Ziarul de Duminică

Byron văzut de un critic român/ de Lidia Vianu

Byron văzut de un critic român/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu

04.07.2013, 23:52 75

ontemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român şi Ambasada Republicii Irlanda, anunţă publicarea volumului Andi Bălu - George Gordon, Lord Byron. Studiu monografic. Editat de Lidia Vianu.


În jurul anilor când lordul Byron lupta pentru libertate în Italia şi Grecia, România trecea prin lupte similare: revolta din 1821 împotriva domnilor „fanarioţi” impuşi de turci Ţărilor Române, revoluţia de afirmare naţională din 1848 (când începe munca lexicografilor români, cu Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Şincai şi Bogdan Petriceicu Haşdeu) şi, în cele din urmă, câştigarea independenţei, despărţirea de Imperiul Otoman — un imperiu care se şi destramă odată cu Primul Război Mondial. Byron s-a născut şi a trăit la izvorul acestor evenimente. Viaţa şi opera lui sunt în fapt scena politică a Europei care se pregătea pentru Modernitate. James Joyce însuşi — marele Modernist şi primul mare European — vede importanţa fenomenului Byron pentru cultură şi istorie atunci când alege Plevna ca loc-cheie în romanul său Ulise.

Este, aşadar, mai mult decât explicabil că publicăm acum un studiu monografic românesc scris de profesorul Andi Bălu despre poetul care a lucrat până la sfârşitul scurtei sale vieţi la poemul Don Juan. Criticul român încearcă în anul 2013 să refacă drumul cultural către ceea ce numim azi Uniunea Europeană, cu toate limbile vorbite în ea.

Publicăm cartea lui Andi Bălu depre lordul Byron ca un memento. Autorul descrie viaţa şi opera romanticului englez prin referiri permanente la fapte: limbaj, procedee retorice, reguli ale povestirii. El nu emite judecăţi de valoare: se rezumă la examinarea textului în sine. Concluziile lui sunt de o mare claritate, dublată de o documentare exhaustivă. Toate afirmaţiile se sprijină pe cuvintele poetului. Concluziile autorului sunt — cum sunt marile adevăruri în general — cât se poate de limpezi.

Veţi călători, dacă citiţi această carte, prin mai multe momente literare, politice, dar şi de cercetare literară în acelaşi timp: autorul porneşte chiar de la regula clasică a celor trei unităţi până la folosirea lor diferită în Conrad, T.S. Eliot, precum şi în cinematografieş de la povestitorul biblic la „naratorul” criticii contemporaneş de la cosmogonie la istoria imediatăş de la povestirea obiectivă, „din afara” peripeţiilor, la „monologul indirect liber”, care la rândul lui este asociat cu monologul interior modernist.

Cartea despre lordul Byron a lui Andi Bălu este în acelaşi timp pe înţelesul cititorului avizat şi al începătorului. Critic literar în adevăratul sens al cuvântului, autorul pe care îl publicăm acum porneşte de la singurul lucru cert într-o operă literară, şi anume de la limbajul ei. Afirmaţiile lui sunt mai degrabă Fragestellung: concluziile rămâne să fie trase de fiecare cititor în parte. Veţi descoperi în final că, la fel ca noi astăzi, lordul Byron a avut conştiinţa europenismului. Şi veţi mai înţelege că toate limbile lumii sunt, în ultimă instanţă, fire ale aceluiaşi mod de a gândi. A cunoaşte Europa, a vorbi limbile altora, înseamnă a ne cunoaşte pe noi înşine.

 

George Gordon, Lord Byron. Studiu monografic, de Andi Bălu s-a lansat la data 28 iunie 2013, iar cartea poate fi consultată şi descărcată la adresa de internet:  http://editura.mttlc.ro/andi-balu-byron.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO