul vadebuta cu un concert al trupei Snaco Dixie Jazz Band (România), ina doua zi a manifestării fiind programate un workshop de jazz vocalcu Luiza Zan, prima parte a concursului de interpretare şi concertesusţinute de Kosz Szilveszter (Ungaria) şi Alex Max Project(România). In 29 aprilie, festivalul va continua cu o a douasesiune a workshop-ului de jazz vocal susţinut de Luiza Zan şipartea a doua a concursului de interpretare, iar seara, pe scenaCasei de Cultură a Studenţilor, vor concerta Chris Dahlgren şiMircea Tiberian. Festivalul se va incheia in 30 aprilie, cu unconcert al Bourbon Jazz Unit (România). Un abonament pentru totfestivalul costă 25 de lei, iar pentru studenţi 15 lei, in timp ceintrarea la concerte are preţul de 10 lei, respectiv 5 pentrustudenţi. Intrarea la concursul de interpretare din 28 şi 29aprilie va fi liberă. Potrivit organizatorilor, inscrieri laconcurs se pot face online, până in 10 aprilie, pe site-ulfestivalului. Juriul este alcătuit din Mircea Tiberian, multiplulaureat al Uniunii Compozitorilor de Jazz, Kosz Szilveszter,pianist, compozitor şi orchestrator, născut la Târgu Mureş, darcare activează ca professor la Conservatorul de Jazz din Budapesta,Luiza Zan, liderul trupei Slang, câştigătoare a unui premiu specialla Festivalul Internaţional din Montreux din 2003, şi ChrisDahlgren, unul dintre cei mai buni contrabasişti aimomentului.
Un alt fel deConcert
Lungmetrajul "Concertul", deRadu Mihăileanu (foto 1), a fost selectat in competiţiaFestivalului Filmului Francez de la Los Angeles (COL-COA), care seva desfăşura in perioada 19-25 aprilie. Cea de-a 14-a ediţie afestivalului va fi deschisă de comedia romantică "L'Arnacoeur", dePascal Chaumeil, care a avut mari incasări in Franţa de la lansareaei, la jumătatea lunii martie. Circa 50 de filme - scurtmetraje şilungmetraje - vor fi proiectate in competiţie, timp de o săptămână,in inima L.A.-ului. Din program, alături de "Concertul" lui RaduMihăileanu, fac parte filme precum "Gainsbourg (vie heroique)" deJoann Sfar, "A l'origine" de Xavier Giannoli, prezentat ininchiderea evenimentului, dar şi cele mai recente filme ale luiNicolas Boukhrief, Stephane Brize, Albert Dupontel, ChirstopheHonore şi Emmanuel Mouret. "Concertul", in regia lui RaduMihăileanu, a primit, in 2010, patru trofee Gopo. Recent, echipafilmului "Concertul" a primit două premii Cesar, pentru sunet,respectiv pentru cea mai bună coloană sonoră, având, in total, şasenominalizări la prestigioasele premii franceze. Comedia dramatică"Le concert/ Concertul" il are in centru pe Andrei Filipov,dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor dinUniunea Sovietică, concediat in plină glorie pentru că a refuzat săse despartă de muzicienii săi evrei.
Premiul Henkel pentruArtă caută artişti
Henkel Central Eastern Europe(Henkel CEE) anunţă lansarea celei de-a noua ediţii a PremiuluiHenkel CEE pentru Artă, cea mai prestigioasă competiţie depromovare a diversităţii culturale pentru artiştii din EuropaCentrală şi de Est şi din Asia Centrală. Artişti din 31 de ţărisunt invitaţi să-şi inscrie lucrările din domeniile pictură, desen,fotografie, video şi instalaţie, câştigătorul urmând să fierecompensat cu suma de 7.000 de euro. In plus, Premiul Henkelpentru Artă 2010 ii oferă câştigătorului şansa să işi expunălucrările atât in ţara natală, cât şi in cadrul unei expoziţiiindividuale organizate la Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwigdin Viena. Artiştii români trebuie să trimită lucrările lor pânăcel târziu 10 iunie (data poştei). Vârsta maximă a aplicanţiloreste 40 de ani, iar lucrările nu trebuie să fie anterioare anului2007. Şi anul acesta, in cazul in care există mai mult de cinciinscrieri in România, se va organiza o preselecţie locală. Juriulva alege trei artişti care vor intra in procesul final de selecţiede la Viena, precum şi un câştigător local, care va primi un premiude 1.000 de euro. Totodată, Henkel CEE acordă la această ediţiecele două premii promoţionale in valoare de câte 2.000 de euro,Premiul pentru Tineri Artişti din Europa Centrală şi de Sud-Est, incadrul Programului Artists-in-Residence, oferit de asociaţiaculturală KulturKontakt Austria, şi Premiul pentru Tineri ArtiştiAustrieci. In cursa pentru acest premiu sunt invitaţi să se inscrieartişti cu vârsta până in 35 de ani. Domeniile artistice la careaceştia pot participa sunt: pictură, desen, fotografie, video şiinstalaţie.
Proiect vizual in NouaGalerie a IRCCUV
Astăzi, 9 aprilie, la ora 18.30,la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de laVeneţia (IRCCUV) are loc inaugurarea proiectului vizual"Strings&Flowers" (foto 3) al artistei vizuale Paola Volpato.Va lua cuvântul curatorul şi criticul de artă Francesca Brandes.Autoarea proiectului este absolventă a Academiei de Arte Frumoasedin Veneţia şi a Şcolii Internaţionale de Grafică. Paola Volpato adebutat in 1983, desfăşurând de atunci o bogată activitate atât inItalia (Veneţia, Milano, Roma, Firenze, Bologna, Como, Bolzano,Treviso, Padova, Caorle, Noale etc.), cât şi in străinătate (BuenosAires, Sao Paulo, New York, Sacramento-Uruguay, Moscova, Madridetc.). Lucrările sale se găsesc in colecţii private şi permanente(Ebene Rechenau - Austria, Muzeul de Artă din Vladimir - Moscova,Frostburg State University). Proiectul va experimentainterdisciplinar o temă considerată tradiţională (florile) prinabordarea unor domenii deopotrivă tradiţionale şi contemporane dinartele vizuale: pictură, textile, grafică, instalaţie, sculptură.Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 25 aprilie, in NouaGalerie a IRCCUV.
Unic in Bucureşti
Galeria Dialog, din str.Chiristigiilor 11-13 (Parcul Obor) găzduieşte de o săptămânăexpoziţia de pictură, grafică şi sculptură semnată de Aurel Popp(foto 4), eveniment-unicat organizat in colaborare cu MuzeulJudeţean Satu Mare, secţia Artă şi inclus in secţiunile"Recuperări" şi "Mari repere ale artei româneşti".
Destrupărireintrupate

Ieri, 8 aprilie, la InstitutulCultural Român a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură"Destrupări" (foto 5) a artistului Eugen Vuţescu. Artistul se aflăla cea de a doua expoziţie personală şi a participat la mai multeproiecte de grup. Este absolvent al Universităţii de Medicină şiFarmacie din Bucureşti (2007). "A recurge la simboluri bibliceastăzi in arta contemporană poate părea anacronic. Dar EugenVuţescu, in tradiţia imagologiei creştine româneşti culte, seplasează intr-o descendenţă impusă de lumea in care trăim" (DariaGhiu). "Tablourile lui Eugen Vuţescu constituie tot atâtea expresiiale absenţei, dublate de traume ale disoluţiei, ale dizolvării,pendulând intre abandonul umanităţii şi angoasa proprieicorporalităţi, resimţită ca alteritate" (Teodor Dună). Expoziţiaeste deschisă in perioada 8-25 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO